PC | RPG | Téma

Retro: Vampire The Masquerade Redemption

Her, které se odehrávají v Praze, není zrovna mnoho. Vampire The Masquerade Redemption je jednou z nich a ještě vám nabídne pohled z dob křížových výprav.

Vampire stvořil vývojářský tým Nihilistic Software. Desková hra World of Darkness je zaujala natolik, že se rozhodli přenést tento svět do digitální podoby. V roce 2000 se jim to povedlo a v červnu se Vampire dostalo na pulty obchodů. Nevedla tam ale moc snadná cesta. Kvůli malému počtu lidí se museli tvůrci spolehnout na pomoc z externích studií. Navíc museli pozměnit svůj koncept, když jejich vydavatel Activision chtěl využít vlastnictví licence na White Wolf. Také se vyvíjela verze pro platformu Sega Dreamcast. Ta ale kvůli neúspěchu konzole nikdy nevyšla. Hra ale sbírala v době vydání celkem průměrné až nadprůměrné hodnocení. Ve své době také potřebovala výkonnější hardware a nebyla zrovna nejlépe optimalizována.

82d7221f-9985-4a82-8ba8-595191569fff.jpgf2e6e474-7d08-4bca-a51f-c6b078ca1c05.jpgvampire_the_masquerade_redemption_screenshot_c76cf5ad.jpeg

Styl hry byl celkem zvláštní. Byla to kombinace third-person adventury a diablovky. Celou hru jste ovládali myší, na klávesnici šlo pouze namapovat hotkeys zkratky. Mezi vašimi spolubojovníky šlo libovolně přepínat, ale zbytku bylo možné dát jen příkaz, jestli mají být agresivní nebo ne. Vlastně celá umělá inteligence vašich druhů ve zbrani byla někdy na zabití. Hlavně v misi, kde na určitých místech prosvítá slunce. A jak každý dobře ví, slunce upírům zrovna nesvědčí (ne, kůže se jim netřpytí). Umělá inteligence si právě většinou usmyslela, že se chce jít opalovat a hned bylo o upíra míň.

vampire_the_masquerade_redemption_screenshot_5daa0049.jpeg

Naštěstí v této fázi hry už máte schopnost vzkříšení, takže to zase takový problém není. Ale spotřebovává se při tom krev, a to je jeden z nejdůležitějších faktorů ve hře. Hraje roli many a v průběhu jednotlivých misí jí nemáte zrovna do zásoby. Jsou jen tři způsoby jak ji získat. Můžete koupit nebo najít elixír s krví, vysát krysy nebo lidi. Vysávání je asi nejbohatším zdrojem, ale není lehké někoho zakousnout. Když skočíte po měšťanoví, tak se na vás vrhnou všechny stráže, kteří jsou mimochodem hrozně přesílení. Krev můžete vysát i z ostatních upírů, ale chytit je není vůbec jednoduché. To už je snazší je upižlat mečem, než tam po nich skákat a nechat se zabít.

Ve hře se vtělíte do role jednoho ze svatých rytířů jménem Christof Romuald. Kvůli zranění vás nechala vaše armáda v pražském klášteře, kde se o vás stará sestra Anežka. Během noci se ale do kláštera dostanou nečisté síly a jen vy můžete Anežku zachránit. Sice se vám to povede, ale kvůli zranění se po souboji složíte k zemi.

311787-vampire_002.jpg32409451.jpgimage66851.jpg

Druhý den za Christofem přijde arcibiskup Geza, který ho nemá od prvního okamžiku zrovna v lásce. Tuší totiž, že Christof k Anežce něco cítí. Abyste náhodou něco neprovedli, pošle vás do stříbrných dolů, který obsadili upíři z rodu Tzimizce. Po úspěšném vyčištění dolů vás Geza opět nenechá v klidu a rozkáže, abyste šli vymítit zlo z ulic Prahy. Dojde ale k napadení klášteru. Geza se samozřejmě na nic nezmůže, a tak musíte přijít vy a všechny zrubat. Během noci se ale stane ještě něco neočekávaného. Christofa napadne upír, který ho nechce zabít, ale udělat z něj jednoho ze svých. A nakonec se mu to povede. Tedy ji.

Následující noc se proberete v podzemí místní univerzity, kde vám objasní, co se z vás stalo. Stane se z vás upír z klanu Brujah, což je klan, který chce žít v poklidu s lidmi. A na vás vsadí všechno. Blíží se totiž událost, díky které se může jiný klan chopit moci nad celým světem. Zkrátka chutná kombinace tajúplné atmosféry a pražských ulic.

redemption-1.jpg

Díky moderské komunitě si Vampire můžete užít v trošku vylepšeném grafickém kabátu a také si zahrát multiplayer. Hra pro více hráčů byla sice už v původní hře, moc dobře ale nefungovala. A pro ty, co si chtějí zahrát na moderních systémech, doporučuji zavítat na GOG.com, kde ji mají za hubičku. A pro ty co váhají, jestli se do toho po 15 letech pustit, jděte do toho. Zažijete skvělí příběh z 12. století 

Diskuze (2) Další článek: Duchovní nástupce Burnoutu prý bude věrný třetímu dílu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,