RIDE 3: když se gumy pálí (recenze)

Milovníci motorek by měli zpozornět, na trať vyráží Ride 3.

Co baví

  • Customizace strojů
  • Velké množství motorek
  • Vyladěný jízdní model
  • Pocit z rychlosti

Co vadí

  • Průměrná grafika
  • Obtížnější začátky
  • Problémy s multiplayerem
7/10
Hodnocení

Existují studia, na jejichž hry čekáme několik let. A existují také studia, která se nebojí během jednoho ročníku vypustit do světa třeba i pět titulů. Pokud by se vám tato skutečnost nezdála, vězte, že Italové z Milestone jsou toho opravdu schopni. A rozhodně ne poprvé.

S benzínem v žilách

Při aktuálním bilancování se zdá, že v roce 2018 jsou v módě jednostopé závodní stroje. Alespoň tedy u Milestone, neboť již počtvrté máme tu čest právě s motorkami. Dámy a pánové, po Monster Energy Supercoss, MotoGP 18, MXGP Pro přivítejte Ride 3, očekávaného nástupce povedených závodů z roku 2016.

12-2-2018_9-32-49_AM-eigwn0xz.png12-2-2018_9-32-58_AM-lodg2bc3.png12-2-2018_9-33-09_AM-kxcxwka2.png12-2-2018_9-33-21_AM-s5hfatbc.png
Po grafické stránce Ride 3 nenadchne, ale ani neurazí

Milestone zkrátka závodění milují a neodpustí si snad žádnou příležitost k tomu, aby mohli hráče zásobovat svými produkty. Na druhou stranu je třeba také poznamenat, že většina titulů tohoto studia je spíše průměrná nebo dokonce podprůměrná. A je to mnohdy škoda, protože potenciálu mají více než dost. Často se ovšem objeví nějaká ta nedotaženost, špatný jízdní model nebo nedostatek obsahu, který jinak slušnou hru srazí o několik pater níže. Ono méně je někdy více, a proto jistě přichází na mysl otázka, zda-li by nebylo lepší vydat ročně titul jeden a věnovat mu maximální pozornost, vypiplat ho k dokonalosti.

Jenže tohle se zkrátka s filozofií Milestone neshoduje. Tvůrci tohoto studia se totiž snaží uspokojit široké spektrum motoristických milovníků, a to zejména do šířky. Tedy, jak v licencovaných tak nelicencovaných sériích. Variabilita celého portfolia je zkrátka neuvěřitelná a Ride 3 tak jistě skvěle zapadne.

Bez licence, ale s chutí

Licence vždy potěší, ale rozhodně není nutností. Zvláště pokud si uvědomíme, že oficiální licence daných sérií mohou být silně svazující. Ride 3 je v tomto ohledu spíše hybridem, každopádně výtečně vyladěným. Zajezdit si můžete na skutečných strojích a po skutečných okruzích, celkový koncept hry však není ničím svazován. 

12-2-2018_9-33-29_AM-e221z1hw.png12-2-2018_9-33-47_AM-bpwhcloh.png12-2-2018_9-33-55_AM-liq2vkue.png12-2-2018_9-34-12_AM-v5vblmgg.png12-2-2018_9-35-35_AM-ikyylxag.png12-2-2018_9-35-44_AM-pr3n10vt.png12-2-2018_9-36-03_AM-taogqzcm.png
Na hráče čeká skutečně hodně bohatý obsah

Samotný herní obsah vychází z tradičních závodních her, které nemají oporu v licencovaných soutěžích. V základu stojí pochopitelně rychlá jízda obsahující klasický závod, jízdu na čas či drag. Jedná se tak o klasiku závodního žánru a asi netřeba cokoli komentovat. V jádru Ride 3 stojí, dle očekávání, hutná a vydařená kariéra. Ta staví na podobném konceptu jako např. Forza Motorsport. Nečekává vás žádný příběh, žádné vyprávění, ale postupné stoupání skrze jednotlivá patra obsahující série závodů.

 

V jádru Ride 3 stojí, dle očekávání, hutná a vydařená kariéra

 

Každá série je pak pochopitelně zaměřená na jinou skupinu strojů. Jednotlivé motocykly je třeba si průběžně zakupovat za vydělanou herní měnu. Ta se naštěstí šetří celkem pohodlně a budete-li alespoň trochu schopní, můžete nový stroj vlastnit téměř kdykoli se vám zachce.

Kariéra jako taková nenabízí žádný příběhový režim, ale představuje spíše silně motivující cestu vzhůru. Právě v režimu kariéry oceníte celkovou komplexnost a preciznost celé hry, ale zejména si projdete všemi třídami a prohloubíte svou lásku k motorkám.

U závodních her je samozřejmostí také multiplayer, ke kterému bohužel nemůžu napsat absolutně nic, neboť se mi během recenzování na Xbox One nepodařilo ani jednou připojit k serverům. Bohužel se mi nepodařilo záhadu rozluštit, a tak tuto složku hry nelze hodnotit. Po technické stránce se jednalo o jediný problém, který byl během recenzování zaznamenán. To však rozhodně nesnižuje jeho závažnost.

Ráj motorkářův

Ride 3 je opravdovým rájem milovníků motocyklů. Pro ně si totiž vývojáři připravili více než 200 strojů, což v celkových počtech znamená téměř třetinový nárůst od předchozího dílu. Prohánět se potom můžete po téměř třiceti tratích za slunce, deště anebo v některých případech i v noci. Dynamické proměny počasí nečekejte. Co však očekávat můžete, jsou alternativní verze některých okruhů. Typickým příkladem je Nordschleife na německém Nürburgringu.

 

Ride 3 je opravdovým rájem milovníků motocyklů

 

Silnou stránkou hry je zejména customizace strojů a práce s nimi. Své miláčky můžete měnit jak vizuálně v celkem intuitivním editoru, tak zejména přizpůsobovat nastavení během jednotlivých závodů. Nastavovat a přizpůsobovat můžete např. brzdy, výfuky, motor či převodovku. Jistě potěší také možnost vytvoření vlastní postavy, kterou si pochopitelně můžete taktéž přizpůsobit dle gusta.

12-2-2018_9-34-37_AM-ijekfqj2.png
Jízdní model je skutečně slušně vybalancovaný

Pozastavit se jistě musíme také u audiovizuálního zpracování, které je jedním slovem průměrné. Vývojáři z Milestone nikdy neohromovali herní scénu po grafické stránce a ani Ride 3 nikterak z řady nevybočí. Na druhou stranu strojům nelze upřít smysl pro detail a z každého čtverečního centimetru je zkrátka cítit ohromná láska. Každopádně vězte, že pocit z rychlosti je skutečně intenzivní a na sledování okolní krajiny příliš času nezbude. Obzvláště za solidního burácení stroje pod vaší zadnicí. Po zvukové stránce je Ride 3 parádním zážitkem.

12-2-2018_9-35-27_AM-o2ucvnjh.png12-2-2018_9-34-37_AM-ijekfqj2.png12-2-2018_9-35-14_AM-cdo2ymu0.png12-2-2018_9-35-22_AM-bilah3ys.png
Se svými stroji zavítáme do těch nejkrásnějších koutů naší planety

Tím nejzásadnějším u závodních her je pochopitelně jízdní model. U motocyklů celkově je jízdní model vždy poněkud choulostivou záležitostí. Osobně zastávám názor, že jednostopé stroje zkrátka nejsou úplně vhodná látka pro videoherní zpracování. Každopádně vývojáři z Milestone dokázali zúročit své zkušenosti a vybalancovat chování strojů do přijatelné podoby, někde napůl cesty mezi arkádou a simulací. Obecně platí, že jízdní model bude přesně takový, jak si ho sami nastavíte. Díky nastavování se tak můžete trochu více přiblížit k simulaci nebo naopak k arkádě. Jednoznačně však platí, že Ride 3 je poměrně obtížnou hrou, na kterou si budete muset chvíli zvykat. Stroje se smýkají po povrchu celkem ochotně a častá jízda na hraně je zcela evidentní. Připravte se tak na desítky děsivě vypadajících pádů.

Pokud si dokážete hru vyladit k obrazu svému a zvyknete si na základní pravidla ovládání silných strojů, budete odměněni příjemným motoristickým zážitkem.

Verdikt

Ride 3 je ve finále vydařenou závodní hrou plnou vůně spáleného benzínu a kouřících pneumatik. Nabízí vyladěný jízdní model, bohatou kariéru a slušnou customizaci. Naopak neohromí po grafické stránce a mnohé může odradit celkem vysoká obtížnost, která se s motocykly pojí téměř vždy. Pro milovníky motorek je však hra samozřejmostí, milovníkům motorsportu obecně doporučím raději některou ze sérií dvoustopých závodních titulů.

Nejnovější komentáře