Shattered Galaxy - Starcraft v 18?

Shattered Galaxy je další masivně multiplayerová RTS, ovšem tentokrát i s nějakými prvky RPG. Z předchozí věty je patrné, že to asi bude zároveň i hra poněkud komplikovanější, než jsme byli dosud zvyklí. Je to tak, a proto se v následujícím textu pokusím alespoň zběžně vysvětlit, jak se to vlastně s SG má.
Shattered Galaxy je další masivně multiplayerová RTS, ovšem tentokrát i s nějakými prvky RPG. Z předchozí věty je patrné, že to asi bude zároveň i hra poněkud komplikovanější, než jsme byli dosud zvyklí. Je to tak, a proto se v následujícím textu pokusím alespoň zběžně vysvětlit, jak se to vlastně s SG má.

Avšak dříve než začnu popisovat hru samotnou, měl bych trochu osvětlit její pozadí, které je zabaleno v docela pěkném příběhu: Tak tedy byl jednou jeden cizácký artefakt. Po desetiletích intenzivních výzkumů (objekt byl objeven v 60. letech 20. století) chytří vědci v tajných laboratořích dospěli k závěru, že je to transportér, a to jakéhosi velice prapodivného druhu. Odstartovaly samozřejmě série testů, které vyvrcholily transportováním jednoho člověka - laboratorní krysy jménem Russell - na planetu později pojmenovanou Morgana IV. Jenže tento transport se tak trochu zvrtnul a nejenže byl transportován Russel, ale i všechno v širokém okolí laboratoře. Okolím myslíme vše, co se od laboratoře nacházelo do vzdálenosti 2000 kilometrů. Což je, jak mi jistě dáte za pravdu, PŘEVELMI široké okolí. Tak se stalo, že na planetě najednou přistála města, lidé, moře, jednoduše všechno. Najednou to prostě žuchlo na úplně jinou planetu. Takové žuchnutí není bez následků a tak přes 70% lidí při této nepovedené "transplantaci" zahynulo. Zbylá společnost nakonec degenerovala do takového stavu, že se rozdělila na několik frakcí a tyto frakce si začaly přivlastňovat části planety, spolu s poházenou cizáckou technologií.

Shattered GalaxyShattered Galaxy

Shattered GalaxyShattered Galaxy

A teď už pěkně rychle k samotné hře - začínáte výběrem postavy (velitele), která vás bude ve hře reprezentovat. Pro tohoto hrdinu musíte vybrat ke které frakci bude náležet a také jaké bude mít atributy. Právě atributy jsou zde oním RPG prvkem a budou důležitou součástí hry. Jsou čtyři - taktika, učení, politika a mechanická zručnost. Hra se dělí na dva módy - osobní mód a bojový mód. V osobním módu se pohybujete se svým hrdinou po hlavním městě vybrané frakce (hra vypadá jako klasické RPG, na postavu se díváte z "ptačího" pohledu). Hlavní města frakcí nelze dobýt, čímž se stávají jediným 100% bezpečným místem ve hře. V tomto módu si můžete vyvolat další statistiky vašeho hrdiny, které jsou rozděleny opět do několika oddělení: postavení ve skupině, reputace, politické postavení, vlastnosti a zdroje. V hlavním městě lze také jednoduchým způsobem komunikovat s ostatními hráči, a to hned několika způsoby, např. přes herní BBS. Tím nejdůležitějším účelem vašeho "city" je ale získávání a vylepšování jednotek. Proto se zde nachází UAF - základní výrobna jednotek, UDF - vývojářská dílna, kde si můžete tvořit své vlastní (!!) jednotky, simulační centrum, kde si můžete vyzkoušet bitvu "virtuálně", portály, kterými se rychle přemisťujete mezi provinciemi, a další důležité budovy

Shattered GalaxyShattered Galaxy

Velitel neboli hrdina bude moci z počátku najednou ovládat pouze 10 jednotek. Až postupem času, jak bude procházet jednotlivými bitvami a tím si zvyšovat atributy (získávat zkušenosti), bude se počet najednou ovladatelných jednotek zvyšovat. A propos jednotky - ty jsou zde všech typů, od základních pěšáků, přes tanky, vzdušné jednotky po speciální jednotky (medici apod.). Když už máte všechny jednotky připravené k boji, přesunete se portálem do nějaké části mapy, nejlépe té, ve které se bojuje. Do jedné takové hry - bitvy - se může zapojit až 18 hráčů. Taková tří- až čtyřstranná řežba, to může být opravdový zážitek.

Shattered GalaxyShattered Galaxy

Shattered Galaxy je hra poměrně komplikovaná a dalo by se o ní opět napsat ještě mnoho řádků. Popsal jsem zde její základy a vám, které oslovila, doporučím následující: navštivte její oficiální stránku na adrese http://www.shatteredgalaxy.com/, kde najdete obrovský herní manuál, nebo ještě lépe - stáhněte si její betaverzi, a to na adrese http://www.shatteredgalaxy.com/sgdownload/. Počítejte ale s velikostí kolem 60MB (autoři byli naštěstí natolik prozíraví, že soubor také rozdělili na několik RAR archivů po 6,8MB, které lze stáhnout samostatně). Bitvě zdar!

Váš názor Další článek: Anne McCaffrey's Freedom: First Resistance

Témata článku: , ,