Score 128 – herní žně začínají

Již podruhé 16 stran navíc, první screenshoty z Quake IV a The Elder Scrolls IV, exkluzivní ZOOM Side Meier´s Pirates! a Evil Genius, plná hra Tony Hawk´s Pro Skater 3, záplava recenzí a reportáž z dvojice výstav počítačových her v Londýně – to jest ve zkratce nové číslo herního magazínu Score, které se chlubí číslem 128.
Kapitoly článku

Pomalu ale jistě se blíží čas předvánoční, který mimo jiné jako již tradičně přináší i záplavu herních titulů, snažících se vytěžit co nejvíce z všeobecného nákupního šílenství. Není tedy divu, že zatímco o prázdninách jsme si mohli takřka okousat joysticky nudou, nyní je kvalitních her k mání čím dál tím více. To se projevilo svým způsobem taktéž na Score, které stejně jako poslední měsíc, i tento přináší bonus v podobě šestnácti stránek navíc a v porovnání právě s čísly letními až závratný počet 17-ti recenzí. Téma právě zmíněných přidaných stran ostatně tvoří již většinu úvodního startu, kde se tak můžete dozvědět o záplavě děkovných e-mailů a věcech souvisejících. Další pozitivní zprávou se bezesporu stal fakt, že „říjnové“ číslo vyšlo a dorazilo do redakce už v září (což jak jistě dobře víte, nebývá zrovna pravidlem) a tudíž jsem měl na pročtení toho všeho i zdánlivě více času. Jako již tradičně tedy začnu u novinek, které ukrývají informace o tak zajímavých titulech jako Splinter Cell: Chaos Theory, Hidden And Dangerous 2: Sabre Squadron, Sonice Heroes, War World či Blitzkrieg: Ostfront Barbarossa. Kdo stejně jako já občas trpí až paranoidním pocitem, že všechno kolem je stále dražší, neměl by přehlédnou příspěvek o stavu na poli vývoje počítačových her a poměrně zajímavý je i článek o čínské cenzuře.

Autorův tip: XIII Century: Sword And Honor – další zajímavá RTS

Hot Shots, preview a téma

Obrázkovou galerii načínáme s hororovou akcí příznačně nazvanou F.E.A.R. Dále zde máme pokračování legendární RPG série The Elder Scrolls, tedy TES IV: Oblivion - dočkáme se možná už v roce 2006. Vynechat bych neměl ani další neméně slavnou sérii Quake (i v tomto případě se jedná o čtvrtý díl) a Painkiller: Out of Hell plus Desperados 2. Preview představuje hry Full Spectrum Warrior, Stronghold 2, Medal of Honor: Pacific Assault, Colin Mcrae 2005 a Worms Forts Under Siege. Zoom je pak přímo nabitý exkluzivitou díky dvojici Sid Meier´s Pirates – Evil Genius a pokud jste se nestihli osobně podívat na EGN či ECTS, možná vám udělá radost alespoň reportáž z obou zmíněných výstav her i herního hardwaru, kterou pro téma připravili Jan Modrák a Mikoláš Tuček.

Recenze

Událostí čísla se bezpochyby stává The Sims 2 (93%), který evidentně částečně ochromil redakci a vysloužil si hned 6 stran doplněných o další dvojstranu prvních dojmů Matěje, Mikoláše, Endyho a Dreba. Hodně prostoru si bezpochyby zaslouží i výborná válečná RTS Codename: Panzers Phase One (89%) a prostřednictvím Conflict: Vietnam (66%) navštívíme nehostinnou džungli v období vietnamské války. Pro sportovněji založené jedince je zde FIFA Football 2005 (85%), dál už se díky budovatelské strategii Locomotion (69%) vrátíme do časů slavného Transport Tycoonu. Kariéru kapitána si můžete vyzkoušet v Port Royale 2 (70), zatímco Tiger Woods PGA Tour 2005 (86%) je primárně určen všem fanouškům golfu. O tom, že stále více vývojářů se nechává v poslední době inspirovat právě vietnamským konfliktem, svědčí i Shellshock: Nam ´67 (68%), na provětrání mozkových závitů následně dobře poslouží Chessmaster 10th Edition (83%).

Jedním z pozitivních překvapení je také nepříliš propagované RTS Arena Wars (82%), která zaujme zejména originálním pojetím (pamětníci Polewars zamáčknou slzu). Zazávodit si můžete v Room Zoom: Race for Impact (49%) a vedení takové politické kampaně lze vyzkoušet v rámci Political Machine (72%). Detektivkou na dlouhou dobu bude nejspíše Sherlock Holmes: The Case of the Silver Earring (68%), z herních automatů vídaných v době před dvaceti lety zase přichází Midway Arcade Treasures (65%). Zbývá mi už jen akční propadák Kill Switch (54%), sportovní propadák Summer Games (37%) a konečně adventure propadák The Arrangement (50%). Nepřehlédněte anketu k miss Juiced!! Čeká nás ještě mod scéna věnovaná modifikaci UT2004 s názvem Clone Bandits (79%)  a datadisky Call of Duty: United Offensive (75%) – Silent Storm: Sentinels (89%) – Tom Clancy´s Rainbow Six 3: Athena Sword (68%) v recenzích extra. Sekci freeware her obsadila trojice Yetisports 6: Bigwave (70%), Counter Strike 2D (92%) a Buduj vlast!!! (79%).

Autorův tip: Codename: Panzers Phase One, aneb jak má vypadat válečná strategie

Online a seriál

Příznivci Star Treku jásejte, pracuje se hned na dvou MMORPG z vašeho oblíbeného prostředí! Za prvním z nich, Star Trek Online, stojí studium Perpetual Enternainment, druhý projekt Destiny´s Wind je pak ryze fandovský a k dispozici by měl být také zcela zdarma. Velmi mě zaujal příspěvek s názvem Jak vydělat v MMORPG opravdové peníze, který by stoprocentně neměl uniknout nikomu, koho už nebaví hrát jen tak pro „fun“.  Špatnou zprávou je naopak zrušení Dragon Empires - snad tuto neblahou zvěst alespoň částečně vynahradí dokončení Saga of Ryzom. A pokud vám schází pořádné cyberpunkové MMORPG, vyzkoušejte třeba Neocron (77%). Programingová část tentokrát uvádí nejdrsnější hráče z ČR a neopomíná ani novinky z domova či ze světa. Co ještě? Samozřejmě Úspěšný herní web za 10 měsíců IX.

Techbox a srovnávací test

Firma Logitech představuje zcela první laserovou myš, MX 1000 Laser. Bohužel je tato zatím k dostání pouze v bezdrátovém provedení, což pro skalní pařany není dvakrát vhodné (vzpomínám na nedávné AoC utkání v ESGL lize, kdy klanovému kolegovi začala obdobná myš signalizovat vybitý akumulátor právě ve chvílích největší řeže) a ani cena prozatím není právě lidová. IMac G5 je komplet monitoru i počítače v jednom, Samsung SPH-V5400 mobil s pevným diskem a AVEX od BionicFX 3D grafika na 3D zvuk.

Testy začínají u MP3 přehrávačů CANYON CN-MP2 (60%) a Creative DAP Jukebox ZEN Touch (89%). Pokračujeme u špičkového motherboardu Microstar K8N NEO2 Platinum-54G (90%), inteligentní webové kamery Logitech Quickcam Sphere (80%) a sluchátek TRUST 751B 5.1 Silverline. SW sekce obsahuje PC Shutdown pro 3.0 (60% - ano, už i na něco tak zdánlivě jednoduchého jako je vypnutí PC se vyvíjí samostatné prográmky), Hot CPU Tester Pro 4.2.2 (79%) plus xp-Antispy (88%). Pro srovnávací test bylo vybráno šest 19-ti palcových LCD panelů a lepší hraní vám pomůže k tomu více si užít Battlefield Vietnam. Pro úplnost mi ještě schází Jak na domácí síť.

Autorův tip: kapesní detektor lži za 1200 Kč

Zábava, návody, čtenář vrací úder

Filmovou adaptaci románu Isaacaa Asimova Já, robot (80%) doplňuje knížka Andrzeje Sapkowskeho Narrenturm (nečekaně zasazená do období husitských válek) a komiks Krajina půlnočních stínů od Michaela Straczynskina. Návody podají pomocnou ruku s The Sims 2, Fifou 2005 i Ground Control II: Operation Exodus (dokončení z minulého měsíce). Čtenáři si pro svoje recenze tentokrát vybrali Galactic Civilizations, Knight Shift a Age of Mythology. Ochuzeni nebudete ani o manuál k přiložené plné hře, tedy Tony Hawk´s Pro Skater 3.

Témata článku: , , , , , , , , ,