Score 100 – radost i zklamání

Koncem května se dočkali všichni příznivci i odpůrci Score. Jubilejní sté číslo mělo obsahovat špičkovou plnou hru, rozsáhlé povídání o historii Score, nové rubriky a další překvapení. Pokud jste si Score ještě nekoupili, můžete se ve článku dočíst, jak tato očekávání dopadla a čím nás sté číslo překvapilo.

Již několik měsíců probíhaly na Internetu diskuse, jak bude vypadat jubilejní sté číslo časopisu Score. Dohady ještě přiživovalo samotné Score, které v několika předešlých číslech zveřejňovalo náznaky, co bude obsahem stého čísla a jakou plnou hru chystají.

Začátkem května se konečně veřejnost dozvěděla, kterou plnou hru se podařilo pro jubilejní číslo sehnat. Bez nadsázky lze konstatovat, že se jedná o jednu z nejlepších her, kterou bylo možno na cover CD jakéhokoli časopisu u nás koupit. Planescape: Torment, skvělé RPG s vynikající atmosférou a hratelností, navíc přeložené do češtiny (nezbývá než smeknout nad skvělou prací Mawericka, Birdmana a spol.), se může směle zařadit ke špičce tohoto žánru. I ti, kteří dungeonům příliš neholdují, se tak mohou přesvědčit, že Black Isle Studios prostě umí a že kromě Falloutu 1 a 2 (Level) a Baldur’s Gate (Game4U) lze nyní za velmi slušnou cenu sehnat další perlu z jejich tvorby.

Přikládat 4 CD s hrou k časopisu by asi bylo komplikované, naštěstí výrobce vydal novou verzi, zabírající pouze 2 CD. Nemusíte se bát, že byste o část hry přišli, úsporu místa má na svědomí nová technologie komprese dat a fakt, že některé soubory byly na discích vícekrát. Nelekněte se, když se na obálce Score dočtete „geniální RPG kompletně v češtině na třech CD!!!“, hra je opravdu pouze na dvou CD a v češtině jsou pouze titulky, které si můžete doinstalovat z CD s demoverzemi. Rozhodně potěší i kompletní návod z pera Eriny, který také na CD naleznete(návod vyšel asi před 8 měsíci na BonusWebu) .

Dalším slibovaným lákadlem stého čísla měla být kompletní historie Score, představení všech současných i bývalých redaktorů, rozhovory atd. Tématický článek s tímto obsahem skutečně ve Score naleznete, ale jak rozsah, tak obsah poněkud zaostávají za očekáváním. Historie Score je podána na 8 stranách, přičemž čistého textu je odhadem na 4-5 stran. Čtenář, kterého nezajímají suchá fakta a chtěl by se dozvědět něco ze zákulisí, bude zklamán – výčet milníků vývoje časopisu je podán stejným (možná ještě nudnějším) způsobem jako ten, který vyšel více než před čtyřmi lety v čísle 50.

Byl jsem zvědav, jak se autoři článku postaví k průšvihům, problémům a přehmatům, které pohnutou historii Score naplňují měrou vrchovatou, zejména v posledním období (nazvaném v článku optimisticky Novověk). Ačkoli by se mohlo zdát, že se redakce k problémům hrdě postaví čelem (cituji: „Bohužel nebyla by to naše neodbytná pravdomluvnost, sžírající svědomí a zdravá sebereflexe, abychom nezmínili až nepochopitelnou sérii průserů, která čísla po exitu a resuscitaci Score provází.“), ve skutečnosti je ve článku zmíněn pouze problém s papírem v čísle 83 a záměnou plné hry v čísle 88. Další, mnohem závažnější prohřešky (nekompletní plné hry, předplatitelé ošizení o optické myši atd.)  jsou taktně zamlčeny.

Bývalí členové redakce jsou odbyti kratičkým „Seznamem padlých“ a stejně tak nicotným okénkem „Co dnes dělají šéfredaktoři Score“, rozhovorů ani dalších informací se čtenář nedočká. Zato současná redakce je představena na dvou stranách, včetně fotek, zálib a dalších důležitých informací. Ještě že je uvedeno poděkování všem lidem podílejícím se na přípravě Score v minulosti či přítomnosti aspoň na třetí straně časopisu, hned vedle optimistického úvodníku šéfredaktora.

S novými rubrikami se také pytel nepřetrhl. Na první pohled zaregistrujete snad jen zrušené comicsu, po detailnějším zkoumání pak naleznete ještě minirubriky Nášup, Sekli jsme se? či vložené tipy v recenzích. Žádné zásadní změny, nové rubriky (nebo aspoň obnovení starých a úspěšných, např. Klasika) zde nejsou. Potvrzuje se tak, že Score pod vedením Mikoláše Tučka zastává cestu postupných, ne příliš razantních změn. Škoda...

Zbytek časopisu má standardní formu i obsah, žádná další překvapení čtenáře nečekají. Počet stran nebyl zvýšen (naštěstí ani cena ne), koupě časopisu bez CD není v přímém prodeji možná, nedočkali jsme se ani žádné převratné soutěže (pouze Herní kvíz a soutěž o hru Rayman M), překvapivě se nedostalo ani na anketu.

Recenzím vévodí třetí díl série Elder Scrolls s podtitulem Morrowind, který obdržel 95%. Další hry již tak dobře hodnoceny nebyly (přestože by se několik áčkových titulů našlo – namátkou Dungeon Siege, Might & Magic 9 či Spiderman – The Movie. Celkem se ve stém čísle nalézá na 39 stranách 20 recenzí, průměrné hodnocení je 65%. Překvapí dvoustránková (!) recenze na propadák V.I.P. (32%), přičemž přebytečné obrázky „přetekly“ i do rubriky Dopisy – asi aby si je přečetlo více čtenářů...

Návody jsou vcelku dobře zpracovány, škoda, že jsou jen dva. Rubrika Techbox obsahuje kromě obvyklé dávky HW a SW novinek i test 40 GB harddisků, který trpí stejnými nešvary, jako obdobné HW testy v herních časopisech – nelze takovým testem zabrat větší počet stran, na malé ploše pak test nutně musí vyjít povrchně. I výběr typů není příliš široký, každopádně čtenáři se budou řídit spíše testy ve specializovaných časopisech či na Internetu – otázkou pak zůstává, proč takové tesy vůbec v herních časopisech vycházejí.

Přiložené CD s demoverzemi a dalšími programy taktéž nevybočuje z řady. Použité engine bylo zastaralé již před delší dobou, Score na něm stále lpí a prakticky jediné, co se neustále mění (kromě samotného obsahu), je úvodní splash obrazovka. Na CD se tentokrát vešlo pouhých 7 demoverzí, částečně i proto, že nezanedbatelných 116 MB zabírá nová verze 1.4 populárního modu Counter Strike. Kapacita CD je již nacpaná až k prasknutí (v tomto měsíci 697 MB), další pokrok přinese asi až DVD – Score zatím takticky vyčkává, jak s touto inovací dopadne Level.

Jubilejní sté číslo časopisu Score přineslo mírné zklamání. Kromě špičkové plné hry nepřineslo žádné zásadní zlepšení, které by mělo výrazně zahýbat poměry na trhu českých herních periodik. Čtenářům, kteří si Score oblíbili a nedají na něj dopustit, stabilizovaný stav samozřejmě nevadí, ostatní zatím nemají důvod začít si Score kupovat. Doufejme, že se hned v úvodu druhé stovky dočkáme dalších příjemných překvapení a změn k lepšímu, které tento poněkud rozpačitý pocit rozptýlí...

Obsah Score 100 (6/2002)

Preview: Duke Nukem: Manhattan Project, NoOne Lives Forever 2, Warcraft 3 singleplayer

Zoom: Simcity 4

Téma: Historie Score

Recenze PC: Elder Scrolls 3: Morrowind, Dungeon Siege, Might and Magic IX, Simon the Sorcerer 3D, FIFA 2002 World Cup, Italian Job, High Heat Baseball 2003, SpiderMan – The Movie, Half–Life Counter Strike 1.4, Tactical Ops: Assault on Terror, Legacy of Kain: Blood Omen 2, Die Hard: Nakatomi Plaza, Golf Resort Tycoon 2, Football Quiz Challenge, Nightstone, Superpower, V.I.P., CrissCross, Jimmy White’s Cueball World, Solitaire Antics Ultimate

On-line: Rozhovor se správcem připravovaného českého UO serveru, Gangwars

Techbox: Novinky, Test pevných disků o kapacitě 40 GB, Počítač na hraní, Ještě lepší hraní (C&C Renegade)

Návody: Elder Scrolls 3: Morrowind, Dungeon Siege

Plakát: Italian Job, Freedom Force

Obsah CD1

Dema: Age of Wonders 2, Airborne Assault, Blastron, Cultures 2, Dungeon Siege, Jedi Knight 2, Starships Unlimited

Videa: Neverwinter Nights

Servis: DirectX 8.1 CZ, nVidia DetonatorXP 28.32 pro Win9x, , nVidia DetonatorXP 28.32 pro W2k/XP

Návody: Lands of Lore 2, Lemmings Paintball, Mortal Komabt 3, Next Space, Omikron, Outcast, Plan 9 from Outer Space, Synnergist, Timelapse (+ všech asi 230 návodů z minulých čísel)

Updaty: Half Life v1.1.0.9, Tony Hawk Pro Skater 3 v1.01

Češtiny: Battle of Britain, Driver, F1 2001, Planescape Torment
 
Shareware: Kaspersky Antivirus 4.0, Virtual Dub 1.4.10, Windows Commander 5.00, WinZip 8.1

Od čtenářů: Age of Empires 2 kampaně, Game Cheater 9.02, Games 3 Diskmag, Korona 26, Terminators 5

Od redakce: Counter Strike 1.4, DivX codec v5.01, Dungeon Siege wallpapers, EATF – Rogue Spear mod, EATF – RS: UO mod, Planescape Torment návod, Score List, Windows Media Codecs v8, Jedi Knight 2 speciál (mapy, mody, boti, skiny, tools)

Obsah CD2, CD3

Plná hra: Planescape Torment

Diskuze (19) Další článek: Task Force Dagger - nové obrázky

Témata článku: , , , , , ,