Reportáž: konzole na Invexu 2005

Mezi hráči se již rozneslo, že s hrami to letos na Invexu není zrovna slavné. Přesto tam najdete řadu nových titulů od Sony a Nintenda, takže konzolisté si na svoje přijdou. O tom si můžete přečíst v této reportáži, doplněné zajímavými fotografiemi. Ano, máme něco i pro fanoušky našich hostesek.

Určitě nejsem jediný hráč, kterého letos poněkud zaskočil obsah pavilónů věnovaných počítačovým hrám na veletrhu Invex. Drtivá většina prostoru patří dvěma konkurenčním progamingovým organizacím, zbytek si mezi sebe rozdělily herní časopisy a obchody s hrami. V praxi to znamená, že desítky stojanů s hrami k vyzkoušení se letos – poprvé za několik let – nekonají, alespoň co se hlavních herních pavilónů týká. V pavilónu E nahoře sice najdete asi dvě desítky počítačů, ale na většině z nich běží Fear. Ten zbytek nabízí Vietcong 2, Dungeon Siege 2 nebo dokonce tak starou záležitost, jakou je Far Cry. U prodejního pultu Levelu a OPS2 najdete jeden stojan s PS2.

  

Pokud nebudeme soudit vlastní hostesky na pódiu Doupěte, pak královny krásy opět ovládly prezentaci T-Mobile

Pro konzolové hráče nicméně všechno zachránily firmy Sony (Playstation) a Conquest (český distributor Nintenda). Jejich stany sice musíte hledat mimo pavilóny, ale díky tomu je v nich lepší zvuk a méně hluku, takže si můžete vychutnat stojany s nejnovějšími hrami pro velké i malé konzole. Fanouškům osobních počítačů nicméně nezbývá než sledovat profesionální hráče během jejich klání (překvapivé jsou nainstalované Xboxy v odpočinkovém koutě pro profesionální hráče), dokoupit si starší čísla svých oblíbených časopisů či okukovat hostesky (tradičně ty nejhezčí naleznete na stánku T-Mobile). Hodně smutný jsem byl také ze stánků herních časopisů, které mohly po vzoru dávných show Score zachránit situaci. Místo toho šlo víceméně jen o neorganizované rozhazování reklamních tretek a nějaké té hry mezi kolemjdoucí. Nebýt z Doupěte, napsal bych, že naše show měla alespoň nějakou organizaci a úroveň:-).

Stan první – Sony

Začneme stanem Sony, na který určitě narazíte jako na první: leží totiž prakticky hned za hlavní branou brněnského výstaviště (dobře, uznávám - musíte obejít jednu kašnu a odolat přitom hosteskám T-Mobile po levé ruce). Sony ve svém stanu logicky prezentovala především svoji novou herní platformu, PSP, čili Playstation do kapsy. Velké nafukovací makety PSP a informační tabuli (ze které „fanoušci“ neváhali odervat a otrhat některé vystavené prvky) doplňovala „U-rampa“ pro živou show na horských kolech.

  

Stan Sony je kousek za vchodem * Pódium a show * Informační tabule o PSP se stala terčem útoku zlodějů

Stojanů s PSP je ve stanu asi desítka a zahrát si můžete všechny aktuální hity od Everybody´s Golf přes World Rally Championship až po Medievil: Ressurection. Měl jsem to potěšení natáčet o PSP ve stanu reportáž pro televizi Brněnská 1 (lze shlédnout na www.zive.cz) a během rozhovorů s návštěvníky stanu jsem se utvrdil v tom, že většina z nich ještě PSP neviděla, přístroj je příjemně překvapil (ve většině případů slabá slova) a skoro všichni si ho přejí pod stromeček (ale kvůli vyšší ceně se obávají, že jim Ježíšek přání nesplní). Podotýkám že jako ve zbytku herních prostor výstaviště se průměrný věk návštěvníků pohyboval okolo 14 let.

  

I děvčata ocení rychlá auta v GT4 * Stojany nabídly také netypické hry pro PS2 * Nikdo si nechce zazpívat?

Kromě PSP ovšem stan Sony nabízí také stojany s Playstation 2 a to včetně takových titulů jako jsou Singstar (ovládáte mikrofony), Eye Toy (ovládáte pohyby před kamerou) nebo Buzz (ovládáte speciálními ovladači jako u televizní soutěže). Zbytek PS2 ovšem také nabízí zajímavé hry, které navíc ještě nejsou v prodeji. Například Genji je vizuálně ohromující a výborně se hrající samurajská akce, jasně inspirovaná hrami Onimusha a filmem Poslední samuraj. Xenoságu 2, epické sci-fi RPG, snad po svých článcích zde na Doupěti ani nemusím představovat.

  

Genji - že by nástupce God of War? * PSP se líbí * Xenosága 2!

Kromě toho všeho se do stanu vlezly ještě speciální sedadla s volanty a Gran Turismem 4. Vzhledem k tomu, že jde stále o nejlepší závodní hru na planetě, zájem byl obrovský. Celkově musím říct, že stánek Sony rozhodně všechny fanoušky potěšil a dostatečně zaujal všechny, kdo ke konzolovému hraní doposud nenašli cestu. Dobrá práce, Sony Czech!

Stan druhý – Conquest

Conquest, to je v naší zemi synonymum pro Nintendo. Český distributor Nintenda a her od Electronic Arts má svůj stan (také bílý a velice podobný tomu konkurenčnímu) na druhé straně herních pavilónů. Uvnitř nabízí především stojany (a pohodlnější polštáře) s hrami pro novou kapesní konzoli Nintendo Dual Screen, která samozřejmě díky dvěma displejům a ovládáním dotykovou obrazovkou silně upoutala všechny návštěvníky. Kromě toho ale stan nabízí také stojan se starším GBA nebo stále silnou domácí konzolí Gamecube, na které jste si mohli vyzkoušet Resident Evil 4 (ne, na PS2 nevypadá tak dobře), Star Fox: Assault nebo novinku Geist (FPS využívající převtělování).

  

Ve stanu Conquestu * Pohodlné hraní na NDS * Zleva: Josef Kantor (ředitel), Michal Valkoun (prezident) a Petra Novotná (PR)

Středem zájmu je ovšem nová a revoluční hra Nintendogs pro NDS. Simulátor virtuálního pejska je zkrátka natolik propracovaná, zábavná a krásná záležitost, že tomu nelze odolat. Skutečnost, že se lépe prodávalo balení s růžovým NDS jasně naznačuje, že podléhají především dívky (která by nechtěla mít krásné štěňátko?), nicméně hra udělala silný dojem i na starší návštěvníky… a já sám, pejskař srdcem i duší, jsem z ní podobně unešený. Propagace hry měla kromě jiného podobu časopisu Svět psů, nabízeného zdarma – zájem o něj byl veliký.

  

Resident Evil 4 je na Gamecube lepší než na PS2 * Chcete ho? * Růžová nebo modrá, volba je na vás

Zvláštností stanu s Nintendem byla přítomnost všech klíčových osobností firmy Conquest přímo za pultem. Mnozí z vás to asi nepoznají a neocení, ale opravdu na mě působilo příjemně, když jsem viděl za pultem zasvěceně diskutovat a bavit se se zákazníky přímo prezidenta, ředitele nebo PR firmy Conquest. Dodejme, že na rozdíl od stanu Sony svoje hry na stánku přímo i prodávají, dokonce s příjemnými slevami. Podobně jako Sony ovšem řešili problém s chytráky, co se snažili ustřihnout a odnést NDS, vystavený na stojanu před stanem. Celkově na mě stan s Nintendem dýchnul příjemnou a profesionální atmosférou, přitom by se skoro chtělo říct „rodinnou“. Ať žijí virtuální štěňátka a jejich fanoušci!

Doupě ve stanu není

Kdepak, žádný stan. Doupě je v pavilonu C, na pořádném vlastním pódiu. Nevěřili byste, jaký to byl pocit zadostiučinění a naplnění, když po šesti letech práce na internetovém = prakticky nehmotném projektu najednou stojíte na pódiu s obřím nápisem Doupě, můžete si ho osahat a všude kolem vás jsou stojany s časopisem Doupě, o který se rvou desítky a stovky fanoušků (nebo alespoň zájemců)… Jako služebně nejstarší aktivní člen redakce jsem si určitě naši velkou invexovou premiéru užil ze všech nejvíce.

  

Doupě Show měla úspěch * Naše hostesky zachovaly klid a úsměv za všech okolností

Tímto bych chtěl také veřejně poděkovat všem, kdo se na naší show podíleli. Tonda Kala u mě vyhrál pomyslnou trofej nejzábavnějšího moderátora, s jakým jsem se kdy setkal – a vtisknul naší show hravou duši tak přesvědčivě, že jej bylo snadné rychle považovat za jednoho z redakčního týmu. Honza Morkes v mých očích sehrál roli „muže v pozadí“, bez kterého by nic neklaplo tak jak mělo. Petr Kolář byl nejdivočejším, nejživějším a nejzábavnějším členem redakce na pódiu, zatímco David Sláma se během soubojů v Tekkenovi odrovnal způsobem, který jej nemocného odeslal do postele (ještě že jej Alan Jarrar zvládnul suplovat). Nad tím vším držel svoji ochrannou ruku patron a šéfredaktor časopisu Doupě, Kamil Gric, který se svým úspěšným jednáním s vedením našeho nakladatelství postaral o to, že Doupě Show vůbec vznikla. A samozřejmě také šéfredaktor webu, Martin Boček, jenž nás dokopal k zodpovědnému prezentování show online.

  

Společná fotka fanoušků a redakce * Lukáš "Čočík" Codr natáčí Doupě Show pro Game Page * Illusion Softworks se také přišli podívat

Další členové redakce trávili na pódiu spoustu času a pomáhali, jak jen bylo potřeba, takže bych chtěl poděkovat také jim (někteří vážili cestu docela z daleka). Každý z nich se podílel na tom, že jsme se na Invexu opravdu objevili prakticky kompletní a navodili tu ucelenou, Doupěcí, přátelskou atmosféru, o kterou se snažíme také na stránkách časopisu a zde na webu. Svoji zásluhu na příjemné atmosféře Doupě Show ovšem mají také naše hostesky! Všechna čtyři děvčata si udržovala svoje úsměvy, krásu a příjemné vystupování stabilně i v největších návalech návštěvníků. A nakonec ještě díky všem fanouškům, kteří si s námi přišli popovídat nebo se vyfotit. Nezbývá než si užít dnešní závěrečný den a těšit se, že příští rok bude Doupě Show - ale především také herní pavilóny jako takové - ještě o hodně lepší.

Diskuze (1) Další článek: Středeční den ve zkratce

Témata článku: , , , , , , ,