Reportáž: Neoficiální mistrovství ČR v bojových hrách 2005

72 hodin hraní bojových her. Jednak to dá zabrat, přijdete na jiné myšlenky, ale hlavně se setkáte s přáteli nebo se s někým novým seznámíte. Podle toho, nakolik jste novým členem či veteránem. Faktem je ale jedno… Je to nářez.

Jak je již každoroční tradicí Tekken komunity, i letos se konal velký (ne)oficiální turnaj v bojovkách první prázdninový víkend. Tentokrát tedy datum připadlo na 1. - 4.7. 2005. S očekávanou hojnou účastí hráčů z ciziny v podobě jednak starých známých, ale i nových tváří, vydali se bojovkáři ze všech koutů naší země směr Otrokovice, aby změřili své síly v historicky nejvíce bojových titulech. Hráli se Tekkeny (TTT, T4 i T5), Soul Calibur 2, Virtua Fighter 4 Evolution, Guilty Gear XX, Mortal Kombat: Deception a další. Ale vezměme to popořadě.

Pátek - Virtua Fighter 4: Evolution a Tekken 4

V tento den dorazila většina účastníků. Nutno podotknout, že spíše ve večerních hodinách. Těsně před osmou hodinou večerní vypukl turnaj ve hře Virtua Fighter 4: Evolution. Na něj se dostavily i špičky z Rakouska a Polska. Já osobně jsem tomuto turnaji přílišnou pozornost nevěnoval, nicméně když jsem se před jeho začátkem bavil s Rakušany, ohodnotil bych je jako velmi příjemné lidi. Dokonce s sebou přivezli i jednu slečnu -  a nikoli za účelem povzbuzování a doprovodu. I ona se turnaje zúčastnila, a dosti úspěšně. Přesto, obrovské překvapení – všechny cizince i našince udolal Čech. Jeho nick je Pacco a trénuje v zásadě jen doma. Je jednoznačným důkazem toho, že Virtua Fighter je hra, která vás sama velmi kvalitně naučí, jak hrát. Rád bych viděl Pacca na nějakém mezinárodním turnaji. Za Paccem, který ve finále zvítězil 3:0 skončil Wacha z Polska - a třetí byl Jacky Chun z Rakouska.

  

Předturnajová VF příprava * Ten ve žlutém je legenda (nejen) české bojovkové scény - Loon * Ceny pro vítěze

Souběžne s VF4E se hrál i Tekken 4. Zde již turnaj neměl tak překvapivý spád, vyhrál Maijin-Gon z Polska, za ním skončila česká špička Sleep-O a třetí Bykovec. Pokud ale překvapením nebyl výsledek, pak jím určitě bylo samotné konání. Jak pro koho, řeknete si, ale vězte, že Tekken 4 se nehraje na letošním světovém turnaji Evolution 2005, což podle mého názoru znamená jediné: Už je na čase Tekken 4 pohřbít. Oproti tomu je zajímavé, že se stále hraje Tekken Tag Tournament, ale o něm až níže.

Sobota - Mortal Kombat: Deception, Guilty Gear XX a Tekken 5

Před obědem, kdy se mnozí ještě probírali z pátečního (nejen) alkoholovéjo opojení (musím zmínit jednoho hráče, který s sebou vezl 15 let starou slivovici), začal turnaj v Mortal Kombat: Deception. S velkými problémy se sestavila osmičlenná skupina, v níž si to borci rozdali každý s každým a dle toho se určili výsledky. Byla sranda vidět, jak tam do toho někdo buší jako divej‘ a vedle něj to tam někdo s ledovým klidem hraje vyrovnaný zápas, byť má hru hůře zmáknutou. Nakonec zvítězil hráč Moncev, druhý byl Bill a třetí Robert.

Nejinak tomu, co se týče zájmu, bylo u turnaje v Guilty Gear XX #Reload. Hrstka nadšenců se vrhla do krátkého turnaje, který nakonec vyhrál polský Maijin Gon. Druhý skončil Wacha (rovněž z Polska) a třetí Azmodan. Zde zmíním Azmodana jako instantně říhající osobu. Nemusím napovídat víc, abyste pochopili, proč je členem klanu Pig Commando. Výsledek turnajů byl oficiálně zapsán, předaly se ceny k těmto malým turnajům, ale to už bylo poledne a tedy se schylovalo k hlavní části celého setkání.

  

Turnaj Tekken 5 v plném proudu * Příprava... * ...a průběh finále v Tekkenu 5

Tekken 5 byl nejočekávanější hrou celé události, a logicky jej hrálo i nejvíce lidí. Turnaj jako takový měl mnohdy dramatický průběh. Musím zmínit například hráče jménem Psycho, který hrál hru sice krátce, ale zato v turnaji vypadl až překvapivě pozdě. Jeho hra byla totiž velice nepříjemná, přestože současně s tím byla šíleně jednoduchá a dala se přečíst během pár vteřin; nicméně nejeden hráč se při hře s ním pořádně zapotil. Favorizovaný Sleep-O drtil vše, co mu stálo v cestě. Probojoval se až do finále, kde ho porazil šampión celého turnaje - Maijin-Gon. Třetí  byl rovněž Polák - Zemby.

Po turnaji v Tekkenu 5 již byl večer, a proto se většina lidí odebrala do hospůdek a restaurací okolo, popřípadě zasedla k televizím s cílem hrát až do rána. A samozřejmně nesmím zapomenout přednášku o amatérských bojových filmech, kterou nám přednesl Pej, jedna z vůdčích osobnosti legendární High Kick Company.

Neděle - Soul Calibur 2 a Tekken Tag Tournament

Poslední turnajový den se nesl v klidném duchu, přestože se hrály dva důležité tituly – Soul Calibur 2 a Tekken Tag Tournament. Druhý zmiňovaná titul se hrál stylem Pair Play; tedy 2 hráči vs 2 hráče. Věřte mi, že nastávalo mnoho komických situací, kdy jeden nevytagoval a proto tým prohrál, ale většinou se nadávky a poznámky vedly v přátelském duchu. Obě hry se hrály souběžně, takže byl mnohdy problém sehnat některého z hráčů, aby šel vydrtit Changovic holky, když zrovna dostával od Nightmara. Organizátoři však vyšli maximálně vstříc.

  

Vítězové turnaje v MK:D... * ...české čísti Guilty Gear XX... * ...a Tekken Tagu

V Soul Calibru zvítězilo zahraniční (polské) trio, v pořadí Maijin-Gon, Wacha a Kuras. V Tekken Tagu už byly výsledky o mnoho zajímavější. Na prvním místě skončilo polské duo Maijin-Gon a Zemby. Druhé místo mi přišlo až kuriózní, český hráč Spawn si vybral polského spoluhráče Gemiho, polskou elitu na Tekken Tag. A Gemi jej „vytáhl“ až na druhé místo se svým naprosto nekompromisním Ogrem. Třetí místo obsadili hráči Játro a Antonius, které nikdo neznal - tedy překvapení večere.

V neděli večer se již mnoho lidí vydalo vstříc svým domovům a jen hrstka zůstala a opět se rozptýlila po městě. Celou noc se pak hrálo. Aby taky ne, byla to poslední noc před odjezdem.

Pondělí

Během dopoledne se zdekovaly i poslední zbytky lidské existence a prostory se uklidily. Dokonce si náš přišly i vyfotit nějaké slečny do místních novin. Já osobně jsem se musel ještě speciálně nastavit, aby „byl vidět ovladač“. Proč ne… Po tolika hodinách hraní je člověku vlastně jedno, co se okolo děje.

Organizace a ceny

Jestli na turnaji bylo něco revolučního, pak to byl určitě bufet. Ještě nikdy jsme si nemohli nechat ohřát a přinést párky, koupit brambůrky apod. Co ale revoluční rozhodně nebylo, byla účast. 63 lidí, kteří se zúčastnili předloňského turnaje v Jablonci už asi nepřekonáme.

Tím bych reportáž zakončil. Pokud máte zájem o jakoukoli bojovku, navštivte fanovské stránky her Tekken, Virtua Fighter, Mortal Kombat či Soul Calibur.

Diskuze (3) Další článek: AKTUALIZACE: Dungeon Siege 2 míří do obchodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,