RIDE 3: když se gumy pálí (recenze)

Milovníci motorek by měli zpozornět, na trať vyráží Ride 3.

Co baví

  • Customizace strojů
  • Velké množství motorek
  • Vyladěný jízdní model
  • Pocit z rychlosti

Co vadí

  • Průměrná grafika
  • Obtížnější začátky
  • Problémy s multiplayerem
7/10
Hodnocení

Existují studia, na jejichž hry čekáme několik let. A existují také studia, která se nebojí během jednoho ročníku vypustit do světa třeba i pět titulů. Pokud by se vám tato skutečnost nezdála, vězte, že Italové z Milestone jsou toho opravdu schopni. A rozhodně ne poprvé.

S benzínem v žilách

Při aktuálním bilancování se zdá, že v roce 2018 jsou v módě jednostopé závodní stroje. Alespoň tedy u Milestone, neboť již počtvrté máme tu čest právě s motorkami. Dámy a pánové, po Monster Energy Supercoss, MotoGP 18, MXGP Pro přivítejte Ride 3, očekávaného nástupce povedených závodů z roku 2016.

12-2-2018_9-32-49_AM-eigwn0xz.png12-2-2018_9-32-58_AM-lodg2bc3.png12-2-2018_9-33-09_AM-kxcxwka2.png12-2-2018_9-33-21_AM-s5hfatbc.png
Po grafické stránce Ride 3 nenadchne, ale ani neurazí

Milestone zkrátka závodění milují a neodpustí si snad žádnou příležitost k tomu, aby mohli hráče zásobovat svými produkty. Na druhou stranu je třeba také poznamenat, že většina titulů tohoto studia je spíše průměrná nebo dokonce podprůměrná. A je to mnohdy škoda, protože potenciálu mají více než dost. Často se ovšem objeví nějaká ta nedotaženost, špatný jízdní model nebo nedostatek obsahu, který jinak slušnou hru srazí o několik pater níže. Ono méně je někdy více, a proto jistě přichází na mysl otázka, zda-li by nebylo lepší vydat ročně titul jeden a věnovat mu maximální pozornost, vypiplat ho k dokonalosti.

Jenže tohle se zkrátka s filozofií Milestone neshoduje. Tvůrci tohoto studia se totiž snaží uspokojit široké spektrum motoristických milovníků, a to zejména do šířky. Tedy, jak v licencovaných tak nelicencovaných sériích. Variabilita celého portfolia je zkrátka neuvěřitelná a Ride 3 tak jistě skvěle zapadne.

Bez licence, ale s chutí

Licence vždy potěší, ale rozhodně není nutností. Zvláště pokud si uvědomíme, že oficiální licence daných sérií mohou být silně svazující. Ride 3 je v tomto ohledu spíše hybridem, každopádně výtečně vyladěným. Zajezdit si můžete na skutečných strojích a po skutečných okruzích, celkový koncept hry však není ničím svazován. 

12-2-2018_9-33-29_AM-e221z1hw.png12-2-2018_9-33-47_AM-bpwhcloh.png12-2-2018_9-33-55_AM-liq2vkue.png12-2-2018_9-34-12_AM-v5vblmgg.png12-2-2018_9-35-35_AM-ikyylxag.png12-2-2018_9-35-44_AM-pr3n10vt.png12-2-2018_9-36-03_AM-taogqzcm.png
Na hráče čeká skutečně hodně bohatý obsah

Samotný herní obsah vychází z tradičních závodních her, které nemají oporu v licencovaných soutěžích. V základu stojí pochopitelně rychlá jízda obsahující klasický závod, jízdu na čas či drag. Jedná se tak o klasiku závodního žánru a asi netřeba cokoli komentovat. V jádru Ride 3 stojí, dle očekávání, hutná a vydařená kariéra. Ta staví na podobném konceptu jako např. Forza Motorsport. Nečekává vás žádný příběh, žádné vyprávění, ale postupné stoupání skrze jednotlivá patra obsahující série závodů.

 

V jádru Ride 3 stojí, dle očekávání, hutná a vydařená kariéra

 

Každá série je pak pochopitelně zaměřená na jinou skupinu strojů. Jednotlivé motocykly je třeba si průběžně zakupovat za vydělanou herní měnu. Ta se naštěstí šetří celkem pohodlně a budete-li alespoň trochu schopní, můžete nový stroj vlastnit téměř kdykoli se vám zachce.

Kariéra jako taková nenabízí žádný příběhový režim, ale představuje spíše silně motivující cestu vzhůru. Právě v režimu kariéry oceníte celkovou komplexnost a preciznost celé hry, ale zejména si projdete všemi třídami a prohloubíte svou lásku k motorkám.

U závodních her je samozřejmostí také multiplayer, ke kterému bohužel nemůžu napsat absolutně nic, neboť se mi během recenzování na Xbox One nepodařilo ani jednou připojit k serverům. Bohužel se mi nepodařilo záhadu rozluštit, a tak tuto složku hry nelze hodnotit. Po technické stránce se jednalo o jediný problém, který byl během recenzování zaznamenán. To však rozhodně nesnižuje jeho závažnost.

Ráj motorkářův

Ride 3 je opravdovým rájem milovníků motocyklů. Pro ně si totiž vývojáři připravili více než 200 strojů, což v celkových počtech znamená téměř třetinový nárůst od předchozího dílu. Prohánět se potom můžete po téměř třiceti tratích za slunce, deště anebo v některých případech i v noci. Dynamické proměny počasí nečekejte. Co však očekávat můžete, jsou alternativní verze některých okruhů. Typickým příkladem je Nordschleife na německém Nürburgringu.

 

Ride 3 je opravdovým rájem milovníků motocyklů

 

Silnou stránkou hry je zejména customizace strojů a práce s nimi. Své miláčky můžete měnit jak vizuálně v celkem intuitivním editoru, tak zejména přizpůsobovat nastavení během jednotlivých závodů. Nastavovat a přizpůsobovat můžete např. brzdy, výfuky, motor či převodovku. Jistě potěší také možnost vytvoření vlastní postavy, kterou si pochopitelně můžete taktéž přizpůsobit dle gusta.

12-2-2018_9-34-37_AM-ijekfqj2.png
Jízdní model je skutečně slušně vybalancovaný

Pozastavit se jistě musíme také u audiovizuálního zpracování, které je jedním slovem průměrné. Vývojáři z Milestone nikdy neohromovali herní scénu po grafické stránce a ani Ride 3 nikterak z řady nevybočí. Na druhou stranu strojům nelze upřít smysl pro detail a z každého čtverečního centimetru je zkrátka cítit ohromná láska. Každopádně vězte, že pocit z rychlosti je skutečně intenzivní a na sledování okolní krajiny příliš času nezbude. Obzvláště za solidního burácení stroje pod vaší zadnicí. Po zvukové stránce je Ride 3 parádním zážitkem.

12-2-2018_9-35-27_AM-o2ucvnjh.png12-2-2018_9-34-37_AM-ijekfqj2.png12-2-2018_9-35-14_AM-cdo2ymu0.png12-2-2018_9-35-22_AM-bilah3ys.png
Se svými stroji zavítáme do těch nejkrásnějších koutů naší planety

Tím nejzásadnějším u závodních her je pochopitelně jízdní model. U motocyklů celkově je jízdní model vždy poněkud choulostivou záležitostí. Osobně zastávám názor, že jednostopé stroje zkrátka nejsou úplně vhodná látka pro videoherní zpracování. Každopádně vývojáři z Milestone dokázali zúročit své zkušenosti a vybalancovat chování strojů do přijatelné podoby, někde napůl cesty mezi arkádou a simulací. Obecně platí, že jízdní model bude přesně takový, jak si ho sami nastavíte. Díky nastavování se tak můžete trochu více přiblížit k simulaci nebo naopak k arkádě. Jednoznačně však platí, že Ride 3 je poměrně obtížnou hrou, na kterou si budete muset chvíli zvykat. Stroje se smýkají po povrchu celkem ochotně a častá jízda na hraně je zcela evidentní. Připravte se tak na desítky děsivě vypadajících pádů.

Pokud si dokážete hru vyladit k obrazu svému a zvyknete si na základní pravidla ovládání silných strojů, budete odměněni příjemným motoristickým zážitkem.

Verdikt

Ride 3 je ve finále vydařenou závodní hrou plnou vůně spáleného benzínu a kouřících pneumatik. Nabízí vyladěný jízdní model, bohatou kariéru a slušnou customizaci. Naopak neohromí po grafické stránce a mnohé může odradit celkem vysoká obtížnost, která se s motocykly pojí téměř vždy. Pro milovníky motorek je však hra samozřejmostí, milovníkům motorsportu obecně doporučím raději některou ze sérií dvoustopých závodních titulů.

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Dr Disrespect dostal permaban, na Twitch.tv si už nezastreamuje

Dr Disrespect dostal permaban, na Twitch.tv si už …

Slavný streamer byl vyhozen ze své domovské platformy, zákaz má být trvalý.

28.  6.  2020 | | 6 N/A
Hry a zdraví: proč je pro vás hraní her lepší, než si myslíte

Hry a zdraví: proč je pro vás hraní her lepší, než…

To, že hry jsou blahodárná činnost nám hráčům jistě nikdo nemusí vysvětlovat. Avšak tu a tam se hodí mít v záloze pár článků s důkazy, které jasně vysvětlí, proč u těch her prosedíme tolik času. Pojďme se tedy společně podívat na vědecky prokázané pozitivní důsledky hraní her a odhalme část toho, co nám za ty roky daly.

29.  6.  2020 | | 13 N/A
Zadarmo nebo se slevou: letní slevy na Steamu a Stranger Things 3 zdarma

Zadarmo nebo se slevou: letní slevy na Steamu a St…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

26.  6.  2020 |
10 nejstrašidelnějších her z minulosti, které si dnes můžete zahrát

10 nejstrašidelnějších her z minulosti, které si d…

Pokud se u her rádi bojíte, připravili jsme pro vás seznam titulů, které zaručeně fungují. Pro některé z nich bylo potřeba sáhnout hluboko do propadliště dějin.

24.  6.  2020 | | 4 N/A
Venku jsou nové spekulace o levnějším Xboxu: co přinese Series S?

Venku jsou nové spekulace o levnějším Xboxu: co př…

Objevily se nové informace o podobě a ceně menšího Xboxu. Že Microsoft chystá více konzolí v minulosti naznačil sám Phil Spencer. Skoro všechny dřívější úniky se vyplnily.

20.  6.  2020 | | 2 N/A