PC

Scorched Earth

Nesnažte se seřídit obraz. Chyba není ve vašem monitoru ani grafické kartě. Hra Scorch opravdu používá jen 256 barev v nízkém rozlišení. Nepropadejte panice- vaše zvuková karta je v pořádku. Ty příšerné pazvuky totiž generuje nechvalně známý PC Speaker. Klidně se posaďte a vychutnejte si nejlepší multiplayer z doby, kdy v krajině zvané PC pomalu přebíral po králi XT vládu pokrokový AT 286.
Pro ty nejpopulárnější hry je příznačné, že většinou těží z neuvěřitelně jednoduchého nápadu. Také Scorch je toho příkladem. Hra je určena pro dva až deset hráčů (libovolný počet z nich vám může zastoupit počítačem řízený protivník), kteří se postupně střídají u jednoho počítače. Cílem je zničit soupeřovy tanky pomocí různých zbraní. Hráč určí úhel a sílu střely a počítač spočítá trajektorii a místo dopadu. Vše trochu komplikuje vítr a především jeho změny.

Scorch je navíc obohacen možností nákupu různých zbraní, naváděcích systémů, štítů a dalšího vybavení pro váš tank. Můžete si třeba koupit atomovou pumu, která je sice velmi drahá, ale její ničivost za to stojí. Jistě také oceníte bombu, která se dokáže kutálet ze svahu a vybuchne až po nárazu do nepřítele. Výtečnou zbraní je také napalm, který nepřítele „usmaží v jeho vlastním štítu“. Na škodu není ani kanystr s palivem, který vám umožní trochu popojet a přinutí nepřítele znovu určit úhel střelby. O dalších vylepšeních se zmíním už jenom heslovitě- padák, baterie, obranný počítač, zakopávací střela, štít odrážející střely…

Hra vám umožní nestavit neuvěřitelné množství parametrů. Od kvality počítačového protivníka přes stabilitu ekonomiky a způsobu odměňování až po gravitační zrychlení a odpor vzduchu. Spoustu možností skýtá také nastavení prostředí – členitost terénu, kvalita podkladu, strmost hor, zda mají být špičky hor ostré… Samozřejmě je zde i volba rozlišení a ze všeho nejdůležitější – vypnutí zvuků.

Tak, a teď se dozvíte, že jste investovali tolik peněz do počítače zcela zbytečně. To jediné, co ke štěstí potřebujete - Scorch si totiž vystačí i s procesorem 80386. Ba co víc- čím rychlejší počítač, tím je tato hra méně hratelná a obtížnější z důvodu špatného čtení klávesnice. Tato hra byla ve své době opravdovým šlágrem a pomohla zkrátit nejednu dlouhou chvíli (hlavně v pracovní době) a proto si určitě místo v Muzeu zaslouží. A pokud si myslíte, že si zaslouží i vaší pozornost- stáhněte si scorch.zip (110KB) přímo z doupěte.

Diskuze (8) Další článek: Rogue Spear: Urban Operations

Témata článku: ,