PC | Téma | RPG

Retro: Fallout Tactics – kritizovaný spin-off legendární série

Fallout je prostě pecka, na tom se shodnou snad všichni hráči. Kombinace výborné hratelnosti, komplexnosti a post-apokalyptického světa vytvořila legendu. Ale Fallout Tactics byl často negativně kritizován kvůli své odlišnosti a nesvobodnosti. Leč chybně.

Celým jménem Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (FT) provází od jisté doby jeden problém. Existuje totiž ještě jedna hra s podobným názvem - Fallout: Brotherhood of Steel (akční RPG pro PS2 a Xbox). Naproti tomu FT je taktické RPG, vlastně takový Commandos s možností expit a různě specializovat vojáky.

Fallout Tactics byl vydán v roce 2001 (pouze PC) pod hlavičkou 14 Degrees East a vyvinut společností Micro Forté. Byla to první hra této série, která nespadala pod Interplay Entertainment. A možná právě kvůli absenci IE a pozměněných postupům se dočkala takto negativní kritiky. Oproti klasickým Falloutům je totiž mnohem méně svobodná, ocitáte se zde v roli nového masa Bratrstva Oceli. FT v podstatě pozbývá veškerého falloutovského dobrodružství a rozhodování.

Vesměs se ztrácí i klasický humor, který byl originální a pro tuto sérii i příznačný. Odlišnost byla také v několika možných typech soubojů – kromě klasických tahů bylo možné zvolit si i tzv. týmový nebo posloupný systém tahů, ve kterém hit pointy přibývají dle výše obratnosti. Co si hra alespoň zachovala, jsou náhodné lokace, díky kterým můžeme ve hře nalézt například odkaz na Titanic nebo Riddicka; a také pohyb po mapě, kde lze využít i některé ze 7 vozidel.

fall1.jpg

fall.jpgfall2.jpgfall4.jpg

Hlavním úkolem je plnění misí s různým úkolem – většinou je to zabití nějakého bosse nebo získání předmětů. Mění se jednotlivé mapy, ale postupně také typy nepřátel. Setkáváme se tu s klasickými nájezdníky, pány šelem či roboty, kterých se ve FT vyskytuje opravdu mnoho druhů. Kromě hlavních oponentů tu nalezneme také běžné falloutovské potvory, jako jsou párači nebo brahminy, ale i nováčky v podobě komodo varanů a švábů.

Na počátku si vytvoříte vlastní postavu, která je jakýmsi vůdcem vašeho týmu. Kromě toho můžete verbovat další a další vojáky Bratrstva (maximálně však 6 do týmu) – každá postava má vlastní příběh a vylepšuje se úplně stejně jako hlavní hrdina, má své staty, skilly i perky (jako v klasickém Falloutu). Postupem času si lze do svého týmu nabrat také ghouly, mutanty, párače či roboty. Každá rasa pak dominuje svými slabostmi i specialitami.

Pokud někdo Fallout Tactics kritizoval kvůli nesvobodnosti a jisté linearitě oproti ostatním dílům, byl naprosto v právu, tato hra je skutečně méně „adventure“, ale takové spin-offy bývají často. Je totiž potřeba na FT pohlédnout z jiného úhlu – je to prostě taktické RPG ze známého postapo světa. Úkolem snad ani nemělo být přinést další vtipy a obrovskou škálu možností, úkolem byla taktika, a to se povedlo na jedničku.

Podobně jako Fallout Shelter nebo neoficiální Fallout Tycoon nešlo vývojářům o klasický Fallout, ale pouze o další hru ze stejného univerza. Tactics nabízí mnoho možností v tvoření postav i jejich kombinací v týmu, samotný příběh je rovněž zajímavý (ač možná trochu předvídatelný) a navíc přináší i multiplayer, v němž spolu soupeří dva týmy vojáků Bratrstva.

Tefbos0143.jpg

Za zmínku rovněž stojí česká verze hry a některé fanouškovské kampaně, které lze v podstatě jednoduše tvořit. Pokud si chcete zahrát Fallout trochu jinak, neváhejte. A pamatujte: War, War never changes.

Váš názor Další článek: Retro: Neverhood - plastelínová point-and-click adventura s duší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,