Sea of Thieves: online piráti sobě

Připravte si svůj nejlepší rum, naleštěte šavle, vytáhněte pásky na oko, dřevěné nohy a háky. Jo, a ještě posádku. Tohle bude totiž hodně dlouhá plavba. Nebo snad ne?
Sea of Thieves od studia Rare bylo představeno minulý rok na E3 a hned prvním videem vzbudilo v hráčích nemalou zvědavost. Přece jen her s pirátskou tématikou je dneska jako šafránu. Na vlnách se nebudete houpat sami. Zdatný kapitán potřebuje posádku. Nejlépe sestavenou z přátel v party chatu. Vzájemná spolupráce je totiž klíčovým prvkem k tomu, abyste se někde cestou nepotopili. 
 
V dosavadních ukázkách ze hry můžeme vidět, že se na klasické lodi pohybuje okolo pěti lidí. Podobná loď by se měla dát zvládnout ve třech lidech, ale každá ruka dobrá. Na jakém postu budete, už záleží na domluvě s posádkou. Možností je požehnaně, ale s největší pravděpodobností se budete během plavby střídat. Když se totiž blíží nepřátelská loď, není moc času na promýšlení taktiky, takže okamžitě běžíte k dělu, kormidlu nebo se něco pokusíte udělat s plachtami. Někdo také musí záplatovat díry v lodi a vylévat vodu z podpalubí. A když náhodou váš koráb půjde ke dnu, ještě není všemu konec. Prostě si skočíte do vody, doplavete na nejbližší ostrov a nová výprava může začít. 

2890184-loop-poster.df55700b.jpg2890185-poster.a60dd6e4.jpgmaxresdefault.jpg

Pokud se do hry budete chtít pustit sami, jsou tady dvě možnosti. Malou lodičku klidně zvládnete v jednom, ale zážitku z pořádné karavely se to zkrátka nevyrovná. Druhá možnost je tak daleko lákavější. Můžete zkusit štěstí na vybraných místech, kde bude probíhat verbování do posádek. Nejen, že se budete moci plavit na palubě plnohodnotné lodi, k tomu můžete poznat nové přátele. Osamělý vlk ale vždy radši sáhne po první možnosti. 
Co je vlastně Sea of Thieves za žánr? Původně to vypadalo na MMORPG, ale vývojáři prý nechtějí, aby jejich hra byla takto označovaná.
 
 

Sea of Thieves nebude jen o plavbách a chlastání rumu. Řada přijde i na hledání a kopání pokladu, shánění zásob a souboje na souši

 
Konkrétně Mike Chapman, hlavní designér projektu, říká, že Sea of Thieves si jako MMO jen těžko dokáže představit. Je to nevhodný žánr pro jejich hru, raději tedy zvolil kooperativní výpravy, při kterých budete narážet na další hráče. Sám si nedokážu moc představit, jak to bude fungovat, ale Rare mají už dostatek zkušeností na to, aby to nějak vymysleli. Říkejme tomu tedy kooperativní online akce.

seaofthieves06-1024x576.jpg

Sea of Thieves nebude jen o plavbách a chlastání rumu. Řada přijde i na hledání a kopání pokladu, shánění zásob a souboje na souši. K těmhle věcem jsme toho zatím moc neviděli, ale určitě navodí ještě lepší atmosféru skutečného pirátského světa. 
 
Ve světě Sea of Thieves nebude žádná příběhová linka. Hra vás akorát pomocí menších questů na začátku naučí základy a hned můžete vyplout. Nějaké úkoly na ostrovech a v městečkách nejspíš budou, ale příběhy a dobrodružství si budete tvořit převážně sami. V tom vidí vývojáři ten největší potenciál. 
 
 
Když se podíváte na gameplay záběry, musíte uznat, že se grafický styl k takovému typu hry skvěle hodí. Trošku mi to připomíná legendární pirátskou sérii Monkey Island a do jisté míry i herní adaptaci Pirátů z Karibiku. Někomu může připadat, že touto stylizací se tvůrci zaměřují na mladší hráče. Ti ale uvádějí, že jejich hra je určená pro každou věkovou kategorii. Ještě do letošní E3 se mělo za to, že si Xbox uzme Sea of Thieves jako exkluzivitu. Díky programu Xbox Play Anywhere se ale podívá i na Windows 10. PC verze samozřejmě bude mít odemčený framerate a rozlišení bude možné vytáhnout až na 4K. 

Sea-of-Thieves-E3-2016-Screenshot-Skeletons.jpgSea-of-Thieves-Features.jpgsea-of-thieves-port_0.jpg

Je tady ale jedna věc, která by mohla být kamenem úrazu pro Sea of Thieves. Je to právě velký důraz kladený na spolupráci hráčů a řekněme si na rovinu, když hráč nemá partu, tak si tuhle hru asi ani nebude pořizovat. Sice vývojáři několikrát zdůraznili, že bude dostatek obsahu i pro jednoho hráče, ale bojím se, že to v jednom zkrátka nebude taková zábava. Pokud ale dobře vymyslí verbování do posádek a komunikaci mezi hráči, tak se tomuto problému mohou s klidem vyhnout. 
 
 

Je tady ale jedna věc, která by mohla být kamenem úrazu pro Sea of Thieves. Je to právě velký důraz kladený na spolupráci hráčů

 
Studio Rare si to ale určitě nějak pohlídá. Loni oslavili už 30. výročí jejich existence a za tu dobu mají na kontě spoustu her, které jsou dnes považovány za legendy. Na mysl mi přichází třeba Banjo Kazooie, Donkey Kong nebo Perfect Dark. Zaujme Sea of Thieves místo po jejich boku? To se teprve uvidí, ale ještě nevíme kdy. Oficiální datum vydání nebylo stanoveno, ale mělo by to být někdy začátkem příštího roku. 

sea-of-thieves-battle-sea_0.jpg

Jak jste na to vy, vážení čtenáři? Už se těšíte, až s partou konečně zvednete kotvy, nebo si vystačíte s vlastním menším plavidlem? Nebo kolem vás Sea of Thieves jen tak tiše proplouvá? Podělte se s námi v diskuzi. 
Váš názor Další článek: Call of Duty: Infinite Warfare odhaluje Zombies in Spaceland

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,