Retro videohry na GameOn: Umyjte si ruce!

V Praze začala slavná videoherní výstava GameOn, kterou už hostila řada světových velkoměst. Nabídne obdivuhodnou přehlídku starých dobrých videoher.

V Praze od 21. září probíhá videoherní výstava s nádechem retra. Jmenuje se GameOn a na webu je akce uvedena textem „Největší a nejúspěšnější výstava o historii her a herních zařízení.“ Výstavu sestavilo slovutné londýnské kulturní středisko Barbican a jejími partnery jsou známé instituce v čele s radnicí města Londýna. Fakt, že ji ve více než třiceti městech světa navštívilo už přes tři miliony lidí, dává návštěvníkovi jistou šanci, že výstava bude opravdu kvalitní. Tak jsem se tam zašel podívat. 

Videoherní paráda

I když jste četli články a viděli fotky, budete na místě překvapeni z toho, kolik zařízení na akci je. Oficiální číslo je 150, v reálu je pocit velkého počtu přístrojů na relativně malém prostoru ještě mnohem intenzivnější.

Autorům se nejen povedlo sehnat některé originální videoherní kousky, ať už jde o hardware nebo hry samotné, ale zároveň je doplnili poměrně známými a dostupnými herními zařízeními let nedávno minulých. Výstava tak tvoří velice kvalitně ucelenou vývojovou řadu od opravdu velmi starých exponátů, až po nejnovější konzole, které budou hitem teprve letošních vánoc.

GameOn

Kde:
Praha - Holešovice, Pražská tržnice, Bubenské nábřeží 13

Kdy:
po-pá: 12-21 hod
so-ne: 9-21 hod

Info:

Gameonvystava.cz

Hned u vstupu dostanete plnou nálož toho nejlepšího, co akce nabízí. V první řadě musíme zmínit slavné videoherní zařízení se hrou PONG, která sice nebyla první, jak se často chybně tvrdí, ale rozhodně se dá říci, že šlo o první videoherní masovku. Je to zajímavé, ale když si dvě čáry s míhající tečkou vyzkoušíte, budete neuvěřitelně příjemně překvapeni z toho, jak multiplayer z dřevních dob (když jste s protihráčem seděli v jedné místnosti) funguje. V dnešní době, kdy onlajnové hraní znamená připojit se na servery a mít hned tisíce potenciálních protivníků, kteří sedí na druhém konci světa, jde o příjemný návrat do videoherní historie.

Druhým příjemným překvapením, zejména pokud jdete na výstavu s mladším ročníkem, je skoro zapomenutá hratelnost některých starých fláků. Pohříchu jde zejména o automaty, které skýtají opravdu mimořádný zážitek, který pařani, zvyklí na dnešní videoherní standard, neznají. Typickým příkladem je Daytona USA, slavný závodní automat pro dva hráče s pedály, řadícími pákami a volanty s hmatovou odezvou, který vám v letité grafice připomene, že počítačové hry mají svoji zlatou éru už zřejmě za sebou.

… ale šlo by to i lépe

Výstava samotná se odehrává v příjemném prostředí jedné z hal Holešovické tržnice, které umocňuje vhodný výběr barev a optimálně nastavené měkké světlo. Může se to zdát jako drobnost, ale věřte, že není, protože pokud si budete chtít zařízení vyzkoušet opravdu všechna (což se vám nepodaří), nebo alespoň většinu, strávíte na akci celé odpoledne.

Přestože se dá předpokládat, že hlavními návštěvníky budou otcové se svými ratolestmi, kterým budou chtít ukázat, co pařili před lety, autoři výstavy mysleli i na školní výpravy. Ty mohou výstavu navštívit ve všední dny dopoledne. Pro žáky základních a středních škol je tak připraven workshop na téma „mediální výchova a bezpečnost na internetu“, který je součástí rámcového vzdělávacího programu. Je možné využít snížené vstupné a pro pedagogický doprovod vstup zdarma.

Vstupné je obecně první z drobností kazících celkový dojem, na kterou musíme upozornit. Vstupenky se sice dají koupit online a dokonce na přesnou hodinu, takže organizátoři mohou návštěvnost vhodně časově rozprostřít a vy se tak nebudete muset prát o joypady s davem. Na druhou stranu jsou ceny nastaveny poměrně ambiciózně. Dospělí 350 Kč, do 15 let 250 Kč. Špunti do 110 cm mohou jít v doprovodu grátis.  

Zásadnější výtkou je stav jednotlivých videoherních zařízení. Pomiňme chybné popisky, které se týkají i tak slavného kousku videoherní historie, jakým byl počítač Commodore 64, na ty nás organizátoři předem upozornili s tím, že se ještě upravují. Co ale nemůžeme přejít, je nefunkčnost některých vystavených kusů - a to prosím nemluvíme o archaických typech z dávných let, u kterých by se to dalo očekávat.

Občas se vám při pohybu výstavou stane, že je právě vypnutá obrazovka, na které byste měli hrát, případně že nefungují ovladače. Mezi exponáty sice prochází pomocníci s visačkami, kteří vám poradí, co vyzkoušet, ale že by opravovali hardware, to se asi očekávat nedá.

GameOn už sice navštívilo tři a půl milionu lidí, ale upřímně jsme nečekali, že to bude na exponátech tak moc znát. Když jsme na výstavu šli (a navštívili jsme ji záměrně v době pro veřejnost, kdy by měla být stoprocentně připravena, nikoli v době pro tisk), očekávali jsme, že před instalací v Praze byly konzole i s ovladači opraveny, seřízeny a nefunkční kusy vyměněny, nebo alespoň vyčištěny. To se ale zřejmě nestalo a proto se až příliš často setkáte s tím, že někde něco nefunguje, nebo je na klávesnicích špína. Což je škoda, protože je to úplně zbytečné a kazí to jinak velmi pozitivní dojem z akce, která u nás nemá obdoby.

Skalním fanouškům radost udělá

Pokud nejste pařan a chcete jen zabít čas mezi dalším víkendovým programem, vhodný emulátor nějaké staré videohry v mobilu vám udělá také dobrou službu. Pokud ale máte videohry rádi, není vám líto několika stovek za lístek, neváhejte. Uvidíte perfektní videoherní kousky v poutavém hávu, vyzkoušíte to, co jste hráli kdysi, od Elite po Virtua Fightera, zkrátka zavzpomínáte na staré dobré časy v přítmí a s blikající obrazovkou. Ale vezměte si s sebou raději vlhčené ubrousky a antibakteriální gel na ruce. 

Diskuze (1) Další článek: 9 věcí, které ve hrách zaručeně zvednou krevní tlak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,