Rok 2007 pod herní lupou – ohlédnout se a zapomenout

Dvanáct měsíců nás zásoboval herní svět den co den napínavými aktualitami. Není možné udržet všechny konstantně v paměti, přibližme si tak zlomové momenty a ohlédněme se za nimi s ročním odstupem. Splnili tvůrci všechny jejich sliby a splnila se především naše přání?
Kapitoly článku

Červenec

Událost měsíce: E3 2007 – utahujeme opasky
První ročník tradiční losangeleské výstavy E3, který byl určen pouze odborné veřejnosti, splnil očekávání. Novináři měli bez laických návštěvníků více klidu k okukování zajímavých titulů, nicméně naprosto chyběly výraznější novinky – Assassin’s Creed, Fallout 3, ty všechny hráči znali již z dřívějška. Nejmacatějším úlovkem tak bylo video přímo z hraní Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots nebo oznámení Wii Fit.

Notorický aktivista vystupující proti násilí v počítačových hrách, právník Jack Thompson, byl floridskými úřady vyzván, aby se podrobil psychologickému vyšetření a přijal odebrání pracovní licence na tři měsíce. Mohlo za to systematické poškozování her jako Grand Theft Auto nebo Bully.

Potvrzeny konverze hitů konzole Xbox 360 Gears of War a Viva Pinata na PC. To mírně vylepšuje tvář PC jako herní platformy. Stejně jako oznámení Far Cry 2 exkluzivně pro osobní počítače.

Duke Nukem Forever v Číně běžně k dostání!

  

Srpen

Událost měsíce: Bioshock – každý si chce píchnout plasmid do žil
Lze jej nenávidět, protože si jej fanoušci představovali jako přímého nástupce legendy System Shock, stejně jako je možné jej milovat za bezkonkurenční atmosféru. V každém případě se Bioshock zasloužil o pořádný průvan napříč platformami, když se na několik týdnů usadil na špici prodejních žebříčků. Nesl s sebou však rovněž několik černých skvrn. Nejdřív hru řetězec Toys R Us začal prodávat ještě před celosvětovým datem vydání, aby vzápětí vyplula na povrch kauza s internetovou aktivací. Nejenže nebylo po určitou dobu možné titul díky výpadku serverů aktivovat, a tedy ani hrát z originálního média, ale počet aktivací byl omezen na pět. Hráči mohli být naštvaní, nicméně pirátům se díky systému ochrany podařilo Bioshock cracknout až o několik týdnů později. Vliv na prodejnost byl obrovský, což zároveň ukazuje důležitost protipirátských ochran ve hrách těsně po jejich vydání.

Grand Theft Auto 4 je odloženo z podzimu na rok 2008. Lapání po dechu, hromadný nákup slovníků nespisovné mluvy, obviňování Playstation 3 z prodlevy vydání, to vše byly doprovodné jevy, jež by v případě jiné hry zdaleka nenastaly.

Filmové novinky: Režie snímku Castle Wolfenstein by se měl v budoucnosti ujmout Roger Avary, zatímco filmovou adaptaci z prostředí fenoménu Warcraft má od této chvíle v rukou studio Legendary Pictures (z jeho produkce jmenujme např. 300). Celovečerní Warcraft by neměl být klasickou one man show, ale válečným eposem s rozpočtem 100 miliónů dolarů a účinkováním známých herních hvězd jakou je ork Thrall a další.

Sběratelská edice Zaklínače vyprodána během hodiny od zpřístupnění předobjednávek. Pro zajímavost dnes se prodává pouze na aukcích, přičemž na českém serveru Aukro cena šplhá až nad 3 500,- Kč.

Konzole nové (dnes již nynější) generace se úspěšně prodávají, nicméně celosvětovému trhu i v srpnu nadále neohroženě dominuje Playstation 2 se 100 milióny prodanými kusy od roku 2000.

  

Září

Událost měsíce: Zaklínač – Geralt jede do lisoven
V Americe vítězí Halo 3, u nás vede Zaklínač. Ačkoliv do oběhu se dostane až v říjnu, nynější zaklínačská párty všechny přítomné (a že jich bylo, Geralt se u nás těší popularitě síťového kabelu na lanpárty) o nepopiratelných kvalitách, jež vykrystalizovaly po více než pěti letech vývoje. Proto se také titul dočkal speciální pozornosti v podobě blogu serveru Doupě.cz.

Tým Valve začíná hráče zásobovat vtipnými videi z Team Fortress 2, jejichž prostřednictvím představuje nové herní povolání. K vidění jsou například na serveru Gametrailers.com.

Marketingová masáž před vydáním Halo 3 vrcholí například účinkováním titulu v seriálu stanice Discovery nazvaném Future Weapons (to muselo stát Microsoft peněz) nebo touto nápaditou reklamou. Mimochodem české produktové stránky hry přeložily žánr „shooter“ jako kameraman.

Ron Gilbert, autor adventur Monkey Island, připravuje adventuru s PRG prvky vydávanou na epizody. Už aby tu byly další informace, Rone! Tvůrce MMORPG Ultima Online a Tabula Rasa Richard Garriot naproti tomu chce v roce 2008 letět do věsmíru. Kdo uskuteční svůj sen dřív?

Manhunt 2 se podrobuje léčbě sedativy. Ubývá těch nejbrutálnějších možností odpravení a ponížení protivníka, přičemž ty stávající mají zakrýt rozmazané efekty kamery. Pořád vypadá hra tak exkluzivně? Zřejmě ne, nicméně v USA se jí díky tomuto kroku dostalo ratingu M (přístupný od 17 let výše).

Guitar Hero 3 míří poprvé v historii hudebního fenoménu na osobní počítače. Ačkoliv současné recenze PC verze nejsou příliš lichotivé, rytmické hry konečně nejsou fixovány na konzole.

  

Říjen

Událost měsíce: Electronic Arts kupuje Bioware – konec RPG ze staré školy?
Naděje mnoha hráčů, jež viděli v týmu Bioware (Baldur’s Gate, Knights of the old Republic, Jade Empire, Mass Effect) spásu moderních her na hrdiny, spáchala rituální sebevraždu. Odkoupení studia vydavatelským gigantem, jehož synonymem se stala komerce místo ohledu na hráče, původně vyznělo tragicky. EA nicméně přislíbila Bioware relativní nezávislost, podporu v jejích projektech a pouze patronský dohled nad nimi. Bude zajímavé sledovat, zda své slova skutečně dodrží.

„Bude-li Crysis úspěšná, dočkají se hráči i konzolové verze. Optimalizace by neměla představovat problém,“ zní z německých kanceláří studia Crytek. Poslední zprávy (viz dále prosinec) však o komerčním úspěchu nenapovídají, jak to tedy bude?

O pokračování Prince of Persia se v roce 2007 příliš nehovořilo. Takřka jisté je, že ponese podnázev Ghost of the Past a podle neověřených informací z října by se měl stylem blížit hrám jako Zelda nebo Ico. O několik dní později unikly rovněž zkazky o vývoji Battlefield 3, jež bude větný svému předchůdci a nabídne rozšířený vozový park a vylepšenou grafiku.

Jsou oznámeny konečné hardwarové nároky Crysis. S doporučenou konfigurací 2 GB RAM a GeForce 8800 GTS se tvůrci strefili do odhadu z června. Nebo Crytek jen mlžil a uvedené specifikace již dávno znal?

Zlevnění PS3 a uvedení modelu se 40GB harddiskem platformě pomohlo. V prodejích za poslední období předstihla Xbox 360, i když Wii s přehledem vede a v Americe se pomalu stává nedostatkovým zbožím. Chytráci se na něm snaží vydělat na aukcích jako E-bay apod.

První artwork z Half-Life 2: Episode Three na scéně. Inu minimálně rok se mají nad čím hráčům opět sbíhat sliny :).

 

Listopad

Událost měsíce: Co je malé, to je hezké – jak zminiaturizovat miniaturu?
Facelifting se stává oblíbenou metodou, jak dodat starému produktu na atraktivitě. Jen co vypluly na povrch zmínky o nové verzi PS2, jež má být ještě menší než současný drobek Playstation Two, zahrne integrovaný zdroj a za 99 dolarů má bát dostupná počátkem roku, Nintendo nezůstalo pozadu. Ačkoliv svůj handheld DS již jednou upravilo na verzi Lite, analytikové si troufli tvrdit, že na Vánoce 2007 se chystá ještě lepší varianta s větším displejem, vlastní pamětí a bez GBA slotu, čímž se přístroj ztenčí. Inu první odhad termínu jim nevyšel, dočkáme se nového DS alespoň v roce 2008?

Grafická karta GeForce 8800 GT přestavuje grál středního proudu – vynikající výkon blízký nejvýkonnějším kartám za méně než poloviční cenu. Tedy tak to mělo být, než se po zboží v českých obchodech zaprášilo, zřejmě když si hráči chystali železo před příchodem Crysis. Nyní,když trh zareagoval zvýšením cen, je situace lepší, i když zdaleka ne ideální.

Je vydán první trailer z Deus Ex 3. Neposkytuje takřka žádné validní informace o hratelnosti, ovšem okamžitě se kolem něj vytváří kult rozebírající každé políčko záběrů.

Deset minut brutálních záběrů z Manhunt 2, nikoliv exkluzivně. Exkluzivní je naopak další z kauz (počítá je někdo?) – studio Rockstar Games je napadeno kvůli násilným scénám, které jsou ve hře nativně cenzurovány. Po aplikaci cracku na handheldu PSP však lze cenzuru deaktivovat a ejhle, je zde problém srovnatelný s aférou hot coffee známou z Grand Theft Auto. Firmu zachránila obratná klička, když se bránilo, že crack lze použít pouze na pirátsky upravené konzoli. Manhunt 2 nakonec možná přežije.

Assassin’s Creed znetvořuje koně, zde je důkaz.

  

Prosinec

Událost měsíce: Hity roku Crysis a Unreal Tournament 3 prodejními propadáky
Devítková hodnocení a předpoklady miliónových prodejů byly průvodními jevy obou předvánočních pecek. Kdo by si vsadil, že se technologického skvostu Crysis v Americe prodalo pouze 86 tisíc kusů a multiplayerové legendy pouze 34 tisícovek? Kvalita titulů na tom rozhodně podíl nemá.

Předčasný vánoční dárek si vzájemně nadělily společnosti Activision a Vivendi, a to jejich nečekaným sloučením. Pod jednu střechu se tak dostaly značky jako World of Warcraft či Call of Duty. Více o fúzi přinášejí byznys hrátky.

Duke Nukem Forever ne a ne zemřít. Nejenže byl vyhlášen za vítěze v kategorii nejdéle odkládaných titulů na serveru Wired, ale tvůrci z 3D Realms navíc oživili fanouškovskou mánii vydáním nic neříkajícího teaseru, jež spíš obecenstvo rozčílil. O to jeho autorům nejspíše šlo a povedlo se.

Server Economist.com předpovídá budoucnost prodeje konzolí. V roce 2008 Playstation 3 těsně předběhne Xbox 360 a začne dotahovat na Wii, které má dostihnout někdy kolem roku 2011. Tak daleký výhled však je nutné brát s velkou rezervou.

Populární české osobnosti hrají na Wii. Více ve videu.

  

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,