SBK 2011 - legendární rychlost (recenze)

SBK 2011 přináší nejen celý arzenál letošního ročníku Superbike, ale navíc i legendární jezdce dob minulých. A to je teprve závodní výzva.

U herních sérií, které vycházejí každoročně, je klasický problém s originalitou obsahu. Často narazíte jen na lehce pozměněné soupisky, pár upravených textur a to vše je vydáváno jako nová hra. Podobně byste si mohli připadat i v případě SBK 2011, pokud byste zamířili pouze do kariéry. Ta jako by ročníku s římskou desítkou na konci z oka vypadla.

sbk01.jpgsbk02.jpg

Největší zklamání SBK 2011 máte již za sebou, prokousávat se znovu kariérou od Superstock 1000 přes Supersport Class až do World Superbike Championship se v podstatě nemění.

Závodění je výrazně vylepšené oproti dřívějšku

Opět získáváte reputaci za dobrá umístění, podle týmových plánů a za porážení svého hlavního rivala, čímž postupně získáváte lepší nabídky od dalších týmů. Nemluvě o tom, že ani tvorba vlastního závodníka není nijak dvakrát lákavá, možností moc není a svoji tvář za jízdy stejně neuvidíte.

Legendární výzva

Stačí se však podívat na SBK Tour Mode a hned se rozzáří úsměv každého motocyklového fanouška. Nejen že vás čekají zajímavé výzvy, ale otevíráte si ještě lákavější obsah za jejich plnění. Při každém závodě tak dostanete dva úkoly - jeden víceméně primitivní a druhý, který musíte splnit při dodržení toho prvního. Zajet dostatečně rychlé kolo na mokré trati sice může být výzva, ale potřeba udržet při jízdě v součtu aspoň půl minuty motorku jen na zadním kole při téhle zběsilé jízdě už má říz.

sbk09.jpg

Odměnou za splněné výzvy jsou pak nejen nové stroje a helmy, ale hlavně legendární jezdci závodů Superbike i s jejich stroji. A aby toho nebylo málo, tak tvůrci neomezili tyto slavné osobnosti jen na jednotlivé závody, které s nimi můžete znovu prožít, ale klidně i celou sezónu. Samozřejmě, že kvůli změnám pravidel nemohou legendy jezdit bok po boku se současnými jezdci, ale to je jen jedno z mála jejich omezení.

 sbk03.jpgsbk04.jpg

Samotné závodění je pak výrazně vylepšené oproti dřívějšku, protože nejen že protivníci konečně dělají více uvěřitelných chyb, ale ani slajdování není tak přehnaně nebezpečné. Ne, že byste každou zatáčku projížděli oběma koly vedle sebe, ale hra je o něco velkorysejší hlavně při výjezdech. Občas je to sice i nutné, protože tvůrci ne vždy trefili šířku tratě odpovídající reálné předloze, ale cítil jsem, že ovládání je lepší. Přispívá tomu do značné míry i fakt, že namáčknutí se na stroj už vás nekatapultuje vpřed, jak tomu bylo třeba v loňském ročníku, ale pouze rozumně zrychlí.

Více legend

O něco ošidnější je ale hra pro nováčky, protože ti nemají plně pod kontrolou nastavení různých pomůcek. Najdete pouze tři stupně a možnost nechat si automaticky řadit a měnit pozici na stroji, na podrobnější nastavení můžete zapomenout. Na druhou stranu jsou naštěstí rozdíly mezi jednotlivými stupni poměrně snadno stravitelné, jediný problém může dělat hra více hráčů.

 sbk10.jpg

Při multiplayeru totiž často není na první pohled zřejmé, jaká jsou vynucená nastavení asistence na serveru, takže se může lehce stát, že po startu budete zaskočeni, klidě na obě strany spektra.

Samozřejmostí je šampionát Superbike i se slavnými jmény

To je však asi jediná výtka, která se dá na hru více hráčů směřovat - závody fungují bez nejmenších zádrhelů, hledání serverů je rychlé a patnáct živých protivníků je dostatečná výzva. Je pravda, že získávaná úroveň za vaši online reputaci je jen nějaké bezúčelné číslo, ale dosáhnout maxima stovky je záležitost na dlouhé jarní večery.

sbk05.jpgsbk06.jpg

Příjemné jsou i změny v grafické části hry, nahrazení animovaného menu v závodním doku za výrazně přehlednější klasické menu, stejně jako vylepšení modelů, aniž by se to nějak projevilo na plynulosti hry. Jedině okolí trati by mohlo být propracovanější, stromy jsou viditelně stále pouze dvourozměrné a pozadí ne vždy odpovídá reálným předlohám, ale to jsou jen drobnosti nemající na samotný závod nejmenší vliv.

 sbk07.jpgsbk08.jpg

Pokud uvažujete o vstupu na pole motocyklových virtuálních závodů, je pro vás SBK 2011 dobrou volbou. Samozřejmostí je celý šampionát Superbike i se všemi slavnými jmény, nové hráče neurazí již okoukaná kampaň a jednotlivé výzvy jsou zajímavé i pro staré harcovníky. I když jsem se zpočátku trochu bál, mohu s klidným srdcem SBK 2011 doporučit.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | závody motorek
Výrobce: Milestone Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: květen 2011
  • Zlepšený jízdní model
  • Povedený systém výzev
  • Grafická vylepšení
  • Vychytaný multiplayer
  • Opakující se kariéra
  • Nejasné nastavení asistencí
Diskuze (1) Další článek: Sony pracuje na Playstation 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,