Resident Evil 7: Gold Edition - není vše zlato, co se třpytí? (recenze)

Zlatá edice jedné z nejlepších her letošního roku je konečně tady. Přináší to, co vývojáři slibovali? Vyplatí se do ní investovat?

Resident Evil 7 je bezpochyby jednou z nejlepších her roku 2017. A to bez ohledu na to, holdujete-li hororovým hrám či nikoli. Capcom se v lednu vytáhl s opravdovým klenotem a mixem inovativních prvků v kombinaci s návratem ke kořenům série a připravil hráčům parádní hororový zážitek, na který jistě jen tak nezapomenou. Hra s sebou přinesla i nemalé kontroverze týkající se především překvapivých novinek. Tou možná nejdiskutovanější byl pohled z první osoby, což je bez diskuze vztyčený prostředníček duchu celé sérii. Kritika v tomhle ohledu byla ovšem spíše zcestná, jelikož právě tato novinka přinesla zosobnění celého prožívaného pekla.

1eb691d3f9.jpgmaxresdefault.jpgmood7_1.jpgResident-Evil-7-047.jpg
Resident Evil 7: Biohazard je jistě jednou z nejlepších her roku 2017.

Opomenout jistě nesmíme ani pozměněné herní mechanismy v porovnání s pátým či šestým dílem série. Resident Evil 7 se totiž snaží co nejvíce přiblížit počátkům celé série a klade důraz na skutečný survival horor plný hutné atmosféry a skličujících pocitů. Sedmička není o hordách rozstřílených nepřátel, ale o přežití. O desítkách logických puzzlů, prohledávání každého šuplíku a nepříjemném pocitu nebezpečí, které číhá na každém rohu.

 

Resident Evil 7 se totiž snaží co nejvíce přiblížit počátkům celé série a klade důraz na skutečný survival horor plný hutné atmosféry a skličujících pocitů.

 

Hra se zkrátka povedla a byla kladně přijata (byť se zbytečnými kecy) jak recenzenty, tak především herní komunitou, která ihned po vydání netrpělivě vyhlížela slíbené DLC. Doplňme také velice podstatnou informaci týkající se podpory VR. Nejnovější díl série se totiž honosí jedním opravdu cenným "nej", a sice nejlepší současnou hrou na VR. Což je vzhledem ke skutečnosti, že necílí pouze na ni, opravdu úctyhodný kousek.

12-26-2017_8-52-19_AM.png12-26-2017_8-50-57_AM.png12-26-2017_8-52-04_AM.png12-26-2017_8-51-21_AM.png
Zlatá edice na sebe nenechala dlouho čekat a tak jsme se dočkali kompletního shrnutí celého obsahu.

Již v době vydání hry bylo veřejně známo, že děsivé peklo v domě Bakerových, jež nebohý Ethan okusil na vlastní kůži, neskončí s hlavní hrou. Oznámeno bylo několik budoucích DLC, které jste si mohli užívat např. v rámci Season Passu. Bohužel, jak to tak někdy bývá, celý Season Pass byl tajemný jako hrad v Karpatech a nikdo vlastně dopředu nevěděl, co ho může čekat. Nyní lze prohlásit, že je konečně po honu, a tak můžeme konečně spočítat všechny ty zajíce. Resident Evil 7: Gold Edition je tady a přináší kompletní dostupný obsah hry. Otázkou tedy zůstává, dává-li vůbec jeho existence smysl a vyplatí-li se do něho investovat.

Záznamy, které neměly spatřit světlo světa

V prvé řadě bude vhodné osvětlit si, co zlatá edice vlastně přináší a jak se věci mají vzhledem k celkovému vývoji jednotlivých DLC. Podíváme-li se chronologicky v čase zpět, zjistíme, že krátce po vydání bylo možné zakoupit celkem dva herní balíčky: Banned Footage vol. 1 a Banned Footage vol. 2.

Jedná o variaci na již známé kazetové záznamy z původního dílu. V prvním kousku se vžijete do role kameramana Clancyho. V nahrávce Bedroom bude vaším údělem si zahrát zvrhlou escape hru a utéci ze spárů staré Bakerové. Nahrávka Nightmare vás naopak zavede do sklepení, kde budete muset přežít nelehkou noc. Připravte se tedy na vlnobití dotěrných nepřátel. Zapomenout nesmíme ani na extrémně obtížnou minihru Ethan Must Die. Tady se těšte se na časté umírání.

Banned Footage vol. 2 má podobnou strukturu jako jednička. Hlavní roli opět hraje smolař Clancy, tentokrát v rámci 21 (Blackjack v Lucasově podání). Zajímavější je potom Daughters, které hráče vrátí v čase zpět do doby, kdy byla rodina Bakerových ještě ukázkovou sociální skupinkou. Celé toto DLC uzavírá herní mód Jack’s 55th Birthday, který představuje úchylnou oslavu poblázněného masového vraha. Nečeká vás nic jiného, než prostá vybíječka na čas.

A tenhle vylezl odkud?

Další DLC, kterým se původní hra může pochlubit, nese název Not A Hero, a v celkovém příběhu hraje mnohem výraznější roli, než předchozí Banned Footage vol. 1 a Banned Footage vol. 2. V tomto DLC se opět setkáme s legendárním Chrisem Redfieldem, který se vrací na místo činu, aby zpacifikoval Lucase Bakera. Ptáte se, proč se do domu Bakerových vydává zrovna Chris? Osobně si tento počin vysvětluji jako chytrý a logický krok, který napomůže k celkovému propojení se starými díly. Alespoň tedy pocitově.

 

V novém DLC se opět setkáme s legendárním Chrisem Redfieldem, který se vrací na místo činu, aby zpacifikoval Lucase Bakera. 

 

Zmíněné DLC zabere přibližně dvě hodiny hraní svižnějšího průchodu, budete-li se chtít trošku porozhlédnout, těšit se můžete na tři až čtyři hodiny, což rozhodně není špatné. Vzhledem k tomu, že je DLC dostupné všem majitelům původní hry zdarma, není rozhodně co řešit. Nejasnosti ovšem vyvstávají vzhledem v jeho poměru k recenzované zlaté edici. DLC s Chrisem Redfieldem je totiž skutečně to nejlepší, co vývojáři v rámci dodatečného obsahu pro Resident Evil 7 připravili.

12-26-2017_8-50-17_AM.png020_RE7_DLC.jpgResident-Evil-7-047.jpgRESIDENT-EVIL-7-biohazard_20170214152031.png
Zlatá edice nabízí jak základní hru, tak přístup k placeným i neplacenému DLC.

Poslední příběhové rozšíření, kterého jsme se dočkali, nese název End of Zoe a jak již název napovídá, nebude mapovat předvolební prezidentskou kampaň Miloše Zemana, nýbrž nám odhalí osud jedné z hlavních aktérek původního dílu. Ano, jedná se o tu nešťastnici, která Ethanovi pomáhala na cestě z pekla. A pravděpodobně možná tu, kterou většina hráčů svou nemilosrdnou volbou poslala do kopru, a to i přes skutečnost, že Zoe byla jedna z mála skutečně kladných postav celého příběhu.

 

Zapomeňte na klasické zbraně, Joe je chlap jak hora a vystačí si se svými pěstmi, což je rozhodně úsměvná záležitost

 

Na scéně se však objevuje další dost možná kladná postava, Jackův bratr Joe, který rozhodně nechce nechat věci jen tak. Zapomeňte na klasické zbraně, Joe je chlap jak hora a vystačí si se svými pěstmi, což je rozhodně úsměvná záležitost. Na své cestě skrze močály budete objevovat střípky příběhu a postupně si ho skládat dohromady. Tato výprava vám zabere něco kolem dvou hodin, spíše více, rozhodnete-li se po okolí trošku zdržet. Opět ovšem nepočítejte s výraznější svobodou, ale spíše koridorovou akcí. Zmiňované DLC tak rozhodně není špatnou zábavou, nicméně platit bych za něj rozhodně nechtěl.

A tím jsme se tedy dostali na samotný konec veškerých DLC pro Resident Evil 7: Biohazard. Zrekapitulujeme-li předchozí odstavce, zlatá edice hry tak přináší 1) původní hru 2) volně přístupný dodatek Not A Hero 3) oba placené přídavky Banned Footage vol. 1 a Banned Footage vol. 2., které sice zabaví, ale rozhodně neobhájí svou cenovku 4) End of Zoe, placený to přídavek, který je sice povedený, ale opět se díky své délce může trošičku stydět za svou cenovku.

12-26-2017_8-53-20_AM.png
Investice do Gold Edice je ovšem třeba zvážit. Rozhodující by měla být skutečnost, jste-li vlastníkem původní hry.

Celkově se tak nemůžeme ubránit pocitu, že to nejlepší, co lze v rámci DLC pro posledního Residenta získat, je vlastně zdarma. Ostatní přídavky nejsou jak pro příběh, tak z hlediska obsahu tak moc přínosné, aby si za ně vývojáři měli nárokovat nějaké ty kačky. Zásadní otázka tedy zní, jak je to s kompletem zlaté edice. Odpověď je jednoduchá. Jste-li vlastníkem původního vydání z ledna letošního roku, buďte naprosto v klidu, nic zásadního vám neuniká. Pakliže již delší dobu pokukujete po této výborné hře a stále jste neměli tu čest, rozhodně se vrhněte na Gold Edition, která za cca 1100 Kč (Xbox One) nabízí solidní zábavu a dlouhou hrací dobu. Zlatou edici hry hodnotíme jako celek vzhledem k poměru cena výkon, pakliže již původní hru vlastníte, uberte si minimálně bodík dolů!

Hodnocení: 4.5 / 5

Klady:

  • Uzavření celého příběhu
  • Velké množství obsahu
  • Velké množství puzzlů
  • Opětovný návrat Chrise Redfielda
  • Únikovka Bedroom

Zápory:

  • Slabší Banned Footage vol. 2.
  • Lineárnost DLC
  • Pro vlastníky původní hry zbytečnost

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Je potřeba mít hardware nové generace, říká Sony o Playstation 5

Je potřeba mít hardware nové generace,…

Společnost Sony potvrdila, že již pracuje na další generaci herního hardwaru.

10.  10.  2018 | | 24 N/A
Hráč Soulcaliburu VI zaskočil internet ještěrem s gigantickým přirozením

Hráč Soulcaliburu VI zaskočil internet…

Kreativita některých lidí při editaci vlastních postav nezná mezí. U Soulcaliburu se to ale trošku zvrhlo.

včera | | 1 N/A
Fotografové vyrazili do Řecka, nafotili nádherné snímky v AC Odyssey

Fotografové vyrazili do Řecka, nafotil…

Stejně jako Origins i Odyssey nabízí propracovaný fotorežim. A umělecké kousky na sebe nenechaly dlouho čekat!

8.  10.  2018 | | 7 N/A
Sony dnes startuje program odměn pro členy PS Plus

Sony dnes startuje program odměn pro č…

Ten rozšiřuje řadu výhod pro členy PS Plus o další skvělé slevy a nabídky od našich lokálních partnerů.

14.  10.  2018 |
7 tipů na bláznivé hry, které překvapí i zabaví

7 tipů na bláznivé hry, které překvapí…

Což takhle dát si oddych? Což takhle zahrát si něco trochu méně seriózního?

10.  10.  2018 | | 2 N/A