Sheep – být tak hloupou ovcí

Máte rádi Lemmings? Nemáte odpor ke 3D grafice u logických her? Ovce se vám zdají být milými zvířátky? Pak si zahrajte Sheep – báječně se pobavíte a změníte svůj názor na ty huňatý bestie… Ano, přichází hra, která v sobě kombinuje akci a nutnost logického uvažování a ovce v ní hrají hlavní roli.

Žánr: Logická hra
Minimum: Pentium II, 32 MB RAM, Windows 9x a vyšší
3D: Ano
Multiplayer: Ano (2 hráči)
Výrobce: TalonSoft
Distributor:
Empire Interactive

Na Zemi žije jeden živočišný druh, jehož technická a intelektuální vyspělost mnohonásobně převyšuje schopnosti člověka! Jsou to Ovce. Před mnoha tisíci lety přiletěly na Zemi a ... zapomněly proč...

Po takovémto bombastickém úvodu nemůže nikdo zůstat na pochybách o dalším vývoji hry. Ano, půjde v prvé řadě o zábavu a o nic jiného.

SheepSheep

Sheep by se daly asi nejlépe označit za logický rychlík ve 3D s principem Lemmings vystavěný na základě simulátoru pasáka ovcí. Tahle stručná charakteristika odpovídá asi nejlépe a až mne samotného zarazilo, jak je přesná. Pod vaši myš se dostává jedna ze čtyř postav způsobilých k pečování o stádo (výběr zcela na vás, stejně je jedno, zda se proháníte s člověkem, psem nebo „kočkou“) a jejím úkolem je v každé lokaci donutit co nejvíc bečících koulí chlupů nenechat se zlikvidovat. Ochrana stáda má ale několik háčků, které z jednoduchého úkolu dělají hotové peklo. Do cesty se vám budou stavět překážky statické i aktivní, budete vysvobozovat další ovce, snažit se je udržet v jednom chumlu a hlavně budete bojovat s jejich Umělou Stupiditou... Vezmeme si jednotlivé části nyní postupně do parády:

Globální úvod
Hra je rozdělena na jednotlivé ostrovy, z nichž každý se skládá z cca čtyř podúrovní. Na začátku je vám dána možnost výběru plemene se kterým celý level protrpíte – je téměř jedno, zda si vyberete ovci obyčejnou, huňatou nebo technicky založenou (tzv. profesor), všechny potvory jsou stejně tupé a hlavní rozdíl spočívá v jejich vzhledu. Do každé úrovně vtrhnete se stádečkem početným podle vaší šikovnosti v předchozím levelu a začíná zábava.

„Inteligence“ ovcí
Autoři současných her se předhánějí ve tvorbě úžasných Umělých Inteligencí, využívají výkon moderních počítačů k co nejlepší simulaci neuronových sítí a podobných legrácek, proto nemohlo dlouho trvat než se vývoj vrhne směrem opačným... A tak jednoho šíleného japonce posedla myšlenka naprogramovat co nejdokonalejší Umělou Stupiditu... Nutno podotknout, byl úspěšný. Jestliže v prvních levelech budete nadávat na debilitu vám svěřeného stáda, pak ke konci začnete likvidovat v záchvatech zoufalství vše ve svém okolí.

SheepSheep

Každá kybernetická ovce se vyznačuje několika základními pudy (srovnáno podle priority): Žravost – nelze udržet ovci, pokud někde uvidí žvanec. Proběhne třeba ohněm, aby se k němu dostala. Strach – ale strach pouze před jedinou osobou, která to s nimi myslí dobře – před vámi v roli pastevce. Ignorace – cokoliv není ovce, žrádlo nebo pasák pro vaše svěřence neexistuje. Vběhnout přímo pod kola pomalu jedoucího buldozeru nečiní těm bestiím nejmenší problémy. A konečně Stádový pud – není sice nijak silný, ale lze se spolehnout, že ovce budou držet při sobě ve chvíli, kdy se to hodí nejméně. Skočí jedna ovce z útesu? Ano. Budou jí ostatní následovat? Samozřejmě...

Takto vybavené stádečko máte za úkol dostat přes všechny překážky zdárně až k vytyčenému cíli na konci úrovně pouze za použití strachu a žravosti. V reálu by bylo snazší hnát blechu přes strniště a se zavázanými zraky. Je celkem zajímavé sledovat pasáčka, kterak dobíhá prchající stádo a hází po něm pamlsky, aby uhnul jeho trasu od zhouby... Zhoubu právě zajišťují:

Překážky
Fantazie tvůrců pravděpodobně neznala mezí a tak své ovce budete zachraňovat ve všech možných časech a místech počínaje středověkem, pokračujíc přes poklidnou farmu či základnu US ARMY a zdaleka nekončíc lokacemi z budoucnosti. Invence se pochopitelně nezastaví jen u změny pozadí, ale i nebezpečí je všude jiné (a velice veselé).

Při prohlídce gotického hradu narazíte na rytíře či jízdu, kteří neprojevují zrovna úctu vašim svěřencům. O život mohou vaši miláčci přijít i při lukostřelecké soutěži, nebo blízkým seznámením s medvědem a tím nebezpečí zdaleka nekončí, jsou zde ještě zákeřné statické pasti jako propadla, do výše srovnané dřevo hroutící se při sebemenším dotyku a tak podobně. Na farmě budete pro změnu kličkovat před traktory, nebo hledat ovce v obilí... Velkou starost vám bude také činit vyhánění těch nenažranců z mrkve nebo řepy. A to, že na základně amerických vojáků lze velice snadno s pomocí F-14ky pořídit flambované ovce, se není ani třeba nijak zvlášť rozepisovat, že? Nápaditost a sadismus autorů zkrátka nezná mezí, naštěstí je všechno animováno tak mile a vtipně, že se nelze zlobit (jen malá otázka – myslíte, že ovce nabarvená na růžovo hoří stejně jako ta nabarvená na zeleno? ;-)).

SheepSheep

Ano, je sice pěkné vidět takovou invenci při destrukci svých oveček, ale jak tomu zabránit? Ani v této oblasti si autoři nedali pauzu na kafe a tak i ovce mají šanci! Po úrovni jsou roztroušeny různá podivná zařízení, díky kterým není problém proměnit ovci v tank, obléci ji od brnění, vystřelit přes plot či řeku nebo schovat do pytle – možností jsou desítky, jediný „drobný“ problém spočívá v otázce: Jak tam ty mrchy dostat? A věřte, že ji budete vyslovovat velice často.

Jsou i další způsoby ovládání stáda a prostředí okolo – ovce se dají lákat na pamlsky a pěkně je tak provést třeba minovým polem a v nejvyšším stupni zoufalství lze milého býložravce popadnout a přenést kamkoliv – pokud jej chytnete... Interakce ovcí s herním plánem spočívá i v mačkání různých čudlíků a přepínačů, nebo destrukci určitých částí konstrukcí a staveb (tank projede i zdí, že). Jediný problém ovšem zase spočívá ve způsobu donucení těch idiotů jít vámi požadovaným směrem...

Další do party, bonusy a tak
Aby nebyla v pokročilejších fázích hry zábava nahrazena nudou připravili si na nás autoři řadu dalších vychytávek a podrazů. Mezi nejoblíbenější patří osvobozování dalších zástupkyň „nejinteligentnějšího druhu planety“ v průběhu hry. Jedná se o poměrně snadnou věc – pomocí svých ovcí otevřete/zboříte/vytvoříte nějakou překážku, a hle – vaše stádo se rozroste. Pravá zábava začne v okamžiku, kdy jste vyvedeni z omylu, že třicetihlavé stádo se ovládá stejně jako desetihlavé... ;-))

SheepSheep

Další fintou je třeba honba za bonusy – po lokaci jsou roztroušeny hvězdičky, za které dostanete nějaké ty bodíky, pokud se jich alespoň jedna ovce dotkne. V praxi pak vidíte pastevce zuřivě házejícího ovce přes cimbuří ve snaze trefit hvězdičku na jeho vrcholu. Pochopitelně tyhle specialitky nikdy nenajdete na cestě s „nejmenším odporem“, ale naopak v lokacích velmi nebezpečných.

Globálně vzato nehrozí nuda po celou dobu hraní – stále se objevují nové věci a nápady. Takže infarkt hrozí stále, nuda nikdy.

Závěrem k technice
Jak bylo řečeno – jde především o zábavu. Tomu je podřízena i grafika – je roztomilá, až by z toho člověk brečel. Barevné kombinace strhávají člověka k výkřikům „Kolotoče, houpačky – přijela pouť“ a celkově vypadají jako pomsta šíleného návrháře. Modely se nevyznačují realističností, ale naopak roztomilostí až infantilností. Prostě všechno vypadá jako výtvor velice šikovného osmiletého děcka. – to ale NENÍ kritika, to je konstatování. Ke hře tohoto typu by se ani UnrealEngine nehodil. Co na tom, že barvy neladí, že ovce poznáte hlavně podle zvuku? Nic, je to roztomilé a velice hezké – stejně jako celá hra.

Zvuky? Jsou takové... no... roztomilé a veselé. Hudba – hravá, veselá a ... roztomilá... A celé se to hýbe velice svižně. Roztomilá hra, která potrápí váš intelekt a hlavně myš na velice dlouhou dobu.

SheepSheep

A kdo si myslí, že jde o hru pro děti, ten se poněkud plete, protože tahle „blbinka“ chytne a nepustí. Oblíbený syndrom – ještě jeden level a konec zde nachází velice úrodnou půdu...

PS: Všimli jste si, že nemám pro ovce jediné milé slovo? Ano? Tak věřte je to tím, že mi zbývají poslední tři levely do konce hry a už se s tím zatraceným skotem patlám více než čtyři dny... Tak hlavu vzhůru a snad se mi to tentokrát podaří uhrát na 100%ní úspěšnost...

Zabít ovce…

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 9/10
Úžasná a originální logická hra – máte rádi Lemmings? Pak berte všemi deseti!
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (3) Další článek: Evil Dead: Hail To The King – Zlá smrt?

Témata článku: , , ,