Retro: Age of Mythology - vzhůru do mýtů

Před nedávnem byl oznámen nový datadisk s podtitulem Tale of the Dragon. Takže není na škodu si připomenout, co je tahle hra vlastně zač.

Jistě všichni znáte kultovní sérii Age of Empires. Tahle menší odbočka do věku mýtů se povedla stejně dobře. Vzala si od výše zmíněné série celkem dost mechanismů a funkcí. Pár odlišností by se tady ale našlo, a to celkem zásadních.

Kampaň se ze začátku odehrává za dob antického Řecka. Hrdina Ankartos se vrací po souboji zpět ke svému synovi, Kastorovi. Nedlouho po jeho návratu je ale město napadeno a tady začíná vaše dobrodružství. Čeká na vás spousta bitev, mimo jiné dobijete i Tróju. Samozřejmě použijete dřevěného koně, bez něj by to nebylo ono. Postupem času se podíváte mnohem dál, než jen do jižní Evropy. Čeká na vás ještě část kampaně v egyptských krajinách a severních zemích. Může se zdát, že se jen změní prostředí. Opak je ale pravdou.

328485-age-of-mythology-the-titans-1800-2-653x367.jpg

Hlavní odlišností od Age of Empires jsou božstva. V kampani je vaším bohem Poseidon, později Zeus. V egyptské části je to bohyně Isis a v severských zemích jste pod ochranným kladivem Thora. Každý z těchto bohů má pod sebou ještě další božstva, které hrají důležitou roli ve stylu hry.

Jak je zvykem, postupem času musíte vkročit do nového věku. S tím přichází i volba, kterého nižšího boha si vyberete. Každý z nich vám dá odlišné vylepšení, ať už pro vojáky nebo řadové měšťany. Tím nejlepším jsou ale mytické jednotky. S každým bohem přichází jedno nebo dvě stvoření, které můžete znát z různých pověstí. Základem je Minotaur, kterého máte snad pokaždé, když hrajete za Řeky. Dál jsou tady obři, obří škorpioni, hydry, medúzy a mnoho dalších. Abyste si mohli některé mytické tvory stvořit, potřebovali jste mimo běžných surovin (dřevo, jídlo, zlato) i “božskou sílu“.

Age-of-Mythology-E`poha-mifologii-1.jpg

Tu získával každý národ trochu jinak. U Řeků stačilo poslat pár měšťanů, modlit se k chrámu a naskakoval jeden bod za druhým. U Egypťanů to šlo trochu pomaleji. Bylo potřeba stavět různé sochy, což občas zabralo celkem dlouhou chvíli. Oproti tomu jste mohly měšťany používat na jinou práci a modlit se nemuseli. Seveřané to měli celkem jednoduché. Nic stavět nemuseli, stačilo jim “jen“ bojovat.

Mezi národy jsou ještě další odlišnosti. U seveřanů třeba mohou bojové jednotky stavět budovy. Oni jsou celkově soustředěni spíše na ofenzivu, než na defenzivní strategii. Dalo by se i říct, že každý národ má i nesmrtelné jednotky. Nemáte jich mnoho, ale jsou celkem silné. Samozřejmě jsou to hrdinové. Mezi ně patří třeba právě Ankartos, Odysseus, Amanra a další. Jejich nesmrtelnost spočívá v tom, že pokud jsou poraženi, stačí k nim dojít s jinou zpřátelenou jednotkou a hrdina se vrátí zpět k životu.

Age-Of-Mythology-image-997.jpg

Kouzla hrají v bitvách důležitou roli. Každé božstvo je má trochu odlišné. Můžete si tak na chvíli zvýšit produkci surovin nebo v nouzi přivolat Diovy blesky. Tyhle věci vám můžou občas vytrhnou trn z paty, když se zrovna moc nedaří.

Rok po vydání přibyl k původní hře datadisk s podtitulem The Titans. Jak už si z názvu asi každý odvodí, všechno se bude motat kolem titánů. Do rukou se vám dostal národ Atlanťanů a přibyli tři noví bohové - Kronos, Oranos a Gaia. Nechyběli ani nové jednotky, ať už mytické nebo běžné, hrdinové a budovy. Datadisk Titans přinesl i další kampaň, stejně dobrou jako byla ta předchozí. Hlavně bitvy s titány stály za to. Nevěříte? Věřte.

A jestli stále pochybujete o vyjímečnosti této strategie, můžete si na Steamu koupit rozšířenou edici, která vyšla loni a obsahuje hru včetně datadisku a ještě drobná grafická vylepšení. Někoho může odradit celkem přestřelená cena, v tom případě můžete sáhnout po původní verzi. S hraním na moderních systémech by neměl být problém. Navíc existuje několik modů, které dokážou vylepšit grafiku snad ještě lépe, než ve speciální edici.

1eab2cef-5134-4cab-b081-fc15ecec7d73.jpg

Jak jste si mohli přečíst na začátku, před pár týdny byl oznámen nový datadisk. Je to až neuvěřitelné, že po dvanácti letech přišlo něco takového a komunita stále aktivně žije. To ostatně jen potvrzuje kvality tohoto skvostu. Informací bohužel není zatím mnoho. Krom podtitulu známe ale i pár dalších věcí. Přibudou božstva z čínské mytologie spolu s čínským národem a mezi bojové jednotky budou patřit tygři a bojové opice. Není toho sice moc, ale už teď můžeme říct, že se opravdu těšíme. A co vy? Tešíte se na výpravu do asijských zemí?

Diskuze (1) Další článek: Izometrické westernovka Hard West v čerstvých záběrech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,