Šéf Warhorse Studios: Vývoj hry jako Kingdom Come stojí stamiliony

Tak jednoduché to opravdu nebude.

Warhorse, české vývojářské studio, které se proslavilo videohrou Kingdom Come: Deliverance, má od minulého týdne nového majitele – evropského giganta THQ Nordic. „Vítám, že vývoj her se stává obecně srozumitelnou činností a že risk profil investování do herního vývoje je investorům jasný,“ říká v exkluzivním rozhovoru s deníkem E15 ředitel studia Martin Frývaldský.

Kolik šampaňských jste před týdnem, když jste oficiálně oznámili, že Warhorse kupuje švédský Nordic THQ, bouchli?

Měli jsme tolik prezentací investorům a telekonferencí, že na to vůbec nebyl čas. Jak dlouho jste zmíněný obchod dojednávali? První kontakt nastal již loni v létě. Poté co hra Kingdom Come: Deliverance (KCD) uspěla, bylo jasné, že jsme se stali zajímavou nevěstou. Zájem projevovala i řada dalších studií. Nicméně náš základní strategický požadavek byl, že i po případné akvizici chceme fungovat samostatně.

Jen pro připomenutí, váš nový majitel byl dříve i vaším distributorem…

To je něco, co nám velmi usnadnilo rozhodování. Znali jsme se, potřebovali jsme jejich kompetenci, oni zase naši hru. Byl to win-win obchod.

Když srovnáte původní investici do založení firmy se sumou, kterou za Warhorse nyní THQ vyplatila, o jak velkém zhodnocení se bavíme?

Je to mnoho mnohonásobné zhodnocení. Ale samozřejmě s obřím počátečním riskem.

SRP7113ea_screenshot_24_monastery.jpg

Co vás vedlo k tomu změnit majitele, přestat být nezávislým studiem? Chuť k divestici, pocit bezpečí na trhu?

Myslím, že nezávislí zůstaneme dál, což je součástí dohody o prodeji. Ona je to i širší strategie THQ – ponechat co největší svobodu svým studiím, která pořizuje a zastřešuje. Pro nás je samozřejmě klíčové mít kreativní svobodu a dělat dál věci tak, jak chceme, a pokračovat v započaté práci. Případné důvody k divestici nemohu za akcionáře komentovat. Z hlediska vedení firmy je ale velmi zajímavé mít napojení na subjekt, který má globální dosah.

Globálnost je na herním trhu zásadní, jak moc je ale pro vás důležitý domácí trh, tedy Česko?

Tři procenta našich tržeb pocházejí z českého trhu, přibližně 45 procent pak kombinovaně z Německa a USA. Svým způsobem jsme jednou z nejvíce proexportně zaměřených firem v zemi.

Vaše hra využívá unikátní skripta řídící neherní postavy (NPC). Na jejich vývoji se podílela třeba i pražská Matematicko-fyzikální fakulta. Ozvali se už zájemci o licenci, nabídnete je třeba novým sesterským firmám, nebo zůstanou „tajemstvím šéfa kuchyně“?

Úroveň integrace a spolupráce s jinými firmami jsme ještě neřešili. Nebráníme se ale tomu, aby je kdokoli další zužitkoval, ale primárně je budeme využívat pro naše další tituly. Platforma pro KCD, kterou jsme postavili, bude zcela jistě dále zužitkována. Máme základ, na kterém budeme dál stavět.

kingdomcome3.jpg

Na co se můžeme těšit a v jakém gardu?

Stali jsme se součástí THQ proto, abychom přispěli tím, co umíme. Určitě nezačneme dělat něco jiného nebo abychom si nechali něco nadiktovat jen proto, že zrovna frčí nějaký herní žánr. Dan Vávra (kreativní ředitel Warhorse Studios, pozn. aut.) je člověk se spoustou nápadů. Myslím, že jich má více, než by jedna firma stačila vyprodukovat. Nemáme proto důvod se rozhlížet po trhu a opisovat, daleko zajímavější je pro nás pokračovat v tom, co máme rozjeto.

Celý rozhovor si můžete přečíst na stránce E15 >>>>>>

 

Diskuze (13) Další článek: The Division 2 láká na veřejný betatest novým akčním trailerem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,