Score 126 – legendy se vrací

Plná verze tahové strategie Disciples: Sacred Lands, chytlavý SCORE Arkanoid a cca 40 slavných starých her, to jsou hlavní taháky CD/DVD přílohy čísla 126. Ve vlastním časopise pak nepřehlédněte např. velké téma Jak hrát a vyhrát 2004, šťastnou třináctku recenzí, nebo test finančně dostupných grafických karet.

Léto pokračuje svým druhým hlavním měsícem a společně s rtutí teploměru stále stagnuje i herní scéna. S nadšením jsem proto přivítal 126. číslo časopisu SCORE, ne ovšem ani tak kvůli stránce obsahové, jako kvůli CD/DVD příloze nabité několika desítkami retro skvostů předělaných do nové grafiky, které už dopředu slibovaly několik hodin zábavy mnohem větší, než v některých případech slibují hry moderní. Nutno podotknout, že inkriminovaná příloha zabrala zcela spolehlivě a až po uplynutí celkem slušného času stráveného nepřetržitými souboji v International Karate (kdo někdy zažil, pochopí) jsem si teprve uvědomil, že bych měl také něco napsat. Nakouknul jsem tedy cvičně do úvodního startu… a přečetl si tam právě upoutávku na retro hry. Ještě než jsem se tedy vůbec dostal k novinkám, ukázalo se bohužel jakou holou nezbytností pokusit se poprat s obtížností levelů u G-Type (variace na legendární R-Type). Až teprve potom jsem si mohl nerušeně přečíst bližší detaily o hrách jako Playboy: The Mansion, Tony Hawk´s Undeground 2, Pro Evolution Soccer 4, Jagged Alliance 3D, Lawman a řadě dalších. Velmi zajímavý mi přišel příspěvek Do poslední kapky, pojednávající o nové možnosti nakupování a hraní vybraných titulů prostřednictvím webu, stejně jako sloupeček zmiňující se o internetových minihrách (na téže stránce).

Autorův tip: Do poslední kapky aneb hraní jak ho neznáte

Hot Shots, preview a téma

Koho posledně v novinkách zaujal fantasticky vypadající mix RPG a akční adventury The Roots, má možnost shlédnout několik screenshotů nejen z něj, ale následně i ze Star Wars: Republic Commando a S.T.A.L.K.E.R.: Shadows of Chernobyl. Preview si bere na mušku válečnou FPS Tom Clancy´s Ghost Recon 2, simulaci zábavního parku Rollercoaster Tycoon 3 a konečně velmi zajímavě vypadající Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lord. Ilegálních undergroundových závodů si zase budeme moct do sytosti užít v Juiced, na který blíže zaostřil zoom. Téma se pak věnuje již několikrát zmíněnému retru. Konkrétněji řečeno procentuálního zhodnocení kvality her, které nakonec prošly náročným sítem výběru a dostaly se tak jako bonus na blýštivou placku - mimochodem, nejvíce (tedy 94%) získal Dungeon Master Java.

Recenze

Pokud v minulém čísle bylo recenzí katastrofálně málo, tentokrát je situace o něco, tedy lépe řečeno o tři kousky, lepší. Světlou prázdninovou výjimku i dle slov Dreba představuje Ground Control 2: Operace Exodus (84%), aneb pokračování oblíbené RTS s dvěma režimy jednotek. Na známé předchůdce navazuje i další strategie, Warlords Battlecry III: Reign of Heroes (78%), zatímco Gooka: The Mystery of Janatris (75%) nás už vezme na procházku domácí herní scénou. Ochladit zpocená těla můžete alespoň částečně prostřednictvím NHL Eastside Hockey Manager (74%) a do role mocného hrdiny vás převtělí fantasy RPG Beyond Divinity (75%). Horkou jehlou byl bezpochyby ušit Spider-Man 2 (46%), pravděpodobně spoléhající spíše na pověst filmové předlohy než kvalitu vlastní hry. To už bych spíše doporučil následující titul Weird War (80%), nebo Soldiers: Heroes of World War II (75%). Vzrušení z jízdy v rychlých automobilech přináší Mashed (58%) a zajímavě vypadá i  CSI2: Dark Motives (65%).

Fascinující svět hmyzu (dobrá, už žádné studijní deformace) lze navštívit díky hře Berušky 2 (65%), časy „Divokého Západu“ pak zase v rámci adventury The Westerner (75%). Proč ty uvozovky? Protože jde vlastně spíše o parodii na zmíněné období. Poslední dva články se týkají 3D akce Rapid Gunner (65%) a pravděpodobného propádaku F/A-18 Operation Iraqi Freedom (45%). V modu naleznete SAS: Into Lions Den (75%), recenze extra jsou věnovány datadisku Rise of the Nations: Thrones And Patriots (79%) i oblíbeným freeware hrám – Yeti Sports 5: Flamingo Drive (83%), Mrtvé město (92%) a Soundboss Arkanoid (85%).

Autorův tip: Ground Control 2 – důkaz, že i o prázdninách se může objevit něco kvalitního

Online a seriál

Od posledního měsíce došlo na online scéně k několika změnám, z nichž nejpalčivější je nejspíš zrušení MMORPG Ultima X: Odyssey a Warhammer Online. Tomuto tématu se věnuje i dvojice příslušných článků, těšit se oproti tomu můžeme na Tabula Rasa!, za jejímž vývojem mj. stojí samotný Richard Garriott. Progaming se zabývá problematikou vzniku a fungování herních klanů, stejně jako novinkami z ČR, potažmo světa. Nesmí chybět ani Úspěšný herní web za 10 měsíců VII.

Techbox a srovnávací test

Nejen na internetu jste se v poslední době mohli dočíst o „SLI“ řešení od společnosti NVIDIA, které umožňuje nechat v PC pracovat dvě grafické karty současně a tak není divu, že si toto téma našlo své místo i ve SCORE. Pozornost přitáhla také firma Microsoft svým patentem lidského těla coby vodiče dat (fanoušci W. Gibsona jásají), zajímavé (byť už ne tak přitažlivé) jsou např. také novinky od Intelu. V rámci testů se představuje grafická karta Microstar MS-8966 GeForce NX-6800 Ultra (92%), která mimochodem finančně vychází podobně, jako celá nová PC sestava s podprůměrnějšími parametry. iRiver H340 (84%) je nový přírůstek do rodiny MP3 přehrávačů, Saitek SP550 (85%) ergonomicky dokonalý joistick Saitek SP550 (85%) a HDD Maxtor Maxline III 7B300S0 (90%). Supermoderní podložku pod myš reprezentuje ICEMAT Black 2nd Edition (80%) – cena je těžko uvěřitelných 1400 Kč.

Sekci software obsadila trojice WinHTTrack 3.32-2 (90%), Nero CD-DVD Speed 3.10 (86%) a Cerberus FTP Server 2.16 (85%). Srovnávací test se zaměřil na šest grafických karet v ceně do 14 000 Kč, mezi kterými nakonec zvítězil Sapphire Atlantis ATI Radeon 9800XT 256MB (90%). Lepší hraní přináší Bílčochovy tipy pro Joint Operations a konečně v jak na…začíná první částí nový seriál o tvorbě domácí sítě.

Autorův tip: zlepšete grafický výkon svého PC s pomocí technologie od NVIDIA

Zábava, návody, čtenář vrací úder

Krvavých nákupních orgií se sice bezpochyby dočkáme v hororu Úsvit mrtvých, ale oproti tomu se tentokrát vůbec nedočkáme hudby, kterou střídá celostránková reklama o pokračování filmu Choking Hazard s podtématem „Zabij si svou superstar“. Inu proti gustu…Knížka pochází od světoznámého spisovatele Terryho Pratcheta a nese název Noční hlídka (nevím proč, ale k fanouškům Zeměplochy zrovna nepatřím, takže rychle poskočíme dál), komiks představuje dílo The Punisher 1. V návodech narazíte na tituly The Suffering, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Pro Evolution Soccer 3, Beyond Good and Evil, Far Cry, Star Wars: Knights of the Old Republic, Prince of Persia: The Sands of Time a Tom Clancy´s Splinter Cell: Pandora Tomorrow a celé řady dalších. Překvapeni? Tak hned malé vysvětlení, tentokrát zde totiž máme bonus v podobě tématu Jak hrát a vyhrát 2004, aneb tipy a strategie k nejlepším hrám uplynulého roku. A těch je tolik, že s výjimkou čtenář vrací úder se vešla již jen další reportáž o překonání českého rekordu v kontinuálním hraní, tentokrát sestavená z deníkových záznamů vybraných soutěžících. Chybět ještě nemůže ani manuál k Disciples: Sacred Lands a to už je až do září opravdu vše.

DVD

STRANA 1

Plné hry: Disciples: Sacred Lands

Demoverze: Berušky 2, Cacling Manager 2004, Eastside Hoceky Manager, D-Day, Chessmaster X, Kreed, Mob Enforcer, Painkiller: MP, Codename: Panzers, Rapid Gunner, Worms Forts Under Siege

Redakce/Podpora: Europa 1400: The Guild – čeština do hry,  Europa 1400: The Guild – funkční patch 1.05, Evil Twin čeština – korektní verze,  Evil Twin patch, Rally Trophy patch,  Evil Islands – čeština do hry, Desperados  - čeština do hry, Arx Fatalis – čeština do hry

Servis: systém – Direct X 9.0b, VIA 4 in 1 grafika - NVIDIA Forceware pro Windows 2000 a XP, NVIDIA Forceware pro Windows 95, 98 a ME, ATI Radeon Catalyst pro 2K/XP, ATI Radeon Catalyst pro 98/ ME (CD), Matrox PowerDesk v 6 pro 2K/XP, Matrox PowerDesk pro 98/ME, Radeon OMEGA Drivers, nVidia OMEGA Drivers, periferie - IntellitypePro v 2.2, GRAVIS XPERIENCE 4.5 Beta, Logitech MouseWare v 9.75, MS SideWinder Game Controller Software, Logitech WingMan, video – Windows Media Video 9 VCM Codec, All in 1 Codecs Pack, zvuk -  Soundblaster Live! Driver Pack 5.1 pro 2K/XP, SB Audigy 2 DriverPack 3 pro 98/ME/2K/XP, Gamesurround Fortissimo II (98/ME/2K/XP), Gamesurround Fortissimo III (98/ME/2K/XP)

Extra: herna – Codename: Gordon, Mario Forever, Mrtvé město, Xenon 2000, Yetisports 5 – Flamengo Drive, retro -

Programy: systém - Total Uninstall, Style XP Nero CD-DVD Speed, Spybot – Search&Destroy, Nero 6.3.1.15, Where is it?,  Power Archiver,  PC Inspector File Recovery 3.x,  Acrobat Reader 6, SiSoft Sandra 2004,  Kaspersky Anti-Virus, OpenOffice, CloneCD,  DOSBox for Windows 0.61, Total Commander 6, multimedia - IrfanView, HyperSnap-DX 5.60.00, Audio Conversion Wizard,  CD Rider,  Extractor, BSPlayer,  K - MP 3,  Easy Video Joiner,  MicroDVD Player, Any DVD, Real One Player Basic, WinDVD 5, grafika - 3D Mark 03, Powerstrip,
Fraps,   ACDSee, Snag it, Rivatuner, online – Cerberus FTP, WinHTTrack, Internet Download Manager 3.18, Mozilla 1.7, Miranda IM, Bullet Proof FTP,  Download Accelerator Plus 5, Getright,  Trilian

Videa: herní – Doom 3 –G4 Tech video, Making of LotR: The Battle for Middle-Earth, Making of Driv3er, Prince of Persia 2 interview s Mikaelem Labatem, Road 666, NFS: Undeground 2, EverQuest 2 – E3 2004 rozšířené video, Ballance, WCG 2004 – Necroraisers – finále kvalifikace WCG 2004, Kempr-Strajk – díl 3. mp_buytime 38, díl 4. no way BOT, díl 5. lamovník

STRANA 2

Plné hry: Star Wars: Galaxie, Ragnarok Online CZ

Videa/E3extra: Brothers in Arms, Star Wolves, Eschaton, Myst 4, Gooka 2, Obscure, Knights of The Old Republic 2, Worms Forts, atd…

Videa: progamers díl 11.

Extra: mody – SAS: Into Lions Den (UT 2004), Province of Demons (UT 2004), Car Ball (UT 2004), HammyBob´s Wacky (Half Life)… patche – Painkiller v1.3, Rainbow Six  3: Raven Shield 1.56, Ground Control 1.0.0.6, update central -  Unreal Tournament 2003, Elder Scrolls III: Morrowind,  Warcraft III: Reign of Chaos 1.16,  Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast, Command and Conquer: Generals, Age of Mythology, návody - Flight of The Amazon Queen, 6 ženichů a jeden navíc, Mafia, Grand Theft Auto: Vice City…

Superpařba: Deníky hráčů pokoušejících se o rekord, foto z průběhu a předávání cen

SCORE 126

Recenze –   Ground Control 2, Warlords BattleCry 3, Gooka: The Mystery of Janaris, NHL Eastside Hockey Manager, Beyond Divinity, Spider-Man 2, Weird War, Soldiers: Heores of WW2, Mashed, CSI 2: Dark Motives, Berušky 2, Westerner, Rapid Gunner

Preview –  Ghost Recon 2, RollerCoaster Tycoon 3, Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lord. Zoom: Juiced

Extra – Mody, Datadisky, Freeware

Techbox – Novinky, Testy nových věcí,  SW novinky, Testy grafických karet v ceně do 14 000 Kč, Jak na…

Kultura – Film, Knížka, Komiks

Rubriky – Úvodník, Obsah, Reportáž, Novinky, Upoutávka na Soldiers of Fortune, Předplatné SCORE, Dopisy, Dopisy: Zhodnocení rekordu, Čtenář vrací úder, Obsah CD/DVD, Manuál: Discples: Sacred Land, Next

Online – Novinky, e-sports, Jak si udělat herní web za 10 měsíců VII

Hot Shots – S.T.A.L.K.E.R., Star Wars: Republic Commando, The Roots

Návody –  Koutek zoufalců a cheaty, Jak hrát a vyhrát

Váš názor Další článek: Doupě na Vltavě: Richard Burns a Eastside za 849 Kč

Témata článku: , , , , , , , , ,