PC | Xbox One | X360 | PS3 | Akce

Série Far Cry aneb od mutantů k bláznům

V dnešní době můžeme s klidem říci, že není mezi hráči jediný, kdo by neznal značku Far Cry. Pojďme se tedy podívat, jak tato značka začínala, o čem jsou jednotlivé díly a jak by Far Cry mohl pokračovat dále.

Crytek

Za zrodem slavné herní série stojí studio Crytek, které bylo založeno v roce 1999 třemi bratry. Hned v roce 2000 ohromili svým technologickým demem na veletrhu ECTS 2000. Tehdy s názvem X-Isle byl představen v podstatě první Far Cry. Demo mělo úspěch a vývojáři se tak mohli pustit do vývoje prvního dílu ze slavné série. 2. května 2002 měli hotový první CryEngine a vývoj hry mohl začít.

Crytek-logo-2 (1).jpg

Hned v roce 2004, kdy byl první Far Cry vydán, získal ocenění za hru roku a celý CryEngine byl neprodleně optimalizován pro AMD64.

 

V roce 2004 zavítali do kanceláří Cryteku policisté z protipirátského oddělení na anonymní udání. Žádné nelegální kopie softwaru ale u vývojářů nenašli a vývoj tak mohl pokračovat dále. Ještě v tomtéž měsíci uzavřel Crytek partnerství s EA.

 

Po tom, co Ubisoft vydal první díl, zaznamenala série obrovský úspěch a značku Far Cry od Cryteku zcea odkoupil. Studio Crytek se posléze věnovalo vývoji další veleúspěšné série - Crysis.

Far Cry

První Far Cry běžel na podařeném CryEnginu a dočkal se obrovského úspěchu. Jak jsme již zmiňovali v úvodu, i technologické demo se líbilo všem a o úspěchu hry tak nebyl pochyb. Titul ale překvapil i mnoha dalšími prvky, především obrovským otevřeným světem a velmi inteligentními protivníky.

Farcry-5.jpg

První díl vypráví osudy bývalého vojáka Jacka Carvera. Ten si po opuštění armády zakládá lodní dopravu a těší se na bohatou budoucnost. Jednoho dne si ho ale najme reportérka Valerie s žádostí, aby ji dopravil ke starým ruinám japonské pevnosti z 2. svétové války. Jack samozřejmě chce dělat byznys, a tak souhlasí, netuší však, že je po cestě přepadnou žoldnéři a Jakovu loď vyhodí do vzduchu.

FarCry0022.jpg

Po ztroskotání na ostrově se dává dohromady (přes vysílačku) s jistým Doylem. Ten mu po celou dobu radí a pomáhá najít a zachránit Valerii. Jack se v kolotoči událostí dozvídá, že na ostrově působí doktor Krieger, který zde provádí pokusy na lidech za účelem stvořit supervojáka. Nepodařenými verzemi těchto pokusů jsou tzv. Trigeni, proti kterým v průběhu hry budete (mimo jiných) bojovat.

První Far Cry se stal velice oblíbeným také díky možnosti používat vozidla všeho druhu, mězi které patřil například i vysokozdvižný vozík nebo rogalo.  Právě kombinace volnosti, výborné akce a nádherné grafiky však bylo tím, co hráče k jedničce přikovalo. 

Far Cry 2

Druhé pokračování už neměli na svědomí vývojáři z Cryteku a Ubisoft se nyní postaral kromě distribuce i o vývoj. Far Cry 2 běžel na ubisofťáckém enginu Dunia, stejně jako všechny další díly. Vychází z prvního CryEnginu a na novější verzi (2.) Dunie běží i nový Far Cry Primal.

screen05_large.jpg

Druhý díl se jen málo podobal svému předchůdci. Ve hře se objevily úplně nové postavy a i styl hry se rapidně změnil. Hráč měl k prozkoumání větší oblast než v prvním díle a pohyb po mapě byl volnější, z tropů jsme však skončili v Africe a z grafického hlediska už to zdaleka nebyla taková paráda.

Úkolem druhého dílu je najít a zabít nechvalně známého obchodníka se zbraněmi, který si říká Šakal.

Příběh dovoluje plnit různé mise pro více frakcí, jak uznáte za vhodné. Můžete se tak na chvíli úplně odpojit z hlavní příběhové mise a plnit vedlejší úkoly po mapě, která má celkovou rozlohu 50km2. V druhém díle se nesetkáte ani s Trigeny, mutanty z prvního dílu. Všichni nepřátelé mají lidskou povahu. Ubisoft tak zřejmě záměrně upustil od sci-fi nápadu zmutovaných vojáků z laboratoře strašlivého německého doktora.

farcry2.exe_2013-09-06-14-36-44-826.jpg

Během hry vás také trápí malárie, kterou je potřeba uklidňovat léky. Realističnost najdeme také v dynamickém počasí nebo systému opotřebení zbraní.

Právě opotřebení zbraní, léčení či neustále opravy vozů se staly kamenem úrazu celé hry. Činnosti se začaly natolik opakovat, že kdejaký hráč hru přestal hrát frustrován neustálým léčením, opravováním a výměnou zbraní.

Far Cry 3

Jako všechny předchodzí díly, ani tento nenavazuje přímo na události ze druhého dílu. Far Cry 3 je další příběh z tohoto světa a tentokrát se odehrává v odlehlém pacifickém souostroví zvaném Rook Islands. Bez nadsázky lze také říci, že jde o nejlepší díl celé série a důstojný návrat značky na výsluní.20120405061804_Far_Cry_3.jpg

Vžijete se do kůže Jasona Brodyho. Ten společně se svou přítelkyní a partou přátel zvolil výše zmíněné ostrovy jako destinaci pro svou dovolenou. Při skydivingovým seskoku ale každý z nich přistává na jiné části ostrova a brzy se dostávají do spárů pirátů, kterými se to na ostrově jen hemží. Vůdce pirátů Vaas Montenegro si už brousí zuby na to, jak za vás dostane výkupné a právě on patří mezi hvězdy celé hry.

Události naberou úplně jiný spád a vám se nakonec podaří uniknout a přidat se ke skupině, která proti pirátům dlouho bojuje.

MLAA_farcry3_2012-12-01_12-16-21-61.jpg

Třetí díl ze série Far Cry byl těsně před vydáním odložen a světlo světa (Evropy) tak spatřil až 30. listopadu. Třetí pokračování přinášelo spoustu vylepšení oproti druhému dílu. Hráči se mohli těšit z propracovaného systému perků a craftování. Postupem času jste se tak mohli naučit zabíjet nepřátele potichu z vody nebo dokonce ze vzduchu z letícího rogala, což bylo opravdu super! Přibyl také fotoaparát, díky kterému jste mohli zaznamenávat trasy nepřátel do mapy. Skvěle propracované byly i emoce. Situace, ve kterých jste se ocitli, byly často děsivé. Také hlavní hrdina je při útěku nervózní, neustále si povídá pro sebe, mumlá a těžce oddechuje. Hra dokonale přenese duševní rozpoložení hlavní postavy na vás.

Třetí díl se rozhodně povedl a všichni netrpělivě čekali, co přinese díl čtvrtý.

Far Cry 4

Čtvrtý díl byl už od začátku podpořen ohromnou reklamní kampaní. Všichni, kdo jen slyšeli slovo počítač dlouho dopředu věděli, že největší záporák celého dílu bude mít blonďatý přeliv a růžový oblek. Ubisoft zde ale vsadil na jistotu a hra vyšla připravená a téměř bez chyb. Hráči ji schválili horem dolem a také bylo proč. I když se v mnohém jelo na struktuře trojky, novinek bylo dostatek.

422180-far-cry-4-1920x1080.jpg

Skvělý příběh se točil kolem mladíka jménem Ajay Ghale, který se vydal do Kyratu splnit poslední přání své matky. Ta zemřela na rakovinu a přála si, aby její popel byl rozprášen právě zde, kde je pohřben i Lakshman. První nebezpečí na sebe nenechá dlouho čekat a zanedlouho se ocitnete v řadách sekty, která si říká Zlata stezka. Ta chce sesadit z trůnu diktátorského “krále” Pagana Mina (féšák v růžovém obleku). Kromě toho tuto sektu, nebo chcete-li hnutí, vedl váš otec společně s vaší matkou, kterou si nesete v urně.

fc4_02.jpg

Čtvrtý díl běží na Dunia Enginu 2, stejně jako jeho předchůdce. Engine byl ale vylepšen a ve Far Cry 4 vás tak čeká opravdu překrásná himálájská krajina, navíc všechny mechanismy a principy hry se spíše vrátily ke kořenům a nebudou vás tak otravovat opakující se povinnosti. Celkově Far Cry 4 sklidil opravdu velký úspěch. Když k tomu přidáme volné rozhodování při plnění různých misí a slona, na kterém můžete jezdit, dostáváme skvělou hru, která zabaví na hodiny.

2817915-fc4_dlc_90_yeti_snowmobile_1424910681.jpg

Pokud jste hráli předchozí díly a ještě jste nehráli Far Cry 4, rozhodně máte co dohánět.

Far Cry Primal

Posledním přírůstkem do rodiny Far Cry je nejnovější díl, který vyšel 23. února tohoto roku. Nese název Primal a vývojáři z Ubisoftu se v něm vydali úplně jiným směrem. Od samopalů a himálajských hor jsme se přesunuli do pravěku, kde se bojovalo jen luky, oštěpy a klacky. Za nepřítele budete mít různou divokou zvěř, jako tygry, mamuty nebo vlky. Utkáte se také s jinými kmeny v bojích o přežití a oheň. Jak moc bude Far Cry Primal zajímavé se budeme moct přesvědčit v následujících dnech, kdy můžete v pravěkem světě strávit spoustu hodin zábavy.

Jak jste se mohli dozvědět z naší recenze, především výborná survival atmosféra, rozsáhlý a živý svět a možnost ochočit si divokou zvěř pozvedává Primal na přední příčky akčního žánru. 

568388-far-cry-primal-1920x1080.jpg

Ve Far Cry Primal máte jen jediný cíl - přežít. Hrou se protloukáte jako Takkar v zemi zvané Oros, se kterou si vývojáři opět pohráli. Ve hře se setkáte s různorodou faunou i flórou. Některá zvířata si můžete ochočit a na těch pak jezdit či je využívat v boji. Při svém putování se ocitnete tu v lese, tu v zasněžených horách nebo u řeky, kde se pase divoká zvěř.

2947626-fcprimal_conceptart_05_sabretooth.jpg

Far Cry Primal byl stejně jako všechny předchozí díly uveden na trh s náležitou parádou a doufáme tak, že vývojáři nepolevili při tvorbě hry, stejně tak jako nepolevili ani v reklamní kampani.

Až tedy Primal nainstalujete, nezapomeňte se vyzbrojit na mamuta, kočkomuta, psomuta, slepicomuta a žížalomuta!

Diskuze (9) Další článek: Assetto Corsa pro konzole se zdrží, vyjde v červnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,