Rocksmith 2014: naučte se hrát na kytaru (recenze)

Zapomeňte na hloupé hříčky, jako je Guitar Hero a Rock Band. S Rocksmith se můžete naučit hrát na opravdovou elektrickou kytaru.

Rocksmith sice úplně nenahradí klasického učitele, který vám jednu vrazí za to, že tu kytaru držíte jako prase kost, ale dokáže prakticky každému vštípit nějaké základy hry na elektrickou kytaru. Vyzkoušeno na mně – do doby před pár týdny jsem měl zkušenosti jen s plastovou napodobeninou z Guitar Hero a teď už dokážu zabrnkat na opravdovou elektrickou kytaru, aniž by sousedi na mě bušili a vyhrožovali brachiálním násilím.

Nesmíte však očekávat, že se z vás od 14 dnů stane nový Satriani. Takovou iluzi sice může vzbudit už zmíněné Guitar Hero, ale to má k realitě zatraceně daleko. Rocksmith nabídne příjemně interaktivní způsob, jak se naučit hrát, ale sami musíte přidat vytrvalost a píli, aby to nakonec k něčemu bylo.

Neposedné čtverečky

V základu Rocksmith představuje výukový program zkřížený s hudební hrou. Prostřednictvím speciálního kabelu lze propojit k PC či konzolím jakoukoliv elektrickou kytaru nebo basu (pouze základní šestistrunné, respektive čtyřstrunné varianty), na kterou následně brnkáte podle vizuální nápovědy.

V dolní části obrazovky vidíte hmatník s vyznačenými strunami a očíslovanými pražci, shora následně přijíždějí různě barevné obdélníčky, které musíte „strefovat“ – prostě držet správný pražec a brknout na správnou strunu v okamžiku, kdy se obdélníček protne s vyznačeným obrysem.

 

V základu Rocksmith představuje výukový program zkřížený s hudební hrou

 

Skladba od začátku běží v plné rychlosti, ale hra obdélníčky šetří a teprve s tím, jak se vám je daří trefovat, jich přidává víc a víc, přisype pokročilejší techniky, až na konci budete hrát písničku v její plné podobě. Pokud se vám nedaří, obtížnost se dynamicky snižuje, takže nejde song zkazit, jen dosáhnete nižšího skóre.

Pro nováčky i zkušené

Teď jsem v podstatě popsal principy původního Rocksmithu, ale aktuální verze Rocksmith 2014 staví na úplně stejných základech, jen je výrazně rozšiřuje a piluje staré chyby. Například výše zmíněný dynamický systém obtížnosti se dá nově upravit, takže můžete písničku hrát rovnou na vyšší obtížnosti a nemusíte se prokousávat přes začátečnické party.

Rocksmith 01.jpgRocksmith 02.jpgRocksmith 03.jpg

Začátečníci naopak přivítají vyšší důraz kladený na učící stránku hry. Rocksmith 2014 nabízí přes 85 lekcí, které vás provedou od úplně základních věcí, jako je například připnutí popruhu na kytaru, až po pokročilé techniky. Některé lekce mají čistě formu videa, většina jej ale kombinuje i se samotným praktickým učením nové techniky – postupně od jednoduché ukázky po celou cvičnou skladbu.

Rocksmith 04.jpgRocksmith 05.jpgRocksmith 06.jpg

S naučenými technikami se následně můžete pustit do módu Learn a song, kde najdete hromadu licencovaných písniček (případně lze za poplatek importovat skladby z původní verze a hra pochopitelně staví i na nových DLC písničkách). Rocksmith 2014 vám dává svobodu, takže od začátku si můžete zvolit song, jaký jen chcete, přičemž jde pochopitelně seznam seřadit podle obtížnosti, či třeba abecedy.

Každá písnička nabízí sadu motivačních achievementů (zahraj X not a tak podobně), plus vás i případně ponoukne k tomu, abyste si procvičili specifickou techniku, na které daná skladba staví.

Rocksmith 07.jpgRocksmith 08.jpgRocksmith 09.jpg

Mistrné pilování skladby ulehčuje výtečný Riff Repeater, což je široce nastavitelný nástroj, který vám umožní třeba opakovat danou náročnou pasáž pořád dokola, abyste ji dostali do krve. Ale stejně tak si lze některé pasáže ulehčit a zpomalit, jiné zase nastavit na nejvyšší obtížnost a tak podobně.

Hříčky a studio

K odpočinku od učení slouží celá řádka miniher, které jsou schované pod položkou Guitarcade. I ty vás ale učí techniky, jen však velmi odlehčenou formou. Hned ta první vás například nutí hrát se správnou intenzitou, v Return to Castle Chordead zase masakrujete protivníky hraním správných akordů. Jednotlivé minihry mají poněkud kolísavou kvalitu, ale rozhodně dokážou pobavit.

Kreativní jedinci zase ocení nový Session Mode, ve kterém si můžete zvolit čtyři doprovodné nástroje, tempo, stupnici, hlasitost a následně můžete hrát, jak se vám jenom zlíbí – hrou generovaná hudba vás doprovodí. Mimo to si prostřednictvím různých virtuálních pedálů a zesilovačů můžete upravit i zvuk svojí kytary. Přidejte si ještě lokální multiplayer pro dva hráče (lze hrát Session Mode i Learn a song) a máte k vyřádění širokou herní nabídku, která se jen tak neomrzí.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Simulátory | Hudebni hra
Výrobce: Ubisoft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 25. října 2013
  • Hrajete na opravdovou kytaru
  • Propracovaný systém lekcí
  • Zábavný Session Mode
  • Opravené chyby z původního Rocksmithu
  • Hra vás do ničeho nenutí
  • Učitele úplně nenahradí
  • Některé minihry jsou slabší
  

Jak už jsem naznačil v úvodu, Rocksmith 2014 zcela nenahradí učitele hry na kytaru, protože i přes zlepšenou detekci stále uzná i ne zcela čistě zahrané akordy, takže musíte kromě hry spoléhat i na své uši, ale rozhodně funguje jako brilantní a zábavný nástroj, který vás dokáže zasvětit do světa hry na elektrickou kytaru. Jen musíte sami chtít.

Diskuze (9) Další článek: Playstation 4: Týden Živě a Fotoseriál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,