Restricted Area - kyberpunkové akční RPG

Tvůrci ze začínající německé společnosti Master Creating si uložili nesnadný úkol. Chtějí převést komplexní kyberpunkový svět budoucnosti do podoby akčního RPGčka. Taková snaha může vyústit buďto v totální propadák, anebo naopak herní skvost. Jaký osud potká chystaný titul jménem Restricted Area?

Žánr izometrických akčních RPG představoval a stále představuje, obdobně jako realtime strategie, oblíbenou stálici herního trhu. Ačkoliv naprostá většina vyvíjených kusů sahá po ohraném, leč osvědčeném fantasy prostředí, najdou se i výjimky, zasazené například do steampunkového údobí (Arcanum) nebo na gigantickou vesmírnou loď (Harbinger). Hra Restricted Area, dále jen RA, se také pouští do dosud nepříliš podrobně prozkoumaných vod - kyberpunk přeci stále žije!

Designéři hamburské společnosti Master Creating hry se nechali inspirovat klasikami jako jsou u nás nepříliš známé "papírové" RPG hry Cyberpunk a Shadowrun, povědomější jsou už nám kupříkladu filmy Blade Runner, Terminátor a samozřejmě i Matrix. Z výčtu mnoha různých vlivů nesmím opomenout ani otce kyberpunku, spisovatele William Gibson a jeho román Neuromancer. Už samotný tento výčet dává tušit, jak asi přibližně bude hra vypadat.

Restricted   Restricted  Restricted  

Příběh nás zavádí do vzdálené budoucnosti roku 2083, kdy je planeta Země zdevastovaná znečištěním a většina povrchu pokryta pustinami. Lidstvo přežilo pouze ve městech, ze kterých postupem času vznikla gigantická anonymní souměstí. Zatímco v ulicích září freony a mnohametrové reklamní projekce, vzduch nad nimi je temný, zamořený smogem a nečistotami. Megakorporace převzaly kontrolu nad světem a jednotná světovláda představuje spíše jen loutku v rukou všemocných magnátů. Lidský život zde má pramalou cenu, mnohem hodnotnější jsou informace.

Restricted  Restricted  Restricted

Ti, kteří se přizpůsobí řádu věcí a nadvládě megakorporací, mohou se považovat za běžné občany. Ti ostatní žijí na okraji společnosti. Jsou z nich vyhnanci a odpadlíci, pokud chcete slyšet to profláknuté slovo. Hráč si může vybrat ze čtyř různých jmen:

John Johnson - Je bývalým členem Globálního Útvaru Zvláštních Sil, které vláda zformovala aby si udržela kontrolu nad soukromými armádami korporací. Stal se však opak, GÚZS byl rozpuštěn a z Johnsona se stal nájemný zabiják a zloděj. Kriminálník.

Victoria Williamsová - Jako první známý člověk vládnoucí speciálními PSI silami byla v mládí unesena svým rodičům společností Osaki. Až do věku 20 let ji drželi ve výzkumné laboratoři, odkud se jí teprve před čtyřmi lety podařilo utéct. Lidé z Osaki se však svého pokladu nehodlají jen tak vzdát.

Restricted Area

Restricted Area

Kenji Takahasi - Syn mocného člena Yakuzy, kterého se však údajně pokusil zabít. Proto jej Yakuza všemi silami hledá. Celý incident je však zahalen rouškou tajemství, kterou dokáže odkrýt teprve hráč. Vždyť Kenji k tomu neměl žádný důvod, ba co víc, je to velmi loajální a čestný muž. Dokážete přijít na to, kdo ho zradil?

Jessica Parkerová - Poprvé byla za informační kriminalitu odsouzena ve 13 letech. Na doživotí ji odsoudili v 17. V lágru se naučila jednu věc: pohlaváři jsou nepřátelé. Vlastnoručně si sestrojila malého létajícího robota a s jeho pomocí ve 22 z vězení utekla. Musí se neustále skrývat před policií a je fyzicky nejslabší postavou celé hry. Její dron jí ale chrání všude kam jde - vyjma kyberprostoru, který představuje zcela oddělený svět RA.

Každá ze čtyř hratelných postav má naprosto odlišné charakteristiky, povahu i chování. Navíc vám každá nabízí trochu jiný úhel pohledu na celý příběh. Hra v týmu možná není, vždy ovládáte pouze jednu postavu.

Hlavní rysy hry:

  • Příběh viděný ze čtyř různých perspektiv
  • Čtyři hratelné postavy
  • Bioimplantáty a kyberimplantáty
  • Vyspělý IRIS engine
  • Multiplayer maximálně pro čtyři hráče

Restricted Area

Co by to bylo za RPGčko bez pořádného multiplayeru. Myslelo se na něj také u RA, a tak si společně mohou zahrát maximálně čtyři hráči přes internet nebo LAN. Autoři hry uvádějí jako minimální hardwarové nároky Pentium III 500MHz, 128MB RAM a 800MB volného místa na disku, plus DirectX 8 kompatibilní grafickou kartu. Doporučen je pak 800MHz procesor a dvojnásobek paměti.

Vydání hry je plánováno na konec tohoto roku.

Download: stáhněte si video ze hry!

Oficiální stránky: http://www.restricted-area.net/
Výrobce: Master Creating (http://www.master-creating.de/)

Váš názor Další článek: Hidden & Dangerous 2 - oficiální stránky spuštěny

Témata článku: , , , , , ,