Robin Hood: Sherwoodská legenda se vrací

Jak souvisejí Commandos a Robin Hood? Zdánlivě nijak, zkoumavějším pohledem ale zjistíme, že mají minimálně jednu společnou věc. Totiž hru Robin Hood: The Legend of Sherwood od německé společnosti Spellbound. Je založena právě na stylu, který přivedla na svět série Commandos, odehrává se ale za časů Robina Hooda s ním samým v hlavní roli.

Legenda o sherwoodském zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával, je stará již více než sedm století. Za tu dobu samozřejmě nabobtnala do takřka mýtických rozměrů - ačkoliv osoba, která byla předobrazem Robina Hooda zřejmě skutečně existovala, jeho činy s ní neměly příliš mnoho společného. Co je ale nejdůležitější je fakt, že jeho legenda dodnes přežila a stala se oblíbenou a známou mezi širokými masami. To je také důvod, proč společnost X začala pracovat na hře Robin Hood: The Legend of Sherwood.

 

Protože Spellbound už za sebou mají hru Desperados, která byla v podstatě přesnou - přesto však hráčsky cennou - kopií Commandos, jen v prostředí Divokého západu, nemusíme se obávat,že by na RH: TLS mohli něco pokazit. Spíše naopak. Po dokončení Desperados dostali tvůrci chuť na další podobnou hru a na mysl jim přicházel ponejvíc právě Robin Hood - když se pak ozvala vydavatelská společnost Wanadoo, že by chtěla nějakou hru na motivy Robina Hooda, byla ruka v rukávě. Zdá se to téměř jako vývojářská idylka - sami chcete vytvořit přesně ten typ hry, na který má zálusk i vydavatel.

Robin je téměř dokonalou herní postavou, vždyť aby také ne - je to klasický (středověký) hrdina. Se svými kumpány bojuje proti vojákům Šerifa z Nottinghamu, loupí v hradech bohaté šlechty a svou základnu ukrývá hluboko v lesích. To je přeci dokonalý základ pro týmovou strategii.

 

Příběh vychází jak z těch nejstarších balad, tak i z nejnovějších filmových zpracování. Robin z Locksley se vrací domů do Anglie ze třetí Křížové výpravy a nalezne svou zemi pod nadvládou Šerifa z Nottinghamu. Král Richard Lví Srdce se z výpravy ještě nevrátil a jeho bratr John se zdá býti zcela neschopným. Této výhody se Šerif chopí a začne vysávat lidi přemrštěnými daněmi a tyranií. Robin spolu se starým přítelem Stuteleym se rozhodnou založit zbojnickou skupinu, která dá Šerifovi co proto. Jenže později zjistí, že věci se mají ještě hůř, než se odvážil doufat...

Ve své partě budete moct mít maximálně pět postav. Předtím než začnete misi, musíte své bojovníky vybavit - zbraně a další výbava samozřejmě plně odpovídají časovému údobí, do kterého je příběh zasazen. K dispozici jsou také různé tréninkové programy, ve kterých si vaši lidé mohou vylepšovat své dovednosti. To se děje také během misí, takže zkušenosti jednotlivým postavám neustále přibývají. Mise se točí většinou kolem čeho jiného než okrádání. Možností jak dohrát jednu misi je ale hned několik, stejně jako tomu bylo u prapředků jménem Commandos. Buďto se můžete k cíli proplížit bez toho, aby vás někdo byť i jen koutkem oka zmerčil. Další možností je tasit meč nebo všechny vykosit pěkně z dálky lukem. Samozřejmě, že nic není tak jednoduché jak by se na první pohled mohlo zdát, navíc když jsou k dispozici tři stupně obtížnosti.

 

Mimo kradení bude hráč nucen starat se také o obchod a výrobní záležitosti - to se týká především šípů. Jednoduchá nebude ani příprava zvláštních pastí, o to zábavnější pak bude ale jejich použití. V pozdějších misích tedy získáte přístup k takovým vychytávkám jako jsou sítě ukryté vysoko v korunách stromů, kamení čekající jen na to, aby se mohlo sesypat na nešikovného kolemjdoucího nebo zbojníci zaživa "pohřbení" pod hromadou listí nebo v kmenech stromů.

Tam kde násilí nestačí nebo není zrovna účelné přicházejí na řadu peníze a tedy obchod, který se v RH: TLS točí zejména kolem kupčení s informacemi - zjistíte tak kupříkladu kde se schovávají šerifovi vojáci nebo kde schovává Lady Marian. V některých misích, zejména v těch odehrávající se v hradech, ale nehraje hlavní roli zlato, nýbrž přátelé, které musíte osvobodit. Někdy bude také třeba připravit hrad na obléhaní, což může být jistě zajímavá náplň mise.

 

Propracované zacházení s postavami zahrnuje nejen klasické počítání životů (ty můžete znovu nabývat buďto léčením nebo stravováním se), ale také energii, která je důležitá zejména během bojů. Když provádíte některé speciální akce, tato energie vám ubývá. Jakmile se dostane na nulovou hodnotu, postava je takříkajíc "bez dechu" a je na sekundu mnohem zranitelnější, než kdy jindy. Lehko si na vás tedy troufnou početní nepřátelé, mezi které patří halapartníci, kopiníci, střelci s kuší, lukostřelci, rytíři nebo dokonce jízda. Jistěže narazíte i na speciální záporňácké postavy jako jsou krutý Scathlock, opovrhovaný Longchamps nebo samotný Šerif z Nottinghamu.

Středně zkušenému hráči by mělo dohráni hry Robin Hood: The Legend of Sherwood trvat něco kolem 30 hodin. Může se o to pokusit již v polovině listopadu tohoto roku, kdy se má tento nadějný titul objevit na pultech obchodů.

Oficiální stránky: http://www.robinhood-game.com/
Výrobce: Spellbound Studios (http://www.spellbound.de/)
Vydavatel: Strategy First (http://www.strategyfirst.com/)
Vydavatel v ČR: CD Projekt (http://www.cdprojekt.cz/)

Download (demo, 84 MB): Gamer`s Hell

Váš názor Další článek: Doom III: Krvavé screenshoty

Témata článku: , , , , , , ,