Score 124 – další kousek psaný na pobřeží LA

Měl to být první papírový časopis s horkými novinkami z největší světové výstavy E3. Nakonec může být rád, že není poslední. Velké problémy, které postihly červnové vydání Score, nakonec způsobily čtrnáctidenní odklad, jinou plnou hru a přítomnost vysvětlujícího dopisu u časopisu. I přesto má 124. Score poměrně zajímavý obsah povětšinou využívající kvalitní losangeleské koření.
Kapitoly článku

Ač už to vypadá jako nepřízeň všech herních bohů, pravdou je, že Score tento měsíc opět postihla nepěkná záležitost, která v konečném zúčtování znamenala hned několik nepříjemných faktů. Tím prvním a zároveň nejhorším bylo posunutí vydání. Celých čtrnáct dní byli čtenáři Score bez pravidelného přísunu informací, který jim jinak prostřednictvím stránek oblíbeného magazínu neuvěřitelných deset let (no dobře, s mírnými přestávkami) rozšiřoval herní obzory.

Důvodem nebylo nic jiného než jednání o plné hře, která se však jaksi obrátila trochu nepředpokládaným směrem a Score tak nemohla oživit avizovaná simulace skateboardu, Tony Hawk´s Pro Skater 3. Jelikož problém nastal pár hodin před definitivní expedicí čísla, i přes zběsilé shánění náhrady, jíž se nakonec stala povedená obchodní strategie Port Royale v češtině, se nepodařilo výrobu DVD urychlit.

Dost ale bylo technických problémů, je na čase podívat se, co se skrývá za oním bílým papírem s hlavičkou vydavatelství, na němž Tukan vysvětluje důvody pozdního vydání čísla.

Pařan roku?

Score bylo jedním z partnerů soutěže o nejtvrdšího hráče, a tak není divu, že úvodní otázka směřovala k nejdelšímu hernímu zážitku. No, jestli by to stačilo na našeho úspěšného zástupce v soutěži, Martina Zavřela, můžeme pouze spekulovat, a tak se radši vydáme dál, do novinkové sekce.

Ta je paradoxně trochu užší než obvykle. Najdete v ní totiž jen pár věcí, které se týkají herního světa a nebyly na E3. Dozvíte se pár drbů o dříve ohlášených titulech jako Earth 2160, Cuban Missile Crisis (aneb ať žije Fallout v roce 1962) anebo Medieval Lords, hru, kterou nejlépe charakterizuje označení SimCity ve středověku.

Fanoušci čísel a vratké stability burzovních akcií určitě zajásají nad stručným shrnutím trendů poslední doby. Možná jejich další investice bude směřovat právě do vydavatele české hitovky Operace Flashpoint 2, o jehož vývoji se můžete dočíst v deníku vývojáře. Tedy lépe řečeno měli dočíst, Marek Španěl se ale za tu dobu, co se rubrika na stránkách Score objevuje, přiučil žurnalistickému řemeslu a dokazuje, že umí poutavě zaplnit celý sloupeček, v němž však neprozradí nic podstatného. Kdo umí, ten umí.:-)

Důležité informace nezbývá než hledat jinde. Například u druhého pokračování požárnické strategie Fire Department nebo u další české adventury z dílny Future Games, Nibiru.

Dort z Města andělů

Stranou nesmí zůstat ani rubrika preview. Sice je také díky E3 v menšině, přesto patří rekapitulace předností chystaného titulu Rome: Total War mezi základní znalosti každého stratéga. Richard Burns Rally je také kousek nepřehlédnutelný, i když pro jinou část hráčské obce. Realistický simulátor totiž na PC už docela dlouho chybí, tak to snad tentokrát vyjde. Už aby někdo konečně hru ozkoušel a řekl jaká opravdu je!

Než se tak stane, bylo by chybou nepodívat se, co nám herní průmysl nabídne v nejbližších týdnech, měsících a (řekněme si to upřímně) v některých případech i rocích. Zajímavý je už úvod puntičkářsky zpracovaného přehledu nejzajímavějších kousků výstavy E3. Najdete zde totiž oficiální statistiky včetně uklidňujícího pohledu na hezké 30% zastoupení PC her. Jedině titulů pro PS2 bylo v LA víc.

Bohužel právě na nich se objeví jedna z nejslibnějších her letošní E3 – GTA: San Andreas – jako první. Nové GTA se ale určitě dostane i na PC, bohužel si ale budeme muset počkat. A že to bude určitě stát za to, o tom svědčí mimo jiné i chystaná rozloha herní oblasti, která bude třikrát rozlehlejší než ve Vice City. Navíc se poprvé podíváme i na venkov, který bude přirozenou součástí hry.

EA se v LA také vytáhla se svými osvědčenými značkami. Kdo by odolal kvartetu Battlefield 2, Black and White 2, Medal of Honor: Pacific Assault a hlavně božsky odprezentovanému LOTR: Battle for Middle-Earth? Doufejme, že budou stejně hratelné jak se chlubí PR manažeři. Ale ani další firmy nezaháleli, velký ohlas vzbudila strategie The Movies a také datadisk ke Call of Duty. Stejně tak už jen z technologického hlediska se vyplatí sledovat nové zprávy o akci Vampire The Masquerade: Bloodlines, která bude možná první hrou na enginu Half-Life 2 (pokud HL2 Valve opět odloží).

Skvělý úlovek se povedl Score u Segy, u které odchytila Riso Remese, duchovního otce série EastSide Hockey Manager, a u té příležitosti jej pěkně vyzpovídalo. Nestíháte sledovat další a další jména, další hry? Tak to je docela špatné, protože jsme stále někde v polovině. Ale dobře, zkusím už jen telegraficky zmínit Splinter Cell 3, SW: KOTOR 2, skvěle vypadající akci ala Flashpoint Brothers in Arms a polského Zaklínače. No a to by v tom byl snad vir, abychom zapomněli na třetího Thiefa, STALKER, Piráty od Sida Meiera anebo Driver 3.

Hitmanoviny se sacredskomanhuntským podtextem. A reportáž se zvířátky? Harry Potter 

Pokud si chcete od E3 šílenství na chvíli odpočinout, neměli byste minout zajímavý tématicky článek zabývající se výhodami a nevýhodami motion-capturingu oproti klasické animaci. Anebo rovnou zabrousit na další stránky přísnými kritikami oplývajícími. Hned u první, Hitman: Contracts (79%), si můžete zavzpomínat, jaké to bylo, když jste vraždili poprvé. Pak na to totiž určitě zapomenete, neboť jen o několik stránek dále se skrývá  brutální masakr neboli Manhunt.

Pro slabší povahy je tu Harry Potter (78%) anebo Singles: Flirt Up your Life – 77% ( i když v druhém případě přijde na to, kolik vám je let.:-). A co tu máme dále? Nadprůměrné RPG Sacred s 82 procentními body nebo netradiční strategický Perimeter ohodnocený 79%.

A co se jinam nevešlo?

Nechybí ani tradiční zhodnocení několika datadisků, novinky ze světa freewaru, online světů a progamingové scéně. Pokud chcete vyrobit úspěšný herní web za 10 měsíců (COŽE? Asi je tím míněno ne tak úspěšný jako Doupě...:-), těšte se na pátý díl stejnojmenného seriálu. Tradiční nášup novinek ze světa hardwaru najdete hned o pár stránek dále. Kromě drbů ze světa nVidie a spol. vás možná zaujme test optických myší anebo povídání o testech PC.

DVD příloha je tentokrát samozřejmě podobně jako u konkurence ovlivněna E3. Na stříbrném kotouči se nachází spousta zajímavých videí, které měly premiéru v LA. Má to ale i svou stinnou stránku, krom zmiňované plné hry se tak dostalo jen na pár dalších dem, prográmků a utilitek. To ostatně napovídá i kompletní obsah CD/DVD přílohy v druhé kapitole článku. Tak či tak, určitě je o co stát.

P.S.: Další číslo Score se na stáncích kvůli oné nešťastné situaci objeví až 2. července.

Témata článku: , , , , , , , ,