Serious Sam 2 – návrat v životní formě!

Sam Stone byl typickým spasitelem světa. Silný, namakaný hrdina, který ovládal zbraně jako by mu přirostly k rukám už od dětství. Byl to on, kdo v prvním dílu hry Serious Sam zachránil celý svět před nájezdem tisíců nepřátel a stejný člověk se k nám navrací i teď – hrozba totiž znovu vyvstala a Sam musí kromě záchrany světa získat zpět i ztracený svatý grál.
Platforma: PC
Typ hry: 3D akce
Multiplayer: Internet (GameSpy Arcade), síťová hra se spoustou módů
Minimální konfigurace: procesor 300 MHz, 64 MB RAM, 150 MB na HDD, grafická karta s podporou OpenGL
Doporučená konfigurace: procesor 650 MHz, 192 MB RAM, 450 MB na HDD, 32MB grafická karta
Testovací konfigurace: procesor 600 MHz, 256 MB RAM, 32MB grafická karta
Výrobce hry: Croteam (http://www.croteam.com)
Distributor hry: Gathering of Developers (http://www.godgames.com)
Distribuce v Česku: Cenega (www.cenega.cz)

Společnost Croteam vlétla do světa herního průmyslu takovou závratnou rychlostí, jakou jsme už opravdu dlouhou dobu nezažili. Jako ostatně pokaždé, i v jejím případě se na tom podepsala vynikající hra z jejích dílen – konkrétně pak titul Serious Sam: The First Encounter. Tato hra byla po svém příchodu na trh hodně kritizována ze stran některých hráčů, kteří ji pasovali do role „naprosto bezduché střílečky“. Existovala pak samozřejmě také druhá strana – ta považovala prvního Sama za parádní oddychovou záležitost plnou humoru a vtipných scének, která si tak trochu dělá „legraci“ ze smrti. Soudě dle toho, že Croteam vydal volné pokračování této hry, je docela možné, že nakonec převládl druhý názor.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Nejprve bych měl trochu blíže vysvětlit, jak že to s tím druhým dílem vlastně je. Serious Sam: The Second Encounter byl původně pasován do role rozšiřujícího datadisku prvního dílu a bylo to dáno zejména nepříliš rozsáhlým seznamem novinek. I když tento seznam nebyl ani před vydáním hry nijak velice rozšířen, samotný Croteam označil Serious Sam: The Second Encounter za volné pokračování prvního dílu. A i když to tak zpočátku opravdu nevypadá, je to pokračování více než důstojné.

Příběh
Jestli jsme mohli na některém „místě“ hry očekávat na sto procent změnu, jedná se o samotný příběh a také oblast, kde se vše odehrává. Hra začíná zhruba tam, kde první díl končí. Po porážce posledního a hlavního bosse jste se přesunuli na palubu mateřské lodi nepřátel, která však cestou na svou planetu havarovala i se svým nákladem mimozemských nepřátel. Právě tady se vracíte opět do role Sama, který bude muset tentokrát na konci své dlouhé a strastiplné cesty získat zpět ukradený svatý grál. Celkem projdete tři velké pasáže.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Pasáž první – říše Májů
První pasáž se odehrává na travnatých plochách a v propracovaných kobkách chrámů doby dávno minulé, sahající někam k existenci říše Aztéků a Májů. Právě procházení chrámů a souboje na rozsáhlých pláních tvoří hlavní náplň této části hry, nudit se tedy rozhodně nebudete. Osobně se mi velice líbil nápis Croliwood umístěný na stěně jedné z hor, které cestou za vytčeným cílem spatříte. Nemusím snad psát, na co chtěli autoři narážet, je to jen jeden z mnoha vtípků, kterými je hra takřka prošpikovaná. Více o nich však píšu ještě dále, takže se teď jimi již nebudu zabývat.

Pasáž druhá – říše Babylónů
Po úspěšném dokončení první části hry a poražení hlavního bose, se teleportem přesunete dále. Autoři pro nás tentokráte přichystali procházku po území slavné říše Babylónské. Na vlastní oči uvidíte babylónskou věž, Gilgamešovo nádvoří, sloní atrium, spousty paláců a v neposlední řadě také obrovský počet nepřátel.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Pasáž třetí a poslední – Evropa doby středověké
Poslední tři mise hry vás pak zavedou do doby středověké Evropy, kde vrcholí vaše pátrání po svatém grálu. Projdete velkou tvrzí, zemí zatracených a vše vyvrcholí před branami a také uvnitř obrovské katedrály. Nemusím snad zdůrazňovat, že budete-li úspěšní, podaří se vám zachránit celý svět i svatý grál.

Všechny tyto tři pasáže vám pak v součtu nabídnout 12 rozsáhlých misí, délka hry je prakticky stejná jako v případě dílu prvního (záleží však pochopitelně na zvolené obtížnosti, přičemž těch máte na výběr rovných šest).

Nové zbraně

P-LAH Chainsaw „Bonecracker“ - motorová pila je rozhodně velice účinnou zbraní v případě, že jste obklíčeni velkým množstvím nepřátel (což se stává celkem pravidelně). V tomto případě však také záleží na typu monster, které na vás útočí. Ne vždy je totiž tato zbraň dostatečně účinná. Výhodou pak bezesporu zůstává i fakt, že pro svůj provoz nepotřebuje nic a je tak kdykoliv připravena zasáhnout do boje.

Raptor 16 Sniper – klasická sniperská puška, tentokráte v provedení alá Serious Sam. Jedna z nejužitečnějších zbraní ve hře, k použití se nehodí snad pouze v soubojích proti velkému počtu nepřátel. Naopak ji oceníte ve velkých arénách, kde dokáže odstranit spousty nepřátel dříve než se dostanou na dostřel jiných zbraní.

XOP Flamethrower – další novinkou v oblasti zbraní je klasický plamenomet, tak jak ho známe ze spousty dalších her. Patří také mezi hojně využívané kousky, vlastně stejně jako zbytek Samova zbraňového arzenálu :-). Dobré je, že si tvůrci dali práci s jeho vyvážením – pod vodou pochopitelně nefunguje, neškodný je i v soubojích proti ohnivým monstrům atd. Jeho účinnost je solidní, v některých případech je však tato zbraň příliš pomalá, může ji tak nahradit třeba raketomet.

Serious Bomb – opravdu užitečná věcička. Speciální bomba, která dokáže spolehlivě zabít jakéhokoliv nepřítele v jejím dosahu (tedy kromě bosů). Hodí se především do hromadných přestřelek, v těchto případech je totiž mnohdy k nezaplacení!

Nové zbraně, nepřátelé
Přesto, že je druhý díl postaven více než by bylo zdrávo na svém předchůdci, novinek přichystali tvůrci opravdu hodně a všechny jsou jen ku prospěchu věci. První novinkou, kterou jistě ocení takřka každý, jsou nové zbraně a nepřátelé. Díky přítomnosti plamenometu, motorové pily či sniperské pušky se navýšil celkový počet zbraní na 14 kousků, což je už určitě slušná sbírka rozmanitého zboží. Ještě lepší je to s vašimi protivníky. Připraveno bylo na pět nových typů příšer + 3 speciální bossové, se kterými se setkáte vždy na konci jedné ze tří hlavních pasáží hry. Celkově se tak počet nepřátel zvedl na zhruba dva tucty. Jediným záporným faktem zůstává, že do poloviny celé hry už budete znát silné i slabé stránky všech nepřátel nazpaměť. Vše totiž nahrazuje věc, kterou byl již první díl pověstný a tím jsou obrovské hordy nepřátel. Konkrétnější informace o všech zbraních i monstrech si můžete přečíst v připravených boxících.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Serious Sam 2 Serious Sam 2

O tolika nepřátelích se vám nezdálo ani v těch nejhorších snech
V prvním dílu obecně platilo heslo „Co monstrům schází na síle, dohánějí svým počtem“. A pochopitelně nejinak je tomu i v díle druhém. Opět budete čelit nájezdům stovek až tisíců monster a opět je budete vítězoslavně zabíjet (i když to pravidlem pochopitelně není). Nečekejte tedy nějaké zjednodušení/ulehčení oproti prvnímu dílu, v tomto případě podle názorů autorů i mnoha hráčů neexistoval důvod něco měnit. Naopak dle mých zkušeností je při boji v druhém dílu potřeba daleko více pohybu, hordy nepřátel totiž vždy nebezpečně dotírají a jedno zatlačení do rohu může být kolikráte i smrtelné.

Ještě se vrátím k názorům hráčů. Podle mnoha z nich nebyly právě tato jatka v mnoha arénách zrovna vhodná a hru tak povyšovali pouze na masochistickou zábavu pro mentálně postižené jedince (možná trochu silná slova, ale vzhledem k tomu, že jsem je z úst některých lidí opravdu slyšel, je na místě se o tom zmínit). Sám nemohu nezávisle hodnotit, na kolik je tento názor blízko pravdě, v zásadě si ale myslím, že první i druhý díl je z hlediska zabíjení (což k této hře pochopitelně patří, jedná se o střílečku, tedy žánr, kde to prostě bez zabíjení nejde) daleko mírnější než jiné hry. Na rozdíl od spousty jiných zástupců žánrů stříleček nezabíjíte v Serious Samovi nepřátele lidské rasy, ale jen vymyšlená monstra. Pravdou pak ale také je, že některá monstra jsou lidem podobná. Nemůžeme je však v žádném případě srovnávat například s vojáky z Operation Flashpoint či nového Wolfsteina – tyto hry nebyly kritizovány a přitom jsou z mého pohledu mnohem horší.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Pasti, vtípky a jiné rozptýlení
Oproti prvnímu dílo přibylo množství pastí a hádanek. Těch je několikanásobně větší množství a působí rozhodně jako příjemné rozptýlení. Například nahýbající se plošina či aréna bez jediného záblesku světla může při nájezdu desítek nepřátel působit problémy, i když jen drobnějšího rázu. Obzvlášť jsem si oblíbil klouzající podlahy na několika místech hry. Pro zpestření umístili autoři na zdi několika místností ostny, které vás dokáží celkem bez problémů zabít.

Hra také nezapře smysl autorů pro humor či jen jejich snahu učinit ji i trochu zábavnou. Pod pojmem vtípky, tak jak je napsáno v nadpisu tohoto odstavce, si můžete například představit pobíhajícího Santa Clause, za jehož zabití jste odměněni získáním předmětu, dávajícího Samovi na omezenou dobu neviditelnost. Na několika místech můžete najít také telefonní budky (na těch nic zvláštního není, ale na Samových telefonátech už pak ano :-), o nápisu Croliwood v první pasáží hry už jsem se zmiňoval na začátku této recenze. Záleží jen na vás, kolik toho cestou ke konci hry najdete, ve hře jsou pochopitelně i jiná tajná místa plná nábojů do zbraní, brnění a dalších předmětů.

Noví nepřátelé

Zumb´ul from planet Ras-ad-Nyk – zajímavé monstrum, které jako zbraň využívá dva plasmové kanóny, střely z nich vyslané jsou celkem rychlé, takže možnost zásahu je vysoká. Horší v obraně.

Cucurbito the Pumpkin – zajímavý týpek v montérkách, který má zálibu v motorových pilách, což je také zbraň, kterou vás bude ohrožovat. Má slušnou výdrž, ale poradit si s ním není velkým problémem.

Fiendian Reptiloid Demon – první nebezpečnější příšera se slušnou výdrží. Jako zbraň používá lavabomby, které jsou poměrně účinné.

Zorg – toto monstrum existuje ve dvou „verzích“, přičemž se kromě pramálo změněného vzhledu od sebe tyto dva typy liší především sílou. Přesto nepatří mezi příliš nebezpečné protivníky.

Mimo těchto nových příšer ve hře potkáte ještě další tři, které plní funkci bosů na konci každé ze tří velkých pasáží hry. Nebudu o nich příliš prozrazovat, máte se každopádně na co těšit.

Nové efekty, hudba, multiplayer
Použitý grafický engine je praktický totožný s tím, který jsme mohli vidět již v díle prvním. Přesto patří grafika mezi to nejlepší, co můžete v oblasti stříleček a akčních her v současné době najít. Drobné změny byly pochopitelně i v tomto případě – především co se týče efektů, jejich řady byly rozšířeny a staré efekty patřičně vylepšeny. Nádherné (samozřejmě z hlediska efektů) je například ničení stromů, čehož jsme v mnoha hrách zatím svědky nebyli. Minimálně stejně velkou pochvalu jako grafika si pak zaslouží také výborné ozvučení, podle zvuků vždy perfektně poznáte, jakýže nepřítel se to na vás žene – například dusot při běhu býka či řev přibíhajícího kamikaze bojovníka patří mezi něco, na co dlouhou dobu nezapomenete. Třetím do trojice je i výborná hudba, která perfektně dokresluje atmosféru hry.

Serious Sam 2 Serious Sam 2

Nedílnou součástí hry je pak také informační systém NETRICSA (Neurotronically Implanted Combat Situation Analyzer). Nejedná se o nějaký počítač či stroj s informacemi, který s sebou Sam tahá po světě, ale o systém ukrytý přímo v jeho mozku. Do něj se ukládají informace snad o všem, co po cestě za získáním svatého grálu uvidíte. Mnohdy tedy může být velice dobrým rádce a nápovědou, co na tom kterém místě hry hledat a udělat.

Světlé stránky hry
  • skvělá hratelnost
  • výborná hudba i zvuky, které přesně zapadají do atmosféry okolního světa
  • nové zbraně a nepřátelé
  • humor, vtípky
Temné stránky hry
  • v průměru zabijete zhruba 5x až 10x více nepřátel než v jiných střílečkách, proto možná příliš drastické
  • novinek mohlo být přece jenom víc

Zapomenout na multiplayer by pak bylo bezesporu jistým způsobem sebevraždy a tak i s ním se v Serious Samovi 2 setkáváme. K dispozici je na několik módů, které se však v zásadě neliší od prvního dílu, ke hře po Internetu můžete využít program GameSpy Arcade, který je pochopitelně dodáván se samotnou hrou. Tím nejzajímavějším je pak Seriously Warped Deathmatch mód s několik mapami, stačí jen vyzkoušet a pochopíte, co je na něm tak vynikajícího.

Suma sumárum
I když na první pohled nepřináší volné pokračování původního Serious Sama žádné velké změny a skoro by se dalo říci, že novinky jsou jen a pouze kosmetickými změnami, prakticky nic to neubírá na kvalitě této hry. Máte-li rádi souboje s velkým počtem nepřátel, kvalitní grafiku, ale i solidní příběh, je Serious Sam: Second Encounter titulem pro vás.

Grafika: 9/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 9/10
Výborné pokračování, které je sice na první pohled velice podobné prvnímu dílu, s sebou však přináší spoustu užitečných změn – zlepšenou grafiku, nové zbraně a nepřátele a hlavně stále velký „smysl pro humor“. Pokud jste nehráli první díl, máte teď šanci svou chybu napravit.
Celkové hodnocení: 8/10

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce
Výrobce: Croteam
Začátek prodeje: 28. dubna 2010 (PC); 22. září 2010 (X360)
Diskuze (4) Další článek: BMX Pro – jízda pro opravdové drsňáky!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,