SanDisk Extreme Pro Portable: rychlé SSD na cesty i na hry | Recenze

Rychlá malá SSDčka jsou v dnešní době téměř nutností pro všechny hráče. Posvítili jsme si na skvělého odolného prcka od SanDisku.

Co baví

  • Pěkný a odolný design
  • Výborná rychlost

Co vadí

  • Vyšší cena
  • Odhalený USB port
9/10
Hodnocení

 SanDisk není na poli úložišť a disků žádným nováčkem, už léta nás zásobuje kvalitním hardwarem a my jsme se měli možnost nyní podívat na zoubek nejnovějšímu SSD disku do nepohody z řady Extreme Pro. Jak již název napovídá, disk kombinuje skvělý výkon především s velmi odolnou konstrukcí, která se hodí adrenalinovým fotografům i hráčům na cestách. 

Jde o nástupce odcházející generace, který se snaží vylepšit to málo, co v tomto segmentu potřebuje. Krok vpřed zaznamenala především kvalita materiálů a vnitřnosti, které řadí recenzovaný kousek k jedním z nejrychlejších SSD disků na trhu. To vše má ale svou cenu.

Gumový stylař

Pokud byste položili vedle sebe recenzovanou novinku a starší generaci disku, rozdíl byste zaznamenali jen minimální. Už po prvním osahání je však cítit posun vpřed. Disk působí díky využitým materiálům mnohem hodnotněji a kvalitněji. Na rozdíl od staršího  bratříčka se tu nešetřilo hliníkem a kvalitním konstrastovaným materiálem s gumovým povrchem, které působí velmi příjemně a odolně. Hliníková lišta lemuje celý obvod disku a tvoří i zdířku v horní části, díky které lze disk zavěsit například na klíče nebo na háček. Líbí se mi také kontrast barev, tmavě asfaltová barva se kombinuje se sytě oranživým hliníkem a disk prostě vypadá skvěle. Na jinak hladkém těle už pak najdete jen logo výrobce. 

extreme-pro-usb-3-1-ssd-front.png.thumb.1280.1280.pngextreme-pro-usb-3-1-ssd-lay-flat.png.thumb.1280.1280.pngextreme-pro-usb-3-1-ssd-right.png.thumb.1280.1280.png
Novinka se od předchůdce liší jen minimálně, hodnotnější materiály potěší

Disk je dle výrobce velmi odolný vůči nárazům, oděrkám a dalšímu fyzickému násilí, což potěší především aktivní cestovatele. Nechybí certifikát IP55, disk je tedy odolný vůči prachu a vodě, i když v tomto případě spíše cákancům a vylití pití. Skákat do bazénu bych s diskem opravdu nedoporučoval. To vše z něj dělá ideálního pomocníka především pro např. adrenalinové fotografy a další uživatele, kteří mají aktivní životní styl a potřebují disk s velkou kapacitou, který něco vydrží. I pro hráče, kteří často cestují jde ale o skvělou volbu, aby se v batohu s dalším hardwarem omylem nepoškodil. SanDisk vydrží opravdu hodně. 

20201021_112906.jpg
Na fotky, hry a videa. SanDisk přechroustá všechno

V dolní části naleznete vlastně jen jeden USB-C port, kterým lze disk připojit k počítači a dalším zařízením. Vzhledem k odolné konstrukce mi tu rozhodně chyběla nějaká chytrá krytka portu, aby se tam jen tak nedostala voda či prach. V tomto případě musíte dávat pozor a port patřičně vyčistit a vysušit, než jej začnete někam připojovat. Také bych uvítal malou diodu, signalizující připojení k počítači. Na druhou stranu, čím více technologií a udělátek, tím více šancí, že se něco pokazí. Extreme Pro je zkrátka velmi praktickým diskem, který si na nich nehraje a odře veškerou práci poctivě. 

Technické specifikace

  • Typ úložiště: SSD (Externí)
  • Rozhraní: USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1)
  • Rychlost čtení: až 1050 MB/s
  • Rychlost zápisu: až 1050 MB/s
  • Hmotnost: 79g
  • Kompatibilita: PC, Mac, PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X
  • Cena a kapacita: 3799 Kč (500GB), 5299 Kč (1TB), 10 799 Kč (2TB)

V balení s diskem naleznete také dva kabely - USB-A a USB-C pro širší možnosti připojení. I zde je trochu škoda, že výrobce nezvolil kombinovaný kabel s oběma konektory, aby člověk nemusel zbytečně tahat s sebou dva samostatné kabely a riskovat, že se jeden z nich ztratí. Je to maličkost, ale genialita se skrývá v detailech.

Rychlost za všech okolností

Kde SanDisk Extreme Pro opravdu září je výkon a rychlost. Disk používá rozhraní USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) a výrobce udává maximální rychlost čtení i zápisu na hranici 1050 Mb/s. My jsme se v našich testech v čele s CrystalDiskMark dostali na hranici těsně pod 900 Mb/s, což je výborný výsledek. Především s přihlédnutím k tomu, že dříve testovaný disk WD Black P50, u kterého je výrobcem udávaná rychlost dokonce 2000 Mb/s, se dostal na víceméně stejnou hranici. I když tam bylo omezení především rozhraní, alespoň prozatím. 

sandisk.jpgverbatim.jpgwd.jpg
Zleva SanDisk Extreme Pro, Verbatim SSD a WD Black P50
Snímek obrazovky (105).jpg
S kopírováním množství různých souborů najednou nemá disk nejmenší problém

Disk dokáže přechroustat opravdu všechno a bylo jedno, co přesně jsme potřebovali na úložiště dostat. Téměř stejná rychlost se týkala fotografií, videí, větších filmů i komplikovaných herních složek se spoustou menších i větších souborů. SanDisk pracuje velmi vyrovnaně a hbitě téměř nezávisle na situaci, což je přesně to, co jsme od něj očekávali. 

20201021_112825.jpg20201021_112830.jpg20201021_112839.jpg
Potěší zdířka pro zavěšení, naopak nepotěší absence krytky pro USB port

Vzhledem k využitému rozhraní nové generace je disk také připraven na příhod konzolí nové generace, takže jsme moc zvědaví, jak si poradí s přenosem herních dat na PS5 a Xbox Series X, o čemž vás samozřejmě budeme informovat v aktualizaci této recenze. Disk lze skvěle využít i na současných konzolích, které si jej přeformátují podle potřeby a takové hry instalované z PS4 přímo na SSD doznaly rapidního zlepšení v nahrávacích časech a celkově rychlosti práce se soubory. V tuto chvíli je na disku mimo jiné přibalen ještě software SecureAccess pro vyšší zabezpečení veškerých dat na disku, které lze schovat za šifrování a heslo. 

Verdikt

Extreme Pro Portable je výborným nástupcem už tak skvělého externího SSD disku, který vám pomůže vstoupit do nové generace. Skvěle poslouží nejen hráčům jako dodatečné úložiště pro jejich hry a konzole, ale také komukoliv, kdo potřebuje dostatek prostoru pro svou práci i v extrémních podmínkách. Nedostatky jsou s přihlédnutím ke skvěle odvedení práci opravdu jen malými kaňkami na kráse, které se dají hravě prominout. 

Váš názor Další článek: Devolver Digital kupuje Croteam, vývojáře série Serious Sam

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,