Reportáž: Finále českého šampionátu v NHL 2004

Koncem minulého týdne se v pražském Megastoru Bontonland odehrálo finále české kvalifikace na Mistrovství světa ve hře NHL 2004. Hrálo se opravdu o hodně. Dva z třiceti nejlepších hráčů totiž postupují do národního finále odehrávajícím se v Minneapolis na Americké půdě. Pokud vás zajímá, jak turnaj probíhal a kdo si nakonec vybojoval výhru nejvyšší, přečtěte si naši reportáž.

Jak vypadalo místo konání

Ve čtvrtek 4. prosince 2003 se v Praze odehrálo finále české kvalifikace na Mistrovství světa ve hře NHL 2004 - NHL Global Championship, kterého se mělo zúčastnit 32 nejlepších českých hráčů z online kvalifikace odehrané přes internet. Nakonec se dostavilo pouze 27 hráčů, podle slov pořadatelů je to však oproti minulému roku úspěch. Celá akce probíhala v Megastoru Bontonland na Václavském náměstí. Na první pohled obyčejná budova s obchůdky, pro profihráče však znamenala ráj na zemi.

  

V této budově se všechno odehrávalo * Atmosféra před zápasy byla skvělá * Losování do skupin

Celý hráčský komplex byl rozdělen na dvě části. Ve spodní části haly si nedočkavci mohly vyzkoušet hry na několika konzolích a natrénovat si své schopnosti i na něčem jiném, než je klávesnice. Nás však zajímala především horní hala, ve které se celý šampionát odehrával. Hráči zde nalezli šestnáct propojených počítačů, plně dostačujících na hraní. Kolem celé haly bylo rozmístěno několik televizí, na kterých nepřetržitě probíhaly trailery z her připravovaných firmou EA Games. Pro hráče a novináře bylo připraveno občerstvení zdarma a nechyběly dokonce ani hostesky ve slušivém hokejovém oblečení :-)

Zahájení

Celá akce probíhala pod taktovkou společnosti Progamers a díky tomu bylo vidět, že zde rozhodně nešlo o nějakou amatérskou akcičku. Naopak, vše bylo pečlivě připraveno a stanovené časové termíny se dodržovaly skoro na chlup přesně. Vše se rozjelo v 9:00, kdy dorazil ředitel celé akce a potažmo i Progamers - Dan Mikšovský. Ten se zhostil i role komentátorské, přivítal hráče, řekl něco málo o pravidlech a popřál všem hodně štěstí.

  

 Jeden z nejmladších účastníků celé akce * Herní přestávka * Tisková konference

Po prezentaci a registraci všech hráčů, se ještě museli vylosovat hráči do skupin a nic už nebránilo zahájení turnaje. Hned v úvodním kole (které bylo velice důležité pro postup do playoff) došlo k několika zajímavým momentům a velice pěkným zápasům. Skupinové zápasy se dohrály zhruba ve 13:00 a většina favorizovaných hráčů do playoff postoupila. Po odehrání těchto zápasů byla na programu malá tisková konference, kde se přítomní novináři dozvěděli z úst Daniela Mikšovského, že podobná akce tady v Bontonlandu nebyla zdaleka poslední, protože se s touto obchodní sítí společnost EA Czech spojila.

  

Nekompromisní rozhodčí * Důležité zápasy se pouštěly na plátně * Výsledková listina

Dále jsme se dozvěděli o dalším velkém turnaji, který proběhne v létě v Karlových Varech přímo na tamním zimním stadionu. Přestávka se musela prodloužit i díky kolegům z televizního pořadu GamePage, kteří si na velkoplošné televizi (která mimochodem snímala všechny důležité zápasy) nahráli úvodní intro NHL. Na malou chvíli jste tak v davu mohli poznat další herně známou osobnost - moderátora tohoto pořadu, Jindru Rohlíka.

Playoff a podvádění

Zhruba ve 14:00 se naplno rozjelo samotné playoff. V něm se utkalo celkem šestnáct nejlepších hráčů a bylo to poznat na každém tahu. Zápasy byly vyrovnané a omezil se i počet vstřelených gólů. Každá chyba se trestá, toho si byli vědomi i sami hráči, takže o dramatické zápasy bylo postaráno. Po několika rychlých střetech však bylo vše rozhodnuto, postoupit mohlo jen osm nejlepších. Po kratičké přestávce došlo tedy i na osmifinále, to sebou přineslo několik protestů a obvinění, že hráči používají jiná nastavení a tím pádem podvádějí. Došlo dokonce i na výměnu počítačů a nad hráči museli stát příslušní admini, kteří kontrolovali každý hráčův pohyb. Těmito nepříjemnými událostmi se celé osmifinále o hodinu protáhlo.

Velké finále

Nakonec se však vše dořešilo a na řadu přišly ostře sledované zápasy.
Pomalu jsme se totiž dostali do semifinále, kde se hrálo opravdu o hodně. Vítězové semifinále mají totiž jistou letenku do Minneapolis v USA, kde se v době od šestého do osmého února bude konat světové finále v NHL 2004. Atmosféra zhoustla a snaha hráčů se promítla na jejich výkonech, jediný tah mohl znamenat letenku do USA. Nakonec se ale mohli radovat pouze dva hráči (a svojí radostí to dali hlasitě najevo:-)), které čeká turnaj snů za oceánem. Ještě se ale hrálo o absolutního vítěze celého turnaje. V boji na sebe narazila známá jména: Mario  vs. ]IK[JunEAu, radovat se však mohl pouze jeden. Absolutním vítěze turnaje se nakonec stal ]IK[JunEAu (Jan Horák) po zaslouženém výsledku 9:11.

  

Hrálo se opravdu o hodně * Šťastní vítězové * Hostesky ve slušivém hokejovém oblečku

Mimo placených letenek do USA, pobytu v hotelu a setkání s hráči NHL si výherci odnesli i výhry od Electronic Arts - konzole Sony Plastation 2, poháry, diplomy a medaile. Nezbývá, než popřát českým reprezentantům na šampionátu v Americe hodně štěstí!

Váš názor Další článek: Kohan: Kings of War - konečně zase povedená real-timovka?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,