Šachy se nejlépe naučíte od mistrů. Tito poradí, jak správně hrát, kde nedělat chyby

Chcete se naučit hrát šachy? Nebo jste pokročilejší hráči a jen potřebujete vypilovat svá zahájení či taktiku? Hrát nechcete, ale zajímají vás legendární šachové partie velmistrů? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak pro vás máme pár tipů na ty nejzajímavější šachové tvůrce.

Nejpopulárnější

GothamChess

V současnosti je asi nejznámějším a nejaktivnějším šachovým tvůrcem Levy Rozman alias GothamChess. Jeho YouTube kanál je hlavně o zábavě s pořady typu Guess the ELO (uhodni moje ELO), kdy mu jeho odběratelé posílají své hry a Gotham pak hádá, jaké ELO mají. Nechybí ani živé přenosy jeho partií, kdy hraje jak proti svým fanouškům, tak proti jiným tvůrcům.

Gotham chess.png

Nejzajímavější jsou asi jeho rozbory různých turnajových partií. Nedávno poměrně poutavě mapoval i Mistrovství světa v šachu, ve kterém proti sobě stáli Ting Li-žen z Číny a Jan Něpomňaščij z Ruska. Pokud chcete trochu serióznější videa o šachách, taktice, zahájeních apod., pak se podívejte hlavně na jeho starší kousky, než mu sláva trochu stoupla do hlavy.

Gothama najdete nejen na YouTube, ale také na Twitchi, Discordu a samozřejmě i na Chess.com. Za nějakou tu korunu si můžete koupit i jeho lekce, kdy se například naučíte jeho pověstné zahájení Caro-Kann.

GMHikaru

Další velmi populární YouTube kanál spravuje šachový velmistr Hikaru Nakamura. Jeho tvorba se nese v podobném duchu jako u výše zmíněného Levy Rozmana. Často spolupracují a vzájemně se doplňují a inspirují. Potvrzuje se tak, že zábava táhne.

Hikaru.png

Na tomto kanálu nechybí zpravodajství ze světa šachu, novinky a zajímavosti, živé přenosy šachových klání na různých úrovních apod. Hikaru je nejlepší v hrách rychlejších, jako je Blitz nebo Bullet (hry, kdy má hráč na své tahy maximálně kolem 5 minut). Tomu samozřejmě odpovídá i obsah.

I Hikaru je aktivní na Twitchi, Discordu a webu Chess.com. Nedávno uzavřel kontrakt s Kick.com, kde také občas živě streamuje svůj obsah.

Diskuze (8) Další článek: Demoverzi hororu Layers of Fear si vyzkoušíme už dnes. Tvůrci zveřejnili hardwarové nároky

Témata článku: , , , , ,