S volantem od Guillemota blíže k Ferrari

S neskrytou dávkou nostalgie vzpomínám na svůj první simulátor, který jsem hrál s pomocí jiného ovládacího zařízení než klávesnice. Byl to nejjednodušší joystick a vše probíhalo u spolužáka na jeho Didaktiku a televizoru Tesla Orava. Postupně se výběr rozšiřoval, až se jednoho dne objevily volanty. Guillemot FF Racing Wheel je ostatně jedním z nich…
S neskrytou dávkou nostalgie vzpomínám na svůj první simulátor, který jsem hrál s pomocí jiného ovládacího zařízení než klávesnice. Byl to nejjednodušší joystick a vše probíhalo u spolužáka na jeho Didaktiku a televizoru Tesla Orava. Postupně se výběr rozšiřoval, až se jednoho dne objevily volanty. Revoluci pak znamenaly force feedbacková zařízení. Ta, díky vestavěným motorkům, dokáží věrněji reprodukovat terén a jeho nerovnosti přenášet přímo na hráče v podobě trhání volantem a jiných pohybů.

Odbrzdil jsem své Ferrari
Před nedávnem byl i na náš trh uveden volant Guillemot s force feedbackem. Již od počátků výroby jej provází superlativy a nebyl tedy nikdo v branži, koho by nezajímalo, čím si volant vyrobený v licenci se stájemi Ferrari dokázal získat tolik příznivců i v odborných kruzích.

Guillemot Force Feedback Racing WheelGuillemot Force Feedback Racing Wheel

Volant Guillemot příjemně překvapil množstvím ovládacích prvků, které jsou na jeho zdánlivě nenápadném těle. Spolu s volantem získáte i pedály s plynem a brzdou. Volant samotný má velice příjemný povrch, jedná se o pogumovaný věnec s anatomickým tvarováním, které je díky maximálnímu rejdu půl otočky každým směrem příjemné a dobře sedí v ruce.

Spanilá jízda
Na panelu volantu se nachází několik tlačítek – jsou tu dvě samostatná tlačítka a dva zaměřovací terčíky (tedy čtyři další tlačítka na každý terčík). Hned za věncem najdete páčky pro řazení nahoru a dolů (tento rys získal volant licenčním ujednáním právě se stájemi Ferrari). Po pravé straně těla, které je ke stolu přichyceno třemi přísavkami a umělohmotným šroubem zespodu, se nachází páka s dvoustupňovou volbou. Umožňuje pohyb nahoru a dolů, čímž může nahradit páčky na spodní straně volantu, pokud vám z libovolného důvodu nesedí při hře.
Volant se při jízdě chová velice reálně. Pružně reaguje na dění na obrazovce a pomocí feedbacku dává najevo, že byste měli místo po štěrkovité krajnici jet po vozovce. Pedály doplatily na svou nevýhodu, která se s tímto zařízením vleče od nepaměti – dokáží rozpoznat tlak plynule na ně vyvíjený, ale noha brzy začne z prostého důvodu bolet. Ve skutečném voze totiž vedou pedály seshora a noha se o ně opírá, zatímco zde je potřeba držet nohu nadzvednutou.

Ovladače volantu prozatím bohužel nezískáte pro Windows 2000, ale věřím, že výrobci je brzy přidají.

Guillemot Force Feedback Racing Wheel
Zapůjčil: Top Distributor
Telefon: (069) 66 22 72 4
Cena: 5 990 vč. DPH
Parametry: 2 pedály, páka pro dva směry + 2 páčky za věncem, 10 tlačítek (2 + 2× 4 v jednom terčíku), 18 programovatelných funkcí, připojení sériové nebo přes USB, vyžaduje Windows 9x, DirectX 5.0 a I-Force 2.0

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Váš názor Další článek: Hardware: začátek září z rychlíku

Témata článku: , , ,