Riftrunner - objevte tajemství světa Rivellon

Připravované RPG Riftrunner je často označováno za nástupce hry Divine Divinity. Toto označení si ale žádá jedno malé upřesnění - jedná se o nepřímého nástupce, který teprve připraví půdu pro Divine Divinity 2. Každopádně se jedná o zajímavý projekt, který slibuje znovu vdechnout život atmosféře klasických RPG z první poloviny 90. let.

Objev RPGčka jménem Divine Divinity znamenalo minulý rok pro všechny fanoušky tohoto žánru poměrně velkou událost. I přes některé nedostatky se jednalo o poměrně kvalitní nášup pořádné porce zábavy, což ostatně potvrzuje i naše recenze. Pro belgické herní studio Larian Studios znamenal tento projekt skvělý odpich, který také velmi chytře využili. Zákony trhu říkají, že každá úspěšná hra si dříve nebo později vynutí pokračování. Jenže v Larian Studios na to šli trochu jinak - nejprve ohlásili titul Riftrunner, který z původní Divine Divinity sice vychází, ale není přímým pokračováním. Divine Divinity 2 přijde teprve později, jakmile se dostaví zpětná vazba na vylepšení, která se objeví v Riftrunnerovi. A že jich nebude nijak málo.

     

Vpravo nahoře vidíte členy své party * Démony budete potkávat na každém kroku * Kouzelník zřejmě opět něco kuchtí

Hlavním hrdinou je zde služebník Vyvoleného z Divine Divinity (dále jen DD), který se jednoho dne vydává splnit zdánlivě standardní úkol. Má se zbavit jednoho potulného Rytíře smrti, jenž už dlouho trápí okolní kraje. Co se ale nestane, do nevyhnutelného souboje se zaplete podivný démon, který oba protagonisty spojí jen těžko rozpojitelným duševním poutem. Pokud náš hlavní hrdina zemře, zemře i Rytíř smrti, a naopak. Od té chvíle musejí putovat spolu nehostinným, cizím světem démonů, do něhož byli oba surově vrženi.

    

Grafika velmi připomíná Divine Divinity * Tomu říkám mela! * A tady názorně vydíte to, čemu se říká "strategický ústup"

V Riftrunnerovi se znovu setkáme se světem Rivellonu, časově 20 let po DD, a typickými fantasy rasami jako jsou orkové, elfové, trpaslíci a samozřejmě také lidé. Základním stavebním kamenem hry opět bude množství hlavních i vedlejších questů. Autoři se ponejvíce inspirovali v takových klasikách jako Ultima VII, Ultima: Underworld, Diablo, Baldur`s Gate a Neverwinter Nights, takže každý hráč zřejmě silně pocítí atmosféru CRPG. Často se setkáte také se stále oblíbenějšími minihrami, například si zahrajete šachy. Hráč dostane možnost, jak je to ostatně v RPG zvykem, přizpůsobit postavu zcela svým představám, a to včetně stavby těla, barvy vlasů, a tak dále. Zajímavostí je možnost hrát za dítě.

     

Různorodost prostředí dosvědčují i tyto interiéry * Vpravo dole vidíte názornou mapu * Mág zasahuje, právě včas!

Naprostou novinku představuje skupina bojovníků čili parta. Světem už nebudete bloudit sami, nýbrž vždy v doprovodu minimálně jednoho společníka (rytíře). To si samozřejmě žádá zcela nový přístup k ovládání a soubojům, které sice budou i nadále probíhat v reálném čase, ale nebudou tolik akční a častěji zde využijete funkce pauzování. Neodmyslitelnou součástí každého RPGčka je pak systém vývoje postavy a magický systém, obojí dozná v Riftrunnerovi značných proměn a rozšíření. Tvůrčí tým se však prozatím bohužel zdržuje vypouštění jakýchkoliv detailů. Mimochodem, jeho jádro tvoří stejní lidé, kteří stvořili DD.

Hlavní rysy hry:

  • Další RPG ze světa Divine Divinity
  • Obsáhlý příběh o čtyř až pěti kapitolách
  • Značně vylepšený Divine Divinity engine (DX9)
  • Vždy ovládáte minimálně dvě postavy
  • Nové rasy a postavy, přes 400 NPC

Co se týká vylepšení herního enginu, mluví se například o 3D grafice postav, zoomování, podpoře efektů z DirectX 9 a dalších zajímavostech. Těšit se můžete také na plně namluvené dialogy, dynamicky se obnovující mapy a gungeony či stovky nových, mnohem lépe vybalancovaných předmětů (právě vyrovnanost předmětů byla často spílaným nedostatkem v Divine Divinity).

Vydání titulu Riftrunner je plánováno na první čtvrtletí příštího roku. Krátce předtím by se měla samozřejmě objevit také demoverze. A perlička na závěr - je velmi pravděpodobné, že se objeví také port pro platformu Mac.

Oficiální stránky: http://www.larian.com/riftrunner/
Výrobce: Larian Studios (http://www.larian.com/)
Vydavatel: CDV (http://www.cdv.de/), Digital Jesters (http://www.digitaljesters.com/)

Váš názor Další článek: Podrobnosti o patchi k demoverzi Korea: Forgotten Conflict

Témata článku: , , , , ,