RollerCoaster Tycoon World: nová atrakce!

Ne, Tycoony ještě nevymřely, tedy téměř! Nový Roller Coaster Tycoon ale dává naději všem fandům, kteří doufali v moderní reinkarnaci legendárního počinu Chrise Sawyera.

Jestli se ještě pořád sem tam hovoří o adventurách jako o zkostnatělém žánru na pokraji vyhynutí, jaké přídomky pak asi dostávají Tycoony. Beznadějně mrtvý žánr, který vzal za své již před mnoha lety a veškeré pokusy o mobilní i jiné reinkarnace jen prokázaly, že tycoonu v podobě jakou si představoval Chris Sawyer už dneska zkrátka pšenka nepokvete. To ale ještě neznamená, že se nemohou vrátit! To jsme si ostatně mysleli už několikrát o Atari a přece, nyní je zpátky a spolu s ním i legendární RollerCoaster Tycoon.

Návrat klasiky

S přídomkem World hodlá tato značka už letos oživit zašlé jméno séie i pošramovenou pověst spjatou se čtyřkou. Noví vývojáři, nová kapitola a stará známá hratelnost, minimálně to nyní World slibuje s tím, že žánr tycoonu ještě rozhodně není mrtev. On to dokonce nejen slibuje, ale autoři se údajně dokonce této filozofie bezmezně věrné originální hře skutečně také drží. Důraz je tak během vývoje kladen především na detaily, míru customizace a také na trochu té krve. Prostě RollerCoaster Tycoon s úplně vším, co ke značce patří.

2642718-rct1.jpg

Ačkoli to totiž autoři ještě přímo nepotvrdili, vypadá to, že návštěvníci vašich parků budou moci už zase zemřít na nedostavěných drahách! A nejen to, také se jim dost možná udělá špatně, protože souprava pojede moc rychle, či prostě jen z cen, které váše oáza snů či nočních můr nakonec nabídne.

RollerCoaster Tycoon World vám zkrátka předá otěže a nechá vás dělat, co si jen zamanete. Od rychlosti jednotlivých souprav až po nacenění hot dogů ve stáncích, to všechno a mnohem více zůstane na hráčově uvážení. A aby jste se v tom všem neztráceli, dostanete jako zprávný manažer 21. století úplně nové moderní ovládácí rozhraní, které láká především na takzvaný Park Pulse. Novinku, která bude po vzoru třeba Glass Box enginu z posledního SimCity přehledně a v reálném čase zobrazovat veškeré dění v parku, názory lidí i ekonomickou situaci.

Moderní pojetí

Ale nalijme si čistého vína. Koho vlastně nakonec baví park skutečně řídit, když stavění je taková zábava. Ani v tomto ohledu samozřejmě nezůstává hra pozadu a po vzoru všech moderních budovatelských strategií upouští od stavění po jednotlivých políčcích. Tratě tak nově budete tvořit tažením myší a vývojáři z Area 52 Games nerezignovali ani na moderní pojetí grafiky. Heslo "větší a barvitější" tak bezesporu ke hře bude sedět. Už nyní ostatně bylo na výstavě PAX East k vidění demo, které i přes rané stádium vývoje obsahovalo celou plejádu budov a stylů. Od Ameriky zlatých šedesátek, přes povinné tématické bloky až k úplným bláznovinám ve stylu Japonských specialitek. Zkrátka cokoli vás jen napadne.

RCTW_1.jpg

A ta nejlepší zpráva? Jak už bylo vidět v teaseru, konečně se na svých vlastních tratích i projedete. Nový engine totiž umožní přepnutí do first a dokonce i third person módu a to samozřejmě přímo do rozjeté soupravy na dráze smrti. RollerCoaster Tycoon má totiž díky svému námětu oproti třeba takovému Theme Hospital jednu velkou výhodu. Virtuální realitu! Autoři sice hovoří momentálně pouze o zvažovacím stádiu, ale už uvolněný trailer si o podporu pro Oculus Rift vyloženě říká. Navíc by nešlo o jediný výstřelek aktuální módy. World vás také vezme do oblak cloudu a kooperativního multiplayeru.

Vždy online?

Že vám to lezlo v SimCity krkem? Pak nezoufejte, vývojáři slibují, že jakékoli online propojení půjde vypnout a nestane se tak, že by vám někdo kazil vaše snažení. Narozdíl od SimCity tady totiž jeden park může stavět hned čtveřice hráčů a chybět samozřejmě nebudou nejrůznější propriety s tím spojené. Takže návštěvy parků, možnost projet se tam na drahách svých konkurentů či přátel a nakonec i nezbytné sdílení návrhů jednotlivých tratí skrze jakousi vestavěnou proprietální sociální síť. Také z toho cítíte aukčí dům?

rctw_3-100429686-orig.jpg

Jestli se ale do hry nakonec opravdu dostane i ten, to se dozvíme až někdy letos v blíže nespecifikovaném datu a radovat se nakonec asi budou jen majitelé PC. Zatím to totiž vypadá, že k radosti budou mít celou řadu důvodů a na své si přijdou jak milovníci úplně první hry, tak i nová generace hráčů. Nový RollerCoaster Tycoon je totiž vyvíjen pro obě skupiny hráčů. Minimálně to slibují tvůrci a odnikud se opět vynořující Atari, což snad ještě pořád má nějakou váhu!

Diskuze (1) Další článek: Mortal Kombat X v novém traileru nešetří krví

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,