PC | Akce | Téma

Retro: Star Wars Battlefront II – letošní Vánoce v předaleké galaxii

Star Wars je v této době na vrcholu popularity. Mimo premiéru epizody VII vyšlo pokračování jedné z nejlepších Star Wars her – Star Wars: Battlefront. Nutno ale nezapomínat ani na její předchůdce, který je dle mnohých stále nepřekonán.

Má volba padla na druhý díl, poněvadž je stále krapet chutnější pro dnešní hráče než jednička (která však stále v mnohých ohledech exceluje). I když už svým datem vydání roku 2005 dává najevo, že se bude od letošního dílu lišit, je celkem překvapivé, jak moc odlišná hra to je, především z hlediska obsahu.

Hlavním důvodem odlišnosti je bezesporu rozdílené studio. Na obou prvních Battlefrontech pracovalo studio Pandemic, na letošním studio DICE, přičemž data vydání prvního a druhého dílu se liší pouze asi o rok. Hra v té době běžela na enginu Zero, který je známý i například ze hry The Lord of the Rings: Conquest. Hra měla již v té době stejnou úlohu - byla to převážně multiplayerová řežba zasazená v univerzu Star Wars.

starWarsBF2.jpeg

Hned do začátku ale můžeme původním dílům přičíst jednu věc, kvantitativně nový Battlefront naprosto předčí. Bonus vidíme převážně v začlenění do kulis jak původní trilogie Star Wars, tak té novější týkající se Staré republiky a vzestupu Impéria. S tím přirozeně souvisí větší počet map, hrdinů a dokonce i herních módů. Vydáme se do monstrózních vesmírných bitev a nechybí ani kampaň.

 

Bonus vidíme převážně v začlenění do kulis jak původní trilogie Star Wars, tak té novější týkající se Staré republiky a vzestupu Impéria

 

Herními módy ale nemáme na mysli ty klasické typu Conquest, ale speciality, které jen tak nějaká hra nemá. Vůči novému Battlefrontu mluvíme například o onich vesmírných bitvách. V novém Battlefrontu sice máte mód primárně zaměřený na letecké souboje, ale tohle je krapet něco jiného. Vy se dostanete do bitvy jak mezi stíhači, tak obřími křižníky. Nepřítele se snažíte porazit jednak ničením jeho stíhačů a jednak ničením jednotlivých systémů mateřských lodí. Plusem je dokonce možnost na nepřátelské lodi přistát a udělat tam pořádnou paseku.

Pravou třešničkou na dortu je ale mód Conquer. Ten ve své podstatě míchá žánr stříleček a tahových strategií (i když těch velmi zřítka). Vy se vtělíte do role stratéga postupně dobývajícího nepřátelské planety na mapě. Za úspěšné (ale i neúspěšné) bitvy získáváte finance, za které si svou armádu vylepšujete. Vylepšování probíhá zejména v rámci kupování nových typů jednotek, také ale různých bonusů. Strategické prvky jsou zde opravdu velmi minimální a probíhají pouze jednoduchým určováním, kam se přemístí flotila a co si vylepšíte. Dobývání planet či střety s nepřátelskou armádou ale probíhají jako běžná potyčka na mapě a troufám si říct, že tento mód sám o sobě hravě strčí do kapsy vše, co nabízí moderní Battlefront. 

gfs_65812_2_15.jpgStar-Wars-Battlefront-2-2.jpgStar-Wars-Battlefront-2-4.jpg

Do kvantity pak nutno započítat přítomnost singleplayerové kampaně. Ta vypráví o jednotce klonovaných trooperů, kteří se po vzniku Impéria stanou Stormtroopery a provází nás důležitými momenty univerza. Příběhově to sice není zázrak, stále nám ale naservíruje takovou herní dobu na sofistikovaných herních mapách, že nemůžeme mluvit o mínusu.

 

Pravou třešničkou na dortu je mód Conquer, který ve své podstatě míchá žánr stříleček a tahových strategií 

 

Odhodíme-li tedy grafiku z roku 2005, která zcela pochopitelně již ukazuje zub času, máme tu po všech stránkách progresivnější herní titul, který o hlavu převyšuje některé současné moderní střílečky, a to jak podáním, tak hratelností a tunou herního obsahu, díky kterému se vám vaše peníze vrátí mnohonásobně. I přesto se rozhodně najdou hráči, kterým nejnovější "jednodušší" Battlefront sedne více.gfs_65812_2_7.jpg

Hlavním plusem nového Battlefrontu je především podpora vydavatele. U Star Wars: Battlefront II nepočítejte s podporou oficiálních serverů. Hra sice získává na příjemně řešeném systému botů, ale multiplayer s jinými hráči je pro dnešní dobu celkem samozřejmostí a dvojce už zkrátka došel dech. Zamrzet může také naprostá absence úprav vaší postavy, to jsou ale maličkosti, které bychom za frenetickou palbu módů starší hry rádi vyměnili. Že by příště? Nějak se nechce věřit.

Diskuze (1) Další článek: Sci-fi týmovka Paragon od Epicu ukazuje intro a tutoriál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,