PC | Akce | Téma

Retro: Vietcong - hutná džungle

Je málo her z období války ve Vietnamu. Před 12 lety vyšla jedna kvalitní a ještě k tomu od nás z Česka.

V roce 2003 se v dnes již zaniklém studiu Pterodon vyklubala hra, která měla být původně úplně jiná, než ve výsledku je. Původním záměrem vývojářů bylo vytvořit herní adaptaci Ramba. Kvůli problémům s licencí se ale od Ramba upustilo, ale Vietnam zůstal. Mimochodem, Rambo se hry dočkal loni. Za to ale nestojí snad ani tahle malá zmínka. Vietcong je jednou z mála her, které tak nějak rozebírají válku ve Vietnamu v minulém století a z té více realistické strany. Navíc to byla jedna z prvních her, která nabízela pohled přes mířidla.

240251-00014953.jpg3.jpgVietcong-PC-02.jpg

Ještě před začátkem kampaně máte možnost zúčastnit se výcvikového tábora, kde vás bude mít pod dohledem přísný a velmi sprostý důstojník. Pro nadávku opravdu nechodí daleko. Ostatně, samo za sebe mluví, když po úspěšném výcviku pronese větu „Změnil jsem ho*no na vojáka.“. A navíc s českým dabingem, který se řadí mezi ty lepší, to má stále šmrnc. Jinak výcvik samotný není nic extra. Jste seznámeni se základními prvky hry, ovládání, a tak podobně.

Zpestřením ale bylo cvičení o bombardování, kde jste měli navést palebnou podporu na přesné místo a to nebylo zrovna nejlehčí. Navíc, když jste dostali do ruky granátomet a za úkol sejmout tanky, byl celkem problém (alespoň já jsem ho měl) rozeznat tanky od zbytku textur. Nakonec si zahrajete painball a hurá do kampaně.

14b7r75.jpg

V roli Stewa R. Hawkinse jste převeleni z Nha Trangu do tábora Nui Pek. Cestou do tábora se seznámíte s kulometčíkem Hornsterem, který je později v kampani sprostý jako to prase. Dozvídáte se, že jste vlastně náhrada za předchozího seržanta, který nedávno chytil kulku a už to nerozdýchal. Po příletu potkáte radistu Deforta. Ten vás pošle za velícím důstojníkem Rosenfieldem. Po seznámení s ostatními důležitými členy a průzkumu tábora vyrážíte na první misi.

Musíte spolu s doktorem Crockerem a kapitánem Rosenfieldem dovézt nějaké zásoby do jedné z vietnamských vesniček. To se ale trochu zvrtne a hnedle jste pod útokem snipera. Po jeho odstranění máte možnost pronásledovat ještě zbytek vietcongu nebo raději odjet zpět do tábora. Sice to na průběhu hry nic nemění, ale aspoň máte na výběr. Zbytek kampaně obsahuje různorodé mise. Někdy jste v partě, pak zase jako osamělý vlk. Také si prožijete pár nepříjemných překvapení od vietcongu. Jedním z nich je třeba noční přepadení tábora, který se naštěstí podaří ubránit. A jestli máte s Vietcongem zkušenost, určitě si vzpomenete na misi v tunelech. Nebylo na ní sice nic moc těžkého, ale tak nějako nebylo nikde zmíněno, že si můžete zapnout svítilnu.

551022-561850_20040223_001.jpg551023-561850_20040223_002.jpgVC2screenshot85.jpg

A tak někteří hráči (třeba já) se nejdřív snažili tunely projít jen za pomocí světlic, které se ale téměř hned vyplýtvaly. Pro ty, co ještě s Vietcongem neměli tu čest, nebudu spoilerovat celý příběh, ale nedopadne to zrovna nejlépe. V průběhu kampaně se však i párkrát zasmějete. Vaši bratři ve zbrani hází jednu hlášku za druhou. Radši nebudu uvádět příklad. Jsme přeci jen slušný web.   

Pro ty, co si chtějí jen zastřílet je tady mód rychlá bitka. A je to opravdu rychlovka. Vyberete mapu, zbraně a jde se na to. Vystřílíte celou mapu a můžete si to dát znovu. Malým zpestřením tady je možnost hrát za druhou stranu. Moc to ale bitku neovlivní, jen jsou na výběr trochu jiné zbraně a (logicky) proti vám stojí Američané. Většina z map rychlé bitky jsou použity i k jinému účelu. A tímto oslím můstkem se dostáváme k další důležité složce hry – multiplayeru. Ten byl velice úspěšný a hráči ho ještě do nedávna udržovali při životě.

nva_gtx460_3360x2100_818fps.jpg

Po skončení služby GameSpy se ale tak nějak komunita rozpadla a hru více hráčů hraje už jen pár lidí prostřednictvím jiných služeb. V době své největší slávy ale byly servery plné a stačilo si jen vybrat do jaké mapy naskočit. Hráči si dokonce tvořili nebo upravovali již stávající mapy. A s módy to také nebylo špatné. Od klasického Capture the Flag, přes Deadmatch až po hru v kooperaci.

Vývojáři z Pterodonu si s Vietcongem nedali pokoj a rok na to vyšel datadisk s podtitulem Fist Alpha. Tady místo Hawkinse dostanete do ruky jeho předchůdce, Warrena Douglase. Datadisk přinesl nové mise, několik zbraní a další drobnosti. Nebylo to nic extra, ale pro někoho, kdo žral původní hru to bylo příjemné doplnění děje. To ale nebyl tak úplně konec Vietcongu. V roce 2005 vyšel druhý díl, ale o tom zase někdy příště.

Diskuze (4) Další článek: Without Memory: nenechte si vymýt mozek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,