RETRO: Simon the Sorcerer - kouzla a čáry 90. let

Pamatujete na malého kouzelníka? Pokud ano, určitě si budete chtít připomenou chvíle, které jste s ním zažili. A pokud ne, máme tady pro vás tip na skvělou sérii.

V dávných dobách, kdy se ve světle adventur ohříval Lucas Arts nebo Sierra, se objevuje na scéně nenápadný kouzelníček jménem Šimon. Svým dětinským, ale přesto skvělým humorem, dobrou grafikou i hratelností tehdy spoustu hráčů zaujala adventura Simon the Sorcerer.

Tehdy v dobách DOS

Simon the Sorcerer vyšel v roce 1993 a to pro Amigu a DOS. Úplně první verze byla prodávána na třech disketách a obsahovala pouze titulky. Společně s disketami jste získali také třiceti stránkový manuál, který obsahoval různé obrázky kompasu.

Tento manuál byl použit pro ověření pravosti kopie. Hra se tak zeptala, jaký symbol má kompas na straně 15 a pokud vaše odpověď byla špatná, jednoduše jste si nezahráli.  Později pak vyšla verze na CD, která sice měla dabing, ale neměla zase titulky. Kombinaci obojího si můžeme dopřát až nyní na Androidu, kde je možné stáhnout první a druhý díl této adventury s upravenou grafikou.

simon_android.pngSimon se dočkal grafického vylepšení ve verzi pro Android  

Celý příběh začíná, když Simon najde na půdě svého domu starou knihu s názvem „Ye Olde Spellbooke“. Pomocí knihy otevírá portál do kouzelného světa a společně se svým psem Chippym tak vyráží vstříc dobrodružstvím.

Hned na úvod dostane Simon kouzelnický klobouk, do kterého s přehledem narve všechny předměty, které se ve hře dají najít. Pod čepicí tak budete nosit nejenom klíče a drobnosti, ale také například žebřík. Dále vybaven fialovým pláštěm a nově nabytými kouzelnými schopnostmi vyráží Simon zachránit velkého kouzelníka Calypsa ze zajetí zlého čaroděje Sordida.

simon4.gifGrafická stránka hry Simon the Sorcerer je zajímavá dodnes

Celý příběh se v podstatě skládá z dílčích příběhů, které vás nakonec zavedou až před samotného Sordida a odehrává se asi v 70 lokacích. Ty jsou přístupné hned od začátku a nezkušený hráč tak může začít celkem rychle bloudit. Pomocí mapy se můžete sice přesunout na pár hlavních bodů, dále ale musíte vždy po svých.

Zajímavost

Simona dabuje skvělý Chris Barrie, kterého znáte jako Rimmera z Červeného Trpaslíka.

 

Ze všeho nejdříve se ale sami musíte stát uznávaným čarodějem a Simona tak čeká spoustu zajímavých a hlavně humorných situací. Právě o tom totiž hra je. Od začátku do konce jsou dialogy a celý příběh protkány vtípky a narážkami.

Několikrát tak uslyšíte nebo uvidíte vtípek mířený proti příběhům jako je Pán Prstenů nebo Letopisy Narnie. Jedna část hry je celá o Glumovi a Jediném Prstenu. Glum je zde převlečený fanda Tolkiena pořádající sraz fanoušků.

simon2.gifSimonovi pubertální vtípky si užijete hlavně při rozhovorech s dámami

Nejlepší na tom všem je, že Simon si uvědomuje, že se nachází ve hře (tzv. bourání čtvrté zdi) a často toho využívá k různým k vtípkům. Když vám tak například kouzelníci zapírají, že jsou kouzelníci a ptají se, kde že na to Simon přišel, můžete odpovědět: „Když jsem na vás najel myší, bylo tam napsané Wizards.“

simon5.gifSimon projde celkem přes 70 zajímavých lokací

První Simon ohromil hráče také svou grafikou. Nejedná se o žádný technický skvost, ale celá hra je krásně barevná a provází vás opravdu zajímavými a rozmanitými lokacemi. Také animace různých událostí jsou skvěle zpracované a že jich není ve hře málo.

Postavičku Simona pak tvořil jediný člověk, který měl jediný úkol, a to udělat pořádně Simona. Myslím, že se mu to opravdu povedlo a společně s celým týmem Adventure Soft odstartovali skvělou kariéru mladého kouzelníka, která se nakonec dočkala celkem pěti pokračování a dvou miniher.

simon3.gifNa své cestě potkáváte spoustu kuriózních nepřátel a postav

Pokud si chcete prvního Simona znovu zahrát a připomenout si tak skvělou adventuru nebo jste jej ještě nehráli, můžete použít například ScummVM. Ten bez problému spustí hry toto enginu i na moderních počítačích.

Šestý Simon the Sorcerer s přívlastkem Between Worlds se po třech dílech ve 3D vrací k původní 2D adventuře. Tento díl ještě není na světě a nakonec to vypadá, že možná ani nebude. Po nepříliš úspěšné kampani na Kickstarteru pozastavilo studio StoryBeats, které dostalo Simona na starosti, vývoj na neurčito kvůli nepředvídaným událostem. Jak to tedy nakonec s pokračováním dopadne si musíme počkat.

landscape_screen1simon.pngScreenshot z nedodělaného šestého dílu Simon the Sorcerer Between Worlds
Váš názor Další článek: Resident Evil 7 můžete začít hrát na Xbox One a dokončit na PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,