Reportáž: Navštívili jsme virtuální hernu v Praze

Virtuální realita vás doslova shodí na zem.

Před necelými dvěma roky jsme vás informovali o tom, že v České republice vyrůstají herny pro virtuální realitu a jednou z té doby zmiňovaných byla i ta pražská, která se nachází kousek od stanice metra Hradčanská. Jedná se o vůbec první hernu zaměřenou na virtuální hernu v Česku. Vyzkoušet si zde můžete všechny známé headsety jako HTC ViveOculus Rift, Sony Playstation VR a nebo Windows Mixed Reality

Rozepisovat se tu o každém jednotlivě je asi zbytečné, jelikož jsme si už asi skoro každý nějaký ten headset vyzkoušeli a hlavní podstatou této reportáže je video prohlídka samotné herny, kterou nás provede spoluzakladatel Marek Ďuriš. Jak si můžete všimnout ve fotogalerii či samotném videu, herna je plná různých herních polepů a plakátů, které vlastně nejsou spojeny se hrami na VR. Je to důkazem toho, že zakladatelé jsou prostě hráči a je vlastně jedno, zda je spojila virtuální realita či hraní jak otakové. „Jsme prostě hráči, kteří mají hry rádi a chceme, aby to bylo při vstupu do naší herny na první pohled vidět,“ říkají.

 

„Jsme prostě hráči, kteří mají hry rádi a chceme, aby to bylo při vstupu do naší herny na první pohled vidět“

 

Osobně jsem si jako první vyzkoušel celosvětový hit od českého studia Hyperbolic Magnetism a není to nic jiného než Beat Saber. Jedná se opravu na první pohled o jednoduchý koncept, který je však skvěle zpracován, ať už jde o stránku vizuální, zvukovou, či optimalizaci. Pokud chcete zažít opravdový adrenalin, tak musím doporučit Fancy Skiing VR​. Nejdříve jsem si říkal „To bude nuda, co je na tom jet z kopce dolů“  Avšak po prvním sjezdu jsem byl nadšen, vyděšen a zároveň jsem seděl na zemi. Princip je jednoduchý, hýbete ovladači jako sjezdovými holemi dopředu a dozadu. Avšak jak se přede mnou objevil první kopec a po něm náhlý sráz dolů, tak se mi podlamovala kolena třepáním a skončil jsem na zemi. Po pár hrách si na to zvyknete, ale ty první dojmy jsou prostě nezapomenutelné, jelikož takový zážitek jsem ještě u žádné VR hry nezažil. 

DSC_3886.JPG

Dalším v pořadí byla FPS akční střílečka, ve které pracujete se zpomaleným časem. Ta se před dvěma roky stala hitem a do virtuální reality dvojnásobně dobře zapadla. Znalci už určité ví, jedná se o SUPERHOT. Jelikož jsem titul na PC dohrál až do konce, tak jsem v podstatě hned věděl, co mám dělat. Nicméně s headsetem a ovladači zpomalovat čas a vyhýbat se protivníkovým kulkám a obratem sám rychle vystřelit, či hodit po něm láhev bylo úplně o něčem jiném, než na to koukat na monitoru. 

Na závěr zmíním Google Earth. Ve virtuální realitě si však oproti PC připadáte jako bůh. Vznášíte se nahoru a dolů nad planetou a létáte kam chcete. Pokud se přiblížíte například k New Yorku, tak se akorát přepnete z ptačího pohledu do pohledu z první osoby a procházíte si město libovolně dle sebe. Jen by to chtělo ještě zapracovat na vzhledu budov.

google-earth-vr-street-view.jpg

Titulů jsem si vyzkoušel víc a doporučit vám dle sebe ještě určitě můžu Serious SamRichie´s Plank Experience, Surgeon Simulator, Project Cars, Arizona Sunshine či český Blue Effect. Her si zde můžete vyzkoušet mnohem více, avšak na to, abych si vyzkoušel minimálně všechny dostupné v herně a mohl je z mého pohledu doporučit, bych potřeboval minimálně dva dny, a to nemluvím o té spoustě dalších, které se dají koupit na Steamu.

DSC_3862.JPG

Herna je jedním slovem parádní a všemmilovníkům virtuální reality, či nováčkům, kteří nejsou s touto interaktivní zábavou seznámeni ji vřele doporučuji. Nejen že si zde zahrajete, ale můžete si i kamarádsky popovídat se znalci VR u vychlazeného džusu, či jednoho pivka na nabuzení do dalšího skákání na lyžích. Přesnou adresu a veškeré další informace naleznete na stránkách herny, či v naší video reportáží, na kterou vás následně vřele odkazujeme. Já bych chtěl tímto poděkovat Markovi za provedení hernou s možností si vyzkoušet několik titulů a doufám, že se jim bude nadále takto dobře dařit. 

Váš názor Další článek: Podívejte se na úvodní čtvrthodinu z nového Tomb Raidera

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,