Rozsáhlé první dojmy z jedinečné online akce PlanetSide

Ultima Online, EverQuest, Anarchy Online a další jsou všechno variace na stále stejné téma - RPG pro tisíce hráčů. Společnost Sony nyní přichází se zcela odlišným, nebál bych se říct revolučním, konceptem - online 3D akcí. V PlanetSide dostanete šanci zažít téměř na vlastní kůži to, co jste dosud pouze sledovali na velkém plátně nebo četli v akčních sci-fi románech. Připravte se na skutečnou akční revoluci!

U zrodu projektu PlanetSide stáli původně lidé ze společnosti Verant. Pro znalce je už to samo o sobě důkazem toho, že se nejedná o žádnou amatérskou hříčku ušitou několika nadšenci doma v garáži. Vlastně ano, tuhle hru stvořili nadšenci - ale zároveň nesmírně zkušení vývojáři v jedné osobě. Jsou to ti samí lidé, kteří dali světu dnes již legendární EverQuest a které pak v roce 2000 společnost Sony koupila a udělala z nich svou dnes veleúspěšnou online divizi - Sony Online Entertainment. Léto roku 2003 se pro ně stane dalším památným údobím, ostatně jako pro tisíce jiných herních fandů z celého světa. PlanetSide totiž nejen, že svým slibům o jedinečném zážitku z hraní dostál, on je dokonce mnohonásobně překročil. Pojďme se tedy podívat, jak se hraje pravděpodobně nejlepší online hra roku.

PlanetSide   PlanetSide

Menu pro výběr postavy je jednoduché a přehledné * Ovládání si můžete přizpůsobit zcela k obrazu svému

PlanetSide   PlanetSide

Vždy když vaše postava zemře, musíte si znovu obstarat všechno vybavení * Grafika vás uchvátí už při prvním seznámení s hrou

Láska na první pohled

Ke krásným věcem nevede nikdy jednoduchá cesta a to beze zbytku platí i v případě PlanetSide. Než se mi z internetu podařilo stáhnout 1,4 GB soubor, pořádně jsem se zapotil já i pevná linka. To jsem ještě nevěděl, jaké strasti mě čekají při jeho přenášení na domácí počítač. Nakonec se ale vše zdárně povedlo a download 80 MB patche přes 56kbit modem už pak byla pouze jakási "třešnička na dortu", která korunovala celou mojí snahu o zprovoznění hry. Vše se podařilo a já se mohl s pocitem dobře vykonané práce odevzdat bezkonkurenčnímu hernímu zážitku.

Ve zkratce se PlanetSide dá popsat jako "MMFPS". Tahle podivná zkratka je ve své podstatě nesmírně jednoduchá, znamená, přeloženo do češtiny, Masivně Multiplayerová First-Person Střílečka. Představit si něco takového asi není pro každého úplně jednoduché, takže zkuste teď dávat trochu pozor na to, co vlastně píšu.

PlanetSide   PlanetSide

Na mapě kontinentu můžete zapínat a vypínat jednotlivé informační "vrstvy" * Virtuální tréninková místnost

PlanetSide   PlanetSide

Ke každé certifikaci je dostupný podrobný popis, ostatně jako ke každé věci v PlanetSide * Pokud máte vhodnou certifikaci, můžete právě zde získat bojový stroj

Podobně jako jiné online hry se také PlanetSide skládá z jednotlivých herních serverů. Momentálně je jich k dispozici pět - dva na východním pobřeží USA, dva na západním a jeden v Evropě. Každý tento server představuje jeden samostatný herní svět (planetu). Ten se skládá z deseti rozlehlých kontinentů. O tyto kontinenty, resp. budovy na nich rozmístěné, spolu bojují tři frakce - Terranská republika, Nový Konglomerát a Vanuanská Svcrhovanost. Poté, co se zaregistrujete a vyberete server, na kterém chcete hrát, si musíte vybrat také příslušnost k některé z těchto stran. Teprve potom se uvolní čtyři sloty pro čtyři vaše herní postavy.

Základy ovládání

Když se poprvé ocitnete ve světě PlanetSide, zavalí vás krásný pocit tajemného neznáma. Uživatelské rozhraní je na první pohled úplně jiné, než u klasických FPS. Ostatně, u tak komplikované hry jako je online FPS to jinak ani nejde. Už po pár minutách však objevíte základy a po hodině či dvou už budete s dokonale navrženým interfacem sžití jako s vlastní rukou. Tak dokonale je ovládání PlanetSide navrženo.

Pohyb své postavy samozřejmě ovládáte klasicky na klávesnici kombinací WASD a myši. Pro každičkou akci si lze nakonfigurovat klávesy podle vlastních představ, což ale nedoporučuji, protože akcí jsou zde desítky a standardní rozvržení kláves je, jak potvrzují i zkušenosti desítek dalších hráčů, skutečně to nejlepší možné. Důležitá je zde standardně klávesa TAB, která přepíná mezi dvěma "vrstvami" ovládání. Po jejím stisknutí se na obrazovce objeví vyjma zaměřovače kurzor myši - jím pak otevíráte různá okna statistik, komunikaci s ostatními hráči, a tak dále. Po pravdě je tato vlastnost spíše usnadněním pro méně zkušené hráče, protože všechno to, co lze dělat myší, je možné si nakonfigurovat také na klávesnici. Zprvu ale doporučuji používat TAB a myš, protože těch kláves je opravdu hodně a než si je všechny zapamatujete, nějakou chvíli to potrvá.

PlanetSide   PlanetSide

Transportní letoun Galaxy vlétá do ochranné sféry kolem warpové brány * A tady nastupuji na místo řidiče buginy

PlanetSide   PlanetSide

Většina zbraní má dva módy střelby, tahle bugina má protipěchotní a protiletecký kulomet * Všimněte si podrobné mapy v levém horním rohu

Ve spodní části obrazovky se nachází hlavní panel, který zobrazuje vaše zdraví, stav brnění a energie. Naleznete na něm také informace o stavu zbraní a další výbavy. Výhodou je, že všechna informační okna si můžete po obrazovce jakkoliv přesouvat, zavírat a otevírat, takže obecně platí, že v čím větším rozlišení hrajete, tím lepší mát přehled o hře a tím rychlejší mohou být vaše reakce. Což je u tohoto žánru docela dost podstatná věc.

Vstupujeme do světa PlanetSide

Konečně se dostávám k tomu, o co v téhle hře vlastně jde. PlanetSide je válka. Je to nepřetržitý konflikt tří znepřátelených stran a tisíců bojovníků. V zásadě jde o to, získat nadvládu nad co největším počtem kontinentů. To jinými slovy znamená dobít na daném kontinentu všechny základny. Že to není vůbec nic jednoduchého, to vám snad ani říkat nemusím.

Všech deset kontinentů na každé planetě má celkovou rozlohu stovek čtverečních kilometrů. Pouze na sedmi z nich je dovoleno válčit - tři pak slouží jako domovské základny každé strany. Cestování mezi kontinenty je zajištěno jednak mimozemskou technologií warpových brán, druhak také pravidelnými "leteckými linkami" z domovského kontinentu. Pokud některá strana dobude všechny budovy na kontinentu, stanou se místní warpové brány ostatním frakcím nedostupné, a zbude jim tak pouze možnost letecké dopravy.

PlanetSide   PlanetSide

Terén je velmi realistický a může se klidně stát, že z velké průrvy se už nevyhrabete * Takotýchto strážních věží jsou na každém kontinentu desítky

PlanetSide   PlanetSide

Obecná mapa, na které můžete vidět také vývoj počasí * Nádherná scenérie zamrzlého kontinentu

Přes klávesu M máte přístup k mapám jednotlivých kontinentů a také ke globální mapě. Na ní můžete vidět mimo jiné také propojení kontinentů warpovými bránami nebo aktuální stav počasí. Počasí v PlanetSide je kapitolou samo o sobě. Nejen, že se plynule střídá den a noc, ale plynule se také mění počasí. Z vlastního pohledu můžete vidět, jak se mraky skutečně pohybují, na globální mapě pak vidíte aktuální stav pro celou planetu. A když vás pak uprostřed pouště přepadne v bugině písečná bouře a vy omylem zapadnete do hlubokého příkopu, nevíte jestli máte brečet zlostí anebo štěstím z tak neuvěřitelného zážitku.

Zkušenosti, hodnosti, certifikace

Přestože je PlanetSide svým pojetím především střílečka, narazíme zde na zkušenosti a v jistém smyslu dokonce i na skilly. Zkušenosti jsou dokonce dvou druhů - bojové a velitelské. První, logicky získáváte v boji, ty druhé taktéž, ale teprve v boji skupinovém, tedy v četě. První dva stupně BR můžete získat na cvičném virtuálním bojišti, které naleznete na domovském kontinentě. Odtamtud se také obvykle podnikají výpravy na bojiště - shlukuje se tam nejvíc lidí a je to tedy logicky nejlepší místo pro naplánování nějaké akce. Může se stát, že vás tam někdo jen tak znenadání přizve do své čety - taková nabídka se jen tak neodmítá, protože boj ve skupině je obecně mnohem výhodnější i zábavnější. Navíc díky němu získáváte druhý typ zkušeností, a to jsou velitelské. Podle nich se pak určuje vaše vojenská hodnost.

PlanetSide   PlanetSide

A ještě jednou pohled na obíhající měsíce * Nastupování se děje automaticky krátkou animací

PlanetSide   PlanetSide

Vzhůru do boje! * Jakmile zamíříte na nějakou postavu, zobrazí se vám vzdálenost v metrech a ping v ms

Co jsou to ty v nadpisu zmiňované certifikace? Jedná se de-facto o skilly. Za každý postup v BR získáte tzv. "certifikační body". Za ty si pak pořizujete certifikace na zbraně, řízení vozidel, brnění, přídavná zařízení, apod. Teprve po získání dané certifikace máte možnost ovládat tu kterou zbraň nebo nosit silnější brnění. Získávání BR stupňů a s tím také certifikačních bodů je samozřejmě čím dál tím obtížnější, takže zatímco první dva stihnete udělat ani ne za patnáct minut, další dva už vás "stojí" alespoň 30 zabitých protivníků a pokud se chcete dostat nad BR 10, musíte ve světě PlanetSide trávit opravdu dlouhé hodiny. Což ovšem není vůbec žádný problém - jakmile vás tahle hra chytí, jen těžko se vám bude chtít od ní pryč.

Zbraně, brnění a vozítka

Zbraně a vozidla jsou stěžejní součástí PlanetSide, tvůrci velmi dobře věděli co dělají, když do hry implementovali navýsost jednoduché ovládání bojových strojů. HALO, Battlefield 1942, Team Fortress nebo C&C: Renegade jsou důkazy faktu, že teprve s válečnými stroji dostává multiplayerová řežba ty správné grády. PlanetSide budiž tedy v tomto ohledu jen těžko překonatelnou perlou. Nejen, že máte možnost nasednout a řídit desítky různých dopravních prostředků, od bugin přes džípy, APC a tanky, až po vznášedla a dopravní létající kolosy, ale navíc je možné stát například i pouhým střelcem nebo pasažérem. Když se pak poblíž nějaké základny strhne tanková bitva, je lepší skrčit se se svým lehce vybaveným pěšákem někde v lese pod stromem a tiše čekat, až se střelba přežene. Máte-li však odvahu, pak neváhejte a nasedněte do jednoho z pojízdných nebo létajících kolosů, protože nabízí ojedinělé herní zážitky.

Pro ty, kteří raději stojí nohama na zemi, je v PlanetSide připravena přehlídka 23 zbraní. Od základních pistolí přes brokovnice, kulomety, plazmové automaty až po raketomety a různé další hračičky. V rámci realistického pojetí hry je samozřejmě nutné vybavit se také náboji, kterých pro většinu zbraní existuje hned několik různých druhů. S výzbrojí přímo souvisí také výstroj - dostupné jsou čtyři hlavní typy brnění, každé různě silné a s jinou kapacitou inventáře. Poslední MAX už je brnění v pravém smyslu slova - vypadá trochu jako robot nakladač z druhého dílu Vetřelce, jenže místo "rukou" má zbraň dle výběru.

Technologie

Ihned v úvodu tohoto odstavce musím říct, že ani jednou za celou dobu hraní mi PlanetSide nespadl. Už to svědčí o výborné práci programátorů, kterou ještě podtrhuje fakt, že je hra v jisté míře hratelná dokonce i přes klasický 56kbit modem a české telefonní linky. Výraznější zpomalení hry přichází teprve tehdy, když se v nějaké lokaci nachází 30+ hráčů, ale ani tehdy nelze mluvit o naprosté nehratelnosti.

PlanetSide   PlanetSide

Ztracen v pustině * Úvodní trénink je velmi poučný a doporučuji nepřeskakovat

PlanetSide   PlanetSide

Základny jsou velice rozhlehlé * Jednotka se schází k výpravě

V čem však PlanetSide skutečně exceluje, to je grafika a hudba. Hudba mě praštila do uší už po prvním spuštění. Vězte, že lepší a především atmosféričtější hudební doprovod jste už dlouho neměli u nějaké hry možnost slyšet. Zprvu exotická hudba s příměsí orientálních cizokrajných prvků se postupem času mění ve válečné chóry, které pořádně vybudí vaši chuť k boji. V bitvě většinou na nějakou hudbu úplně zapomenete - přesto tam pořád je. Všimnete si jí teprve v klidnějších momentech, kdy skvěle dokresluje už tak velmi mocný pocit toho, že tam opravdu jste a že kolem vás opravdu zuří válka. Kvalitou bych se nebál hudbu v PlanetSide přirovnat k hudbě nejlepších hollywoodských trháků.

Stejně vypečené jsou i zvuky, které dávají hře nesmírně realistický pocit. Slyšíte úplně všechno. Na zasněženém kontinentě slyšíte své nohy, kterak udusávají sníh. Na pouštní planetě slyšíte valící se písečnou bouři. V hlubokém lese k vám z dáli doléhají výkřiky vojáků a ostrý zvuk střelby z nějaké malé půtky. Anebo naopak slyšíte urputné dunění děl a nad hlavou vám prolétávají gigantické vojenské transportéry - to když se někde strhla velká bitva o další základnu. Po cestě za kopcem pak slyšíte přijíždět jednotku tanků a před nimi možná pádí malé terénní buginy. To všechno, stejně jako ve skutečné bitvě, máte možnost slyšet.

PlanetSide   PlanetSide

Říkal tady někdo něco o Hvězdné pěchotě? * Ochranná sféra kolem warpové brány

A to nejlepší jsem si schoval na konec. Grafika. Úžasné, z obrázků jen těžko čitelné grafické zpracování hry PlanetSide překonává všechny online hry, které jsme dosud měli možnost vyzkoušet. Možná, možná se trochu blíží Asheron`s Call 2, ale opravdu jen možná. Vlastně ani nevím, odkud bych měl začít. Všechno na PlanetSide je prokreslené do nejmenšího detailu - od trávy přes stromy až po pohybující se oblaka. Každá základna představuje architektonický i vojenský skvost - jak zevnitř, tak i z vnějšku. Modely postav i jednotek jsou detailní, skvěle rozpohybované, prostě bezchybné. Pohled na bitvu uprostřed zelených lesů, které se účastní desítky hráčů, vás pak dokáže doslova přikovat k židli - a přestože byste měli být jejím aktivním účastníkem, budete prostě jenom tak s otevřenou pusou civět na to, co jste ještě nikdy neviděli. A až si uvědomíte, že tohle není film, ale virtuální realita, které jste vy součástí, bude už pozdě.

Slyšte první verdikt soudce

PlanetSide v mnohém připomíná stařičké Tribes (nebo novější Tribes 2), jedná se o podobný princip hry. Překonává je ale snad po všech stránkách. Svým realismem, technickou propracovaností, měřítkem bitev a vůbec celého světa. Hloubkou zpracování si PlanetSide v ničem nezadá s kdejakou singleplayerovou FPS. Je tady všechno a co to tady není jste a) ještě nestačili objevit, nebo b) ještě vývojáři nestačili implementovat - což ovšem napraví v budoucnu buďto opravným patchem nebo rovnou nějakým datadiskem, které jsou dnes u takřka každé online hry naprostou jistotou.

Když si trochu zahraju na vizionáře, tak právě tady vidím jeden z možných budoucích směrů vývoje 3D akčního žánru. Za každou částí téhle hry jsou vidět nedozírné zkušenosti lidí, kteří už stihli dokončit mnoho úspěšných online her (nejnověji třeba Star Wars: Galaxies). Už nyní lze s klidem prohlásit, že PlanetSide bude jejich dalším velkým úspěchem. Jistě, celé první dojmy nejsou než pění chvály na adresu tohoto počinu, ale těch prvních pár hodin mě skutečně dostalo. Možná, že teprve recenze přinese lehké vystřízlivění, možná také ne a já se u PlanetSide upařím k smrti. Těším se na to z celého srdce!

Oficiální stránky: http://www.planetside.com/
Výrobce: Sony Online Entertainment (http://www.soe.com/)
Vydavatel: Sony Online Entertainment (http://www.soe.com/)

Diskuze (3) Další článek: První ukázka třetího dílu filmového Pána prstenů!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,