Rival Chess – šach, mat a vítězství je moje

Pokud mě paměť neklame, za dobu vycházení plných her na Doupěti, jsme tu neměli zatím žádné šachy. Možná se mýlím, ale mám ten dojem, že tomu tak není. Tudíž dnešní hra je určena všem, co rádi trápí a namáhají své mozkovny, těm, kdo stále volají po logických hrách a nedostává se jim vyslyšení. Dnes se to změnilo a my tu máme kvalitní titul.
Hru takového formátu, jakým jsou šachy, asi nemusím nikomu představovat. Jejich historie sahá až někam do středověku (možná ještě dále), kdy si naši milí prapředci krátili dlouhé chvíle touto bezesporu královskou hrou. A tak se nelze divit, že časem šachy pronikli i na osobní počítače, v kterých lidé našli konečně silné protivníky. Nyní už ponechme všechny tyto smělé úvahy o šachové minulosti stranou a podívejme se na dnešní plnou hru.

Plný název hry je Rival Chess for Windows, což dává tušit, že majitelé počítačů s operačním systémem MS-DOS si jí moc neužijí, ale těch je však již v dnešní době zanedbatelná menšina. Ale zpátky k tématu. Po velmi malém downloadu se na vaše pevném disku ocitne zazipovaný soubor s instalátorem hry. Jakmile jej nainstalujete a spustíte, budete mile překvapeni.

Rival ChessRival Chess

Při startu neuvidíte žádné logo, ani intro hry, ale hned samotnou hrací plochu, na níž jsou již připraveny figurky. Ještě než však začnete „šašit“, podívejte se do hlavního menu, v němž je docela mnoho voleb k nastavení. Nejvýznamnější je asi typ hry, ty tu máme čtyři. Vedle klasických šachů jsou tu ještě tři další, jejichž princip mi zůstává utajen, a protože já osobně šachy skoro vůbec neumím, nemůžu vám sdělit, zda jde o nějaké známé typy hry či ne. Dále tu je možnost nastavit si počet tahů, které si počítač bude vypočítávat dopředu, uložit či načíst hru a další a další velice zajímavé věci, o kterých by se dalo povídat ještě dlouhou dobu.

Grafika hry je pěkná, leč je to na dnešní dobu, dle mého názoru, jen holý průměr. Co mě na ní zaujalo je jakási „skinovatelnost“, tedy možnost nastavit si vlastní barvy a vzhled figurek. Kombinací je tu docela mnoho, a tak si každý může hrací plochu přizpůsobit svému vlastnímu vkusu. Hudbu zde nenajdete žádnou, což je škoda. Někdo možná namítne, že by při hře jen rušila, ale teď mi to připadá takové moc suché a jednotvárné, ale to je spíše věcí názoru.

Rival ChessRival Chess

Rival Chess patří bezesporu mezi jedny z nejlepších šachů, které se dají na internetu zdarma stáhnout. Vše je skvěle provedené a dotažené do těch nejmenších detailů, neváhejte tedy.

Download (750 kB) zde; VypalCD zde.

Diskuze (6) Další článek: Přetaktování od A do Z III. – Procesory Intel, část 1

Témata článku: , , , , , , , ,