Reportáž: Kam až se dostala virtuální realita

Stojím v hotelu na schodišti a slyším vzdálené zvonění. Musí tady někde ten telefon být. Otáčím hlavou a vydávám se za zvukem. Ahh, tady je, zvedám jej a pomalu mizím z matrixu. I tak by se daly popsat zážitky s virtuální realitou, ale máme jich více.

Kdo čte podrobněji naše zpravodajství, jistě si všimnul, že 28. září zavítal do Brna v rámci Gaudeamus Igitur i stan Internet Expresu, ve kterém měl kdokoliv možnost vyzkoušet si na vlastní kůži virtuální realitu, ale i jiné moderní výdobytky. A ti, co nejsou z Brna, nebo akci nestihli, nemusejí zoufat. Buď se podíváte na některé z dalších zastávek, nebo je zde pro vás několik postřehů přímo z místa samého.

I když se kolem stanu Internet Expresu nalézalo poměrně velké množství jiných atrakcí, mé kroky byly neomylné. Ač mám zpěv rád, často si také s radostí pochutnám a vyzkouším některé soutěže, virtuální realita je třída sama pro sebe. Hned na první pohled vás však zaujme černý had, který ze stanu leze. Ne, že by lidi požíral, ale naopak, spokojené je ze svých útrob vyvrhuje.

To je však jen jedna z trojice atrakcí, které vás uvnitř čekají. A můžete si být jisti, že ke každé z nich vás pustí příjemná obsluha, takže i v případě fronty je možné poklidně konverzovat. Nemusíte se ani bát, že by něco bylo přehnaně komplikované, všechny ukázky nového věku jsou dostatečně vysvětleny.

Pohled pravdě do očí

Abych pořád jen nedělal chutě, vrhněme se do focení. Co je to za novinku, řeknete si možná. Ale mobilní fotostudio, jehož fotky si každý může najít na internetu, to je zase jistý pokrok. Sice je zde drobné zdržení a jak jste vlastně dopadli uvidíte až za dva dny, ale i tak se je na co těšit.

  
Ukázky některých fotografií z Plzně

Dle slov obsluhy přibývá focených s postupující denní dobou a jak je vidět na některých fotografiích z Plzně, lidé se časem dostávají i k razítkování sebe navzájem. Navíc Český Telecom, který stánek provozuje, poskytl dostatek prostoru na prezentaci výsledných fotografií, takže můžete klidně někomu ze svých známých ukázat svoji fotku na dálku.

Cesta k Jádru

Pro hráče je však jistě záživnější atrakcí Cesta k Jádru, což je onen zmiňovaný tunel. Ten je až po strop prošpikován různou technikou, kde monitor je věc nejobyčejnější. Při cestě tunelem se snažíte odhalit devítimístný kód, ale všudypřítomná zařízení vás přivádějí do jiného světa. Senzory pohybu předávají informaci o vaší pozici a podle ní dostáváte přesně synchronizované zvukové i zrakové podněty.

Zde již je skoro jasné tématické zaměření stanu na Matrix a vůbec připojení se k síti. Celou cestu totiž zakončí zvonění klasického telefonu, po jehož zvednutí shlédnete animaci s logy Internet Expresu. A pokud budete dostatečně šikovní, uvidíte ji ještě jednou, konečně u oné slibované virtuální reality.

Třetí rozměr

Mohu jen doporučit zde nastíněný postup stánkem, protože tak budete na možnosti virtuální reality dostatečně připravení a rozehřátí. Pryč jsou ony doby, kdy člověk nosil na hlavě obří těžké helmy, zde dostanete lehké brýle, senzor určující natočení hlavy a jako berličku joystick. Tohle vše vám bude oporou při procházce v jiném světě.

Pokud očekáváte klasickou ukázku v podobě některé z profláklých stříleček, budete možná zklamáni. Váš úkol, pokud jej přijmete, bude pouhé nalezení telefonu a jeho aktivace. I když ani tento zdánlivě jednoduchý úkol se neobejde bez drobných komplikací. Jak totiž hledat telefon na autobusové zastávce?

Brýle přivedou vaše oči do města, kde stojíte u zastávky hned naproti hotelu. A někde v něm se má nacházet vaše jediná možnost, jak Matrix opustit. Zkoušíte se rozhlédnout a vše funguje jak má. Tedy pomineme-li o něco rychlejší otáčení, což je spíše ku pomoci. Pokud byste se měli motat reálně stejně jako ve virtuálním světě, skončili byste asi brzo jako obří klubko drátů.

  

Díky hernímu tréninku byla moje procházka virtuálním světem poměrně rychlá, na zážitky však dostatečně pestrá. Přeci jen, mít na hlavě helmu a ovládat svůj pohyb její pomocí, ač s pomocí joysticku, je něco naprosto odlišného od klasického sezení u klávesnice a myši. Nalezneme zde sice klasické řešení, že některé z hotelových dveří se nedají otevřít, ale to je spíše reálnější, neboť tak tomu v hotelu je a ukázka vás nestaví do role superhrdiny, který otevře vše.

Pokrok nelze zastavit

Co mohu posoudit, po technické stránce se jedná o pokrok. Pohled do brýlí je rozhodně příjemnější, než tomu dříve bývalo, konečně nesledujete zblízka jednotlivé pixely, ale jste schopni rozeznávat i poměrně malé předměty. Prostorový zvuk asi všichni důvěrně známe a ani v tomto ohledu není přístroji co vytknout. Snad jen klasický joystick trochu kazí výsledný dojem, ale to se údajně změní.

Pokud si chcete tuto atrakci odzkoušet na vlastní kůži, máte možnost ještě v šesti městech, kam stan zavítá. Konkrétně jsou to:
29. 9. - Zlín
4. 10. - Liberec
5. 10. - Pardubice
6. 10. - Hradec Králové
11. 10. - České Budějovice
13. 10. - Praha
Bližší informace naleznete na stránkách Gaudeamus Igitur.

To nejlepší si však pořadatelé z Internet Expresu údajně nechávají na Invex. A také proč ne, vždyť tam budou mít dostatek klidu na technicky náročnější prezentaci, která se nemusí každým dnem posunout do jiného místa. Můžeme tak jen čekat na veškeré ty moderní výdobytky, které nám na tomto svátku technologií budou předvedeny. Jistě vás budeme o všem informovat.

Diskuze (6) Další článek: Prince z Persie potkáte i na PSP

Témata článku: , , , , , , , , ,