Retro: Full Throttle - adventura co smrdí po benzínu a asfaltu

Hra Full Throttle je důvěrně známou point-and-click adventurou pro všechny hráče tohoto žánru. Všechny fanoušky jistě potěší také vydání remasterované verze na nové konzole i Windows.

Full Throttle vyšel poprvé 30. května 1995 a ihned se dočkal pozitivního ohlasu. Hlavním designérem hry a tvůrcem příběhu byl Tim Shafer, který později pracoval na ještě známější hře Grim Fandango nebo Psychonautech. Hra běží na enginu SCUMM, který se tehdy využíval právě pro adventurní žánry, o filmečky se naopak staral engine INSANE a zvukovou stránku iMUSE. Full Throttle tehdy vydalo LucasArts.

Hlavním hrdinou hry je Ben, zarytý motorkář, který má svou motorku raději než vlastní život. Ten hned na začátku hry narazí na člověka jménem Malcolm Corley. Ten nabízí Benovi práci poslíčka pro společnost Corley Motors. Ben ale odmítá se slovy, že ani on ani jeho gang není na prodej nebo k pronájmu. To Corleyho rozčílí a Ben je uzemněn ránou do hlavy. Když se později probouzí v kontejneru, jde okamžitě zjistit, co se stalo. Barman mu nakonec vše neochotně poví a předá mu klíče od jeho motorky, která je poškozená. Ben se tedy vydává na cestu za pomstou.

gfs_42189_1_8.jpg

Děj hry se odehrává někdy kolem roku 2040, kdy už vozidla létají díky antigravitačnímu pohonu. Staré dobré motorky ale stále brázdí asfalt. Bar, který je hlavní základnou gangu leží v pouští někde na dálnici Highway 9 a i ostatní lokace jsou spíše písečné a vyprahlé.

Ve hře se nachází opravdu propracované a rozvětvené dialogy. Dokonce způsob, jakým dialog vedete, může ovlivnit tempo hry. Pokud například volíte špatné otázky a odpovědi, některé z postav se s vámi budou vybavovat opravdu dlouho, než je přesvědčíte, aby vám vyzradily některou z informací. Ve hře se objevují i jednoduché souboje, ve kterých může Ben zemřít, pokud například pomalu zareagujete. V soubojích můžete kopat, používat ruce nebo některý z nožů. Ve hře jsou také části, kdy řídíte Benovu motorku.

FT_comp_zpsdcc02f6b.gif

asdfasdf.png

K úspěchu dopomohl také fakt, že se jedná o jednu z prvních her, které použily profesionální herce k dabingu postav.

Jelikož hru vydalo studio LucasArts, můžeme v ní najít nespočet odkazů na Hvězdné války. Například hned jméno hlavního hrdiny Bena se nápadně podobá Obi-Wan Kenobimu. Dokonce jedna z postav Benovi doslova říká: ,,pomož mi Bene, jsi má jediná naděje!”. Některé postavy mají také tetování s motivy Hvězdných válek.

Mezi zajímavosti pak můžeme zařadit i část hry, která se odehrávala v okamžiku, kdy byl Ben na halucinogením tripu. Před vydáním byla ale ze hry vyřazena, protože se vývojáři báli postihům za “propagaci drog”.

Všechny fanoušky jistě potěší, že se chystá remasterovaná verze, na které nepracuje nikdo jiný než Tim Shafer.

Váš názor Další článek: Modifikace do Falloutu 4 vám umožní připevnit cokoli na jakoukoli zbraň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,