Sanity - je rozumné být nerozumný?

Píše se rok 2028, doktorka Joan Aikenová objevila na blízkém východě neznámý artefakt. Léta se zabývala jeho studiem. Nakonec zjistila, že jej může být využito pro zvýšení lidským duševních schopností až o 70%. Jedinec, na kterého bylo použito sérum z artefaktu, pak získá zvláštní mentální schopnosti. Problém byl, že pak ztratil svou duševní vyrovnanost.

Žánr: 3D akce
Minimum: Pentium II 300MHz, 64Mb RAM, 400Mb volného místa na disku
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Monolith
Distributor:
Fox Interactive

Píše se rok 2028, doktorka Joan Aikenová objevila na blízkém východě neznámý artefakt. Léta se zabývala jeho prostudováním. Nakonec zjistila, že jej může být využito pro zvýšení lidským duševních schopností až o 70%. Jedinec, na kterého bylo použito sérum z artefaktu, pak získá zvláštní mentální schopnosti. Problém byl, že pak ztratil svou duševní vyrovnanost (anglicky sanity). Po sérii pokusů bylo zjištěno, že když se sérum podá ještě ve vývinu jedince, tak mu to nijak neuškodí pouze získá ony zvláštní mentální schopnosti.

Sanity: Aiken´s artifactSanity: Aiken´s artifact

Poté vzniká organizace DNPC (Department of National Psionic Control), které má za úkol dohlížet na psioniky po celém světě, protože moc psioniků ve světě rapidně vzrůstá a normální lidé z nich mají strach.

Sanity: Aiken´s artifactSanity: Aiken´s artifact

Agent Cain je členem DNPC a jste to právě vy, kdo hraje za Caina. Na dvojčatech Cainovi a Abelovi bylo jako na prvních vyzkoušeno podání séra ve vývinu. Cain se probírá ze spánku, do kterého byl Organizací uvržen, protože v minulosti při jedné misi způsobil masakr nevinných civilistů (způsobil= postřílel). A nyní ho zase potřebují. Aby zamezily dalších podobným hrůzám, tak byl Cainovi do mozku byl implantován mikročip, díky kterému má nad ním DNPC dohled. Pokud by Cain v nějaké své misi zabil bezdůvodně civilistu, mikročip mu „vypne“ mozek a hra končí. Takže zbytečným masakrům v této hře nedojde.

Sanity: Aiken´s artifactSanity: Aiken´s artifact

Caina vidíte z 3rd person pohledu seshora. A právě zde je největší problém Sanity, protože kamera je pořád nad vámi a autoři vám dali malou šanci ovládat Caina a zároveň si přizpůsobovat kameru k obrazu svému pomocí systému kláves, protože to byste museli mít alespoň 4 ruce, a to jen tak někdo nemá. Takže shrnu-li to, máte velice omezený výhled. Často se mi stávalo, že protivník jaksi utekl mimo obrazovku a pálil po mně. A já nemohl vzdorovat jeho brokovnici a ještě ho lovit kamerou. Ovládání Caina je velice složité. Na klávesnici se to nedá hrát, protože šipky mají super rychlost a natočit se směrem, kterým potřebujete, je veliké umění. Ovládat myší by to snad šlo, kdyby moje standardní dvoutlačítková myš nebyla idiotským systémem Sanity určená jako jednotlačítková. Tudíž musíte střelbu nebo pohyb zanechat klávesnici. Vaše postava se pohne, jen když držíte klávesu pohybu a myší jaksi prapodivně ukazujete, kam má vaše postava jít. U střelby je to samé, buď ji máte na klávesnici nebo na myši, ale já pro ni obětoval svoje “jedno“ tlačítko a to se mi vyplatilo. Střílet klávesnici a myší ukazovat kam útok půjde se mi zdá poněkud nešťastným způsobem.

Sanity: Aiken´s artifactSanity: Aiken´s artifact

K samotné likvidaci protivníků a civilistů (vlastně v této hře ne) máte určenu pistoli a mobilní telefon. Ach, ten telefon je vlastně pro komunikaci s vaším operátorem, který na vás dohlíží ze základny DNPC a dává vám opravdu skvělé rady. Pomocí pistole toho také mnoho neskolíte. Nechápu, jak je možné, že protivníka opakovaně zasáhnu do obličeje z bezprostřední blízkosti a on mě umlátí basebalovou pálkou!!! A pak tu máte samozřejmě své mentální schopnosti. Ve hře je najdete pod pojmenováním talent, získáváte je nacházením karet. K dispozici máte talenty z 8 totemů a každý totem má 10 kouzel. To dává nějakých 80 kouzel, to je slušné. A opravdu vás to u hry alespoň nějaký čas udrží.

Sanity: Aiken´s artifactSanity: Aiken´s artifact

Hlavní postavu namluvil herec Ice-T. Jeho hlas ke Cainovi opravdu sedí. Hra je protkána všelijakými sarkastickými poznámkami a hlas Ice-T to doopravdy vystihuje. Jinak je hudba průměrná, žádné výrazné skladby nečekejte. Někdy si ani nevšimnete, že něco hraje. Z hlediska grafiky je to nutné brát ze dvou směrů. Samotná hra má grafiku na slušné úrovni. Prostředí vypadá pěkně a kouzla jakbysmet. Když vypustíte opravdu účinný a graficky hezký talent do klubka nepřátel, tak je to radost podívat. Ale na druhou stranu animace se mi zdají značně odfláknuté. Myslel jsem si, že doby kdy se při mluvení vlnil obličej, jsou dávno za námi. Ale hoši z Monolithu mě opravdu dostali, tady si jich užijete až běda.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 6/10
Mně osobně se Sanity příliš nelíbilo, snad proto že má tak špatné ovládání, ale kdo má rád hry jako Diablo tak ať si klidně zahraje.
Celkové hodnocení: 6/10
Váš názor Další článek: Ovladače: nové DirectX a novinky nVidie

Témata článku: , , , , ,