Resident Evil: Vendetta – musíme zabránit apokalypse... znovu

Filmy podle her jsou mnohdy automaticky brány za nepovedené. Výjimkou by se jistě rád stal film Resident Evil: Vendetta.

Pokud jste o filmu zatím neslyšeli, možná to bude tím, že se u nás v kinech nepromítal. Díky Bontonfilmu k nám naštěstí doputoval na Blu-ray. Hned na začátku nutno říct, že se nejedná o hraný film, naopak se dočkáte mnohdy až okázale hru připomínajících animací.

Raccoon City je minulostí, svět se ale nepoučí

Film se odehrává mezi hrami Resident Evil 6 a 7 a vypráví svůj vlastní příběh. Do role hlavního záporáka se nyní dostal obchodník se smrtí Glenn Arias, kterému se dokonce podařilo vir pořádně vylepšit – nemrtváci nenapadají své lidské spojence. Na druhé straně stojí hrdinové Chris Redfield, Leon S. Kennedy a Rebecca Chambers, kteří mají s nemrtvými kamarády své vlastní nepříjemné zkušenosti.

vendetta_1.jpgNa pohled možná krasavec, ale uvnitř se skrývá zvrácená mysl

Blu-ray obsahuje bonusy

Koupíte-li si film na Blu-ray, čekají na

vás zajímavé bonusy - komentář

autora, fotogalerie a dokumenty

o tvorbě počítačové animace a o

natáčení

Charaktery postav vám bohužel asi moc nesednou. Glenn Arias je představen jako jeden z nejvíce psychicky labilních záporáků, kterého jsem kdy viděl. Nejen, že je na svůj virus pyšný, ale dokonce si pohled na umírající svět přímo užívá a tu a tam bude mít své výstřelky, kvůli kterým působí až okatě nesympaticky... přišla mi škoda, že strana zla nemohla být představena ze dvou úhlů, jelikož Glenn by si to zasloužil. Postava měla dříve svůj malebný osobní život a tato mezera v příběhu, která by mohla být rozvinuta, je nakonec použita pouze jako posilnění jeho nesympatičnosti a odpudivosti.

 

Glenn Arias je představen jako jeden z nejvíce psychicky labilních, kterého jsem kdy viděl

 

Na druhé straně hlavní hrdinové jsou jak míchanice nejklasičtějších klišé. Chris Redfield touží hlavně po pomstě a samozřejmě si postupně uvědomí, že lidstvo je důležitější. Leon S. Kennedy je zase typickou postavou, která se chce na apokalypsu prostě vykašlat, než si uvědomí, že bojovat prostě musí. Jinak na tom není ani Rebecca Chambers, která se snaží chlapce mezi sebou udobřit a nakonec spadne do role krásné tvářičky, kterou je třeba zachránit.

vendetta_4.jpgvendetta_5.JPGvendetta_7.pngNaše trojka neohrožených hrdinů

Příběhově vlastně není film až tak špatný, i když se samozřejmě nejedná o zázrak. Jen je škoda, že děj nepostupoval ve víru začátku filmu. Tam se Redfield snaží najít Glenna v temném strašidelném domě, ve kterém se to hemží nemrtvou armádou a občas tam číhá i nějaká past. Vlastně až na celkem podivnou bojovou scénou mezi Redfieldem a Glennem (bohužel podobných bojových scén mezi touto dvojkou vás čeká víc a všechny působí podivně), jsem si atmosféru opravdu užíval.

Špatně stanovené hranice mezi hrou a filmem

Zbytek filmu má však celkem jasný problém. Mimo již zmíněné ne zrovna dokonalé postavy, které nevyhnutelně doprovázejí podivné dialogy, nedokázali filmaři zpracovat film opravdu jako film. Hodně částí zde přehnaně připomíná hru, nejednou jsem se pomalu natahoval pro ovladač a podobné scény na vás čekají i v příběhu. Skoro jak kdybych poslouchal briefing k následující misi.

vendetta_2.jpgHru vám film bude připomínat neustále, bohužel občas ztratíte pocit, že je to film

Stejným problémem trpí filmy podle her často a pozor si musí dávat filmaři obzvlášť ve chvíli, kdy se rozhodnou, že film bude animovaný. Animace se nádherně povedly ve filmu Kingsglaive: Final Fantasy XV – postavy tam vypadají skoro jako živé, jejich animace je každopádně dostatečně viditelná na to, aby vám to příjemnou formou připomnělo, že se pořád jedná o film podle herní předlohy.

vendetta_3.pngvendetta_6.jpgvendetta_8.JPEGMísto napínavých a strašidelných částí se dočkáte spíše divoké akce

V Resident Evil: Vendetta vypadají některé postavy docela dobře, zrovna hlavní záporák Glenn Arias mi do animovaného filmu svým vzhledem vyložené sedl. Leon S. Kennedy, ač se jedná v sérii o celebritu, naopak svými „anime“ vlasy působil spíše směšně a brání vám se do filmu více vžít. A Chris Redfield na mě vyloženě působil jako nějaká plastová figurka vojáčka.

 

Jedná se zkrátka o akční film se zombíky 

 

Atmosféra kvůli těmto vlivům není nakonec strašidelná ani moc napínavá. Jedná se zkrátka o akční film se zombíky a když se čas od času objeví zajímavější pasáž, je k zemi sražena šílenou tupostí vojáků. Někdo se prostě nepoučí, že když něco nebezpečného mlátí na dveře, neměli byste ty dveře nejlépe vůbec otevírat.

Mělo to větší potenciál

Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se alespoň v některých částech filmu nebavil. Nemůžu se však zbavit pocitu, že jsem čekal něco víc. Příběh, leč na herní sérii navazuje, vám příliš v paměti asi neutkvěje. Přitom se film nebojí na předchozí díly všelijak odkazovat a budou-li brát vývojáři děj tohoto filmu v potaz, rozhodně se svět dočkal výrazných změn.

Pokud jste fanoušky série Resident Evil, asi byste film vynechat neměli. Počítejte však s tím, že na vás nečeká nic tak velkolepého, jak by název nasvědčoval. Naopak se jedná o jednoduchý akční film, který nabídne průměrný zážitek.

Hodnocení: 2,5/5

Klady:

  • odkazy na herní sérii
  • chvílemi dobrá atmosféra

Zápory:

  • nesympatický záporák
  • hlavní postavy na sebe moc nepasují
  • mnohé části působí víc jako hra než film
Váš názor Další článek: Sony nabízí 15 měsíců předplatného PS Plus za cenu ročního

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,