Retro: Majesty 1 - království jako na dlani

Majesty: The Fantasy Kingdom Sim je skvělou hrou, ve které máte na starosti své království. Pořádáte výpravy, stavíte města a bojujete se zlými čaroději, trolly nebo draky. První Majesty bylo prostě skvělou strategií, se skvělou hratelností a zajímavou grafikou.

První Majesty vneslo do žánru RTS velice zajímavou změnu. Jedná se o styl ovládání jednotek. Ve většině strategií jednotky čekají na váš rozkaz a dokud jej nedostanou, tak většinou čekají na místě. V Majesty ale celé království žije vlastním životem a vy se jen snažíte motivovat všechny hrdiny k práci. V podstatě rozdáváte odměny za určitou práci a je na každém hrdinovi, zda-li se mu na dobrodružství bude chtít nebo ne. Pokud se žádný z hrdinů nezvedne a nejde úkol splnit, je prostě potřeba přihodit nějaký ten peníz.

majesty-1.jpg

S tím dostáváme také velice zajímavý ekonomický model, který jen tak ve hrách nenajdeme. Všechny peníze, které vaši hrdinové od vás dostanou, putují samozřejmě do obchodů. A jako v každém království, tržby z obchodů jdou panovníkovi, tedy vám. Čím více peněz tedy do hrdinů investujete, tím více peněz budou mít a tím více budou utrácet ve vašich obchodech.

2e267778efc7399a47c2789e38ac28de14cf7ad3bc35c9eb8709ee5622395983.jpg3f660a5940ded9e4bfe138a7f945e2c502a226e6a5e51b0e8e384dc7de4634ae.jpgb680895c3a183d846152ea7ecaea52deaf434794c0733bd103d70cf86bb873eb.jpg

Majesty je 2D strategie, takže už tehdy nedělala hráčům hardwarová náročnost hry problém. Vývojáři z Cyberlove Studios samozřejmě nebyli žádní nováčci a věděli dobře, jak se k takové hře postavit. Během svého fungování se postarali o několik povedených rozšíření do her jako je Beyond the Dark Portal pro Warcraft 2 nebo The Price of Loyalty pro Heroes of Might and Magic 2. Majesty bylo v pořadí už šestým herním počinem těchto vývojářů.

V prvním Majesty najdeme jak singleplayer, tak možnost hru hrát s kamarády po lokální síti nebo internetu. Dále se ve hře nacházel také generátor náhodných map a mohli jste si tak podle navolených parametrů nechat vygenerovat náhodnou misi. Což přidalo hře několik desítek hodin zábavy navíc a za což jsme všichni pokorně děkovali, protože Majesty nabízelo zajímavou hratelnost, která prostě neomrzí.

Singleplayer pak nabízel celkem dvacet misí, rozmístěných do dvaceti částí vašeho království. Ardania, jak se vaše panství jmenuje, je sužována spoustou fantasy nestvůr a musíte tak pomoci svým poddaným zbavit se kyklopů, obrů, trolů nebo harpií. Všechny mise v Majesty se pak odehrávají v klasickém stylu “všechny zabij”, “nasbírej tisíc zlata za sedm dní” nebo “přežij dvacet dní útoků nepřátel”. Pravda, nápadité to zrovna není. Musíme ale znovu zmínit skvělou hratelnost, která vás u hry dokázala držet hodiny.

map-1.jpg

Ve hře se nachází několik základních jednotek, z nichž každá má své vlastnosti. Například válečníci jsou pomalí, hloupí a rádi si za práci nechají dobře zaplatit. Na druhou stranu jsou silní a vydrží mnoho úderů. Oproti tomu střelci (nebo chcete-li průzkumníci) jsou rychlí, rádi prozkoumávají mapu, ale stačí pár ran a jsou mrtví. Dále zde najdeme kouzelníky nebo zloděje. V pozdějších fázích hry můžete stavět ještě chrámy zasvěcené různým ardanijským bohům. V nich pak povoláte válečníka, který je silnější a zdatnější než běžní vojáci, navíc má speciální schopnosti podle toho, kterému z bohů je chrám zasvěcen.

majesty1.jpg

Hned ze začátku jsme řekli, že v Majesty neovládáte hrdiny. Všichni mají svobodnou vůli a ve svém volném čase si dělají co chtějí. Potulují se po městě, prolézají obchody, nakupují nebo v případě potřeby brání město před útočníky. Pokud potřebujete, aby hrdinové prozkoumali mapu nebo zaútočili na nepřítele, musíte použít vlajky s odměnami. Ty umístíte na příslušnou příšeru nebo místo a hrdinové, kterým se bude zdát odměna dostatečná, vyrazí, aby splnili úkol a hlavně získali odměnu. Ve hře jsou dva druhy vlajek.

Explore flag, díky které se hrdinové vydají na příslušné místo a odhalí tak další část mapy. Druhou je Reward flag, kterou můžete umístit na příšeru nebo nepřátelskou budovu. Hrdinové tak získají odměnu za zabití nestvůry nebo budovy. Vaši hrdinové samozřejmě nejsou žádní hlupáci a pokud označíte jednu příšeru z celé skupiny, hrdinové budou bojovat tak dlouho, dokud nezabijí všechny a rozhodně neutečou po získaní odměny zase zpátky do města.

Za utržené peníze pak hrdinové nakupují různé lektvary na životy, manu nebo artefakty, které zlepší jejich bojové schopnosti. Vy se jen staráte o to, aby měli k dispozici to nejlepší vybavení pomocí vylepšování daných budov.

c1f3e82b80eb8bb8137b1a41fcfbf0fbdd147315dd1781e27ce3a7eb6878c745.jpg

Pokud vás hra Majesty zaujala a ještě jste neměli možnost tento skvost vyzkoušet, rozhodně si pořiďtě první Majesty, které je nyní k dispozici ve speciální HD edici. Můžete také vyzkoušet druhé pokračování nebo mobilní port prvního dílu.

Živoucí svět, který nečeká tupě na vaše rozkazy je příjemnou a zajímavou změnou ve světě strategií ještě dnes. Rozhodně se ale u hraní Majesty nebudete nudit. Jako správný král se musíte starat o spoustu dalších věcí, nakonec možná budete rádi, že hrdinové nepotřebují vaše rozkazy a žijí vlastním životem.

Váš názor Další článek: Plošinovka Mighty No. 9 se konečně dočká vydání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,