S Altar Interactive o nové hře UFO

Bylo to velké a příjemné překvapení, když jsme se před několika měsíci dozvěděli, že čeští Altar Interactive, tvůrci výborné realtime strategie Original War, budou vyvíjet další pokračování ze slavné série X-COM. Dnes si právě o téhle hře, ale také o nevídaném úspěchu Original War se zástupcem Altar Interactive popovídáme. Jak bude nové UFO vypadat, jak se bude hrát? To a mnohem více se dnes dozvíte.
Bylo to velké a příjemné překvapení, když jsme se před několika měsíci dozvěděli, že čeští Altar Interactive, tvůrci výborné realtime strategie Original War, budou vyvíjet další pokračování ze slavné série X-COM. Dnes si právě o téhle hře, ale také o nevídaném úspěchu Original War se zástupcem Altar Interactive popovídáme. Jak bude nové UFO vypadat, jak se bude hrát? To a mnohem více se dnes dozvíte.

Na otázky odpovídal Jiří Rýdl, PR zástupce společnosti Altar Interactive.

Doupě: Kdy vlastně vznikla společnost Altar Interactive? Můžete nám o ní prosím povědět něco bližšího?

Jiří Rýdl: ALTAR interactive vznikla jako sesterská společnost nakladatelství ALTAR, stojícího mimo jiné za vydáváním nejznámější hry na hrdiny v České republice - Dračím doupětem nebo stolní strategické hry Battletech.

Obrázky ze hry Original War Obrázky ze hry Original War

Prvním počinem ALTAR interactive byla logická hra Fish Fillets, kterou doposud až do konce vyřešila pouze hrstka hráčů. Další hrou se stala netradiční strategie Original War, která touto dobou sklízí většinou pochvalné recenze za oceánem. Pro nás je to ale už dítě, které odešlo do světa, takže všechny síly směřujeme na náš současný projekt s pracovním názvem UFO: Freedom Ridge.

Doupě: Jak jste se dostali k tvorbě UFO: Freedom Ridge? Byla to náhoda nebo jste o to usilovali?

J.R.: Nebylo by upřímné tvrdit, že nám nepomohla náhoda, která je koneckonců za každým úspěchem, ale stejnou nebo větší roli hrála kvalitní práce našeho týmu, který dokázal dovést svou vizi ke zdárnému konci a vytvořit titul jako Original War. A protože náš distributor Virgin Interactive Entertainment právě v tu chvíli hledal někoho, kdo vývoj UFO: Freedom Ridge dokončí, bylo logické, že to nabídl nám.

Doupě: Původně se hra tuším jmenovala Dreamland Chronicles a vyvíjel ji tým Mythos Games jako následníka série UFO, je to tak správně? Proč se jejího vývoje vzdala?

J.R.: Tato otázka je vhodná spíše pro Virgin Interactive, který hru produkuje. Nám přišla nabídka natolik zajímavá, že jsme se příliš nezajímali o předchozí stav věcí a vzhledem k napjatému časovému plánu jsme se raději ihned vrhli do práce.

Doupě: Převzali jste od Mythos Games již vytvořené základy nebo začínáte od znova?

J.R.: Je na místě říci, že Freedom Ridge nemá s Dreamland Chronicles až tolik společného, protože z původních materiálů, které jsme měli k dispozici, byla valná většina prostě nepoužitelná. I když si naše hra bere to nejlepší od hráči prověřených strategií jako jsou UFO, Jagged Alliance a samozřejmě Original War, naše hra jde svou cestou a soustředíme se především na to, aby byla velmi dobře hratelná.

Doupě: Jak se členům vašeho týmu líbily předchozí části série, tedy pokud je samozřejmě někdy hráli?

J.R.: Naprostá většina našeho týmu jsou ostřílení stratégové a hráči jak stolních, tak počítačových her a takové lahůdky jako UFO si nemohli nechat ujít. Nejsou to ale jediné oblíbené tituly, např. v těchto dnech na našich monitorech řádí Return To Castle Wolfenstein, Etherlords a samozřejmě Original War.

Doupě: Osobně jsem si oblíbil zejména první dva díly série UFO, třetí - UFO: Apocalypse, mě již tolik nezaujal. K čemu bude mít blíž Freedom Ridge?

J.R.: Troufám si říct, že Freedom Ridge bude mít nejblíž právě k Freedom Ridge :-). Ve hře najdete jak taktickou část, ve které rozhodujete o strategickém postupu proti celoplanetárními nepříteli, tak plně trojrozměrná bitevní pole, kde bude rozhodovat rychlost a postřeh každého muže ve vámi řízené bojové jednotce. Těžko jmenovat podobnou hru.

Obrázky ze hry Original War Obrázky ze hry Original War

Doupě: Co bude prvotním posláním hráče?

J.R.: Nejdůležitější je samozřejmě záchrana lidstva, jak už to v takových případech bývá, snad s tím rozdílem, že zároveň zachraňujete vlastní kůži. Hra totiž začíná v době, kdy už situace vypadá beznadějně a mimozemská rasa si s naší planetou hraje jako s basketbalovým míčem.

Hráč bude mít ze začátku k dispozici několik málo mužů a primitivní lidské zbraně, takže postup nebude nijak lehký. Postupně získá přístup k novým technologiím, které mu mohou pomoci porazit nepřítele, ale nejdůležitější zůstanou jeho strategická rozhodnutí a výsledky přímých soubojů.

Doupě: Objeví se ve hře nějaké elementy (ufoni, zbraně, dopravní prostředky) z původních dílů?

J.R.: Ne.

Doupě: Kdy by se hra mohla objevit na trhu?

J.R.: Letos na Vánoce, takže už nyní máte dobrý tip na dárek :-).

Doupě: Jaké jsou zahraniční ohlasy na Original War?

J.R.: Jedním slovem vynikající! Jsme až zaskočeni tím, jak podobně nadšeně reagují hráči z Ruska, Kanady, Polska, Německa, Francie nebo Velké Británie. Pozitivní ohlasy máme dokonce i ze Švédska, Dánska nebo Portugalska. Jedinou zemí, která je pluralitou názorů posedlá, jsou Spojené státy americké. Zde najdeme jak recenze nadšené, tak odsuzující. Nutno dodat, že je téměř vidět, kdo hru pečlivě hrál a kdo si jenom proběhl první misi a hru bezmyšlenkovitě zařadil mezi klony Command&Conquer.

Doupě: Chystáte pokračování Original War nebo nějaké další nové projekty vyjma UFA?

J.R.: Právě nedávno jsme spustili kompletně přepracovanou verzi stránek Original War na adrese http://www.original-war.com, kde najdete nejnovější informace o projektu, podrobný návod, soundtrack nebo editor misí. Zatím ale žádné komerční doplňky nepřipravujeme.

To víte, že už se nám v hlavách rodí další nápady a jedním z nich je zatím trochu tajemný RPG projekt, kde bychom chtěli zužitkovat veškeré zkušenosti z hraní her na hrdiny. Jistě o něm ještě uslyšíte.

Doupě: Díky a přejeme mnoho úspěchů.

J.R.: Díky za rozhovor.

Poznámka na konec: Projekt s pracovním názvem UFO: Freedom Ridge má nové webové stránky na adrese http://www.altarinteractive.com/ufo/. Prozatím tam naleznete několik zajímavých odkazů a dva pěkné náčrtky nepřátelského ufona a (zřejmě) "přátelského" vojáka. Screenshoty na této stránce jsou samozřejmě z Original War.

Diskuze (8) Další článek: Nový filmeček z 3D akce Breed

Témata článku: , , , , , , , , ,