Sherlock Holmes: Crimes and Punishments - za pravdu (recenze)

vytisknout velikost písma
Slavný detektiv oživuje několikrát pohřbený žánr adventur. Tentokrát v hlavní roli s Tobym, nejlepším nosem v Britském království.

Je tomu už pěkných pár let, co mocná herní periodika považovala žánr adventur za téměř vyhynulý. A proto se není čemu divit, že každý rok vyjde několik adventur, aby nám dokázaly, že mrtvé nejsou. Pravda, jejich zlatá éra je za nimi, ale stále nám ukazují, že se nejedná o mrtvý žánr.

A koho jiného si představit do role hlavního hrdiny adventur, kde řešíte záhady, než světoznámého detektiva Sherlocka Holmese. (Ne, Batman to opravdu není.)

Sherlock 2014-09-19 20-16-51-65.bmp Sherlock 2014-09-19 20-17-17-71.bmp Sherlock 2014-09-19 20-19-20-61.bmp

Náš herní hrdina vypadá, jako kdyby Sherlockoví Robert Downey a Cumberbatch měli dítě. Nebo si přečtěte některou z prvních povídek o tomto detektivovi z pera Arthura Conanan Doylea.

Holmesi, vy se bavíte!

Než byste řekli „Guy Ritchie natočí nového Sherlocka“, tak tu máme první vraždu na rozuzlení a s tím si i patřičně ohmatáme veškeré herní mechanismy. Zprvu nutno poznamenat, že se jedná o krásné prostředí, jenž je zatíženo na detaily, a graficky se na to všechno pěkně kouká. Vykreslený byt Sherlocka na Baker‘s Street či malebná chata se zahradou, uličky Londýna, vlakové nádraží nebo archeologické vykopávky. Vše je krásně znázorněno se smyslem pro detail.

Sherlock 2014-09-19 20-20-40-37.bmp

Samotný smysl pro detail je nasnadě, jelikož už při prvním rozhovoru dostáváme možnost charakterizovat postavu. Letmo si ji prohlédneme a budeme si všímat podstatných věcí, ze kterých si poté Sherlock vytvoří obrázek o dané osobě. To nám může pomoci odhalit případné lži či nesrovnalosti ve výpovědích svědků.

Další hledání maličkostí nastává na místě činu. Nemusíte se bát proklikávání celé oblasti a pixel-huntingu. Náš kurzor je veliký (bez dvojsmyslů) a většina důkazů je lehce k nalezení. Jakmile je něco speciálně schováno či lidským okem špatně viditelné, zapnete pohled, kdy se Sherlock soustředí, vše zšedne a stopy se zlatě zvýrazní. Jak prosté, milý Watsone.

Sherlock 2014-09-19 20-22-00-28.bmp Sherlock 2014-09-19 20-23-28-39.bmp Sherlock 2014-09-19 20-25-06-99.bmp

Samotné hledání důkazů na místě činu ale nestačí. Dále zde máme rozhovory, které můžeme vést jak se svědky, tak s podezřelými, kteří jsou za mřížemi ve Scotland Yardu. Tam si také můžeme prohlédnout jejich osobní věci a zjistit o nich něco víc.

Jakmile nebudete vědět kudy kam, stačí kouknout do notesu. Šikovná věcička, zde máte všechny rozhovory, předměty, které jste našli, popis postav a seznam úkolů. Díky těmto úkolům můžete zjistit, že jste neprohledali místnost důkladně a jeden kousíček skládanky vám unikl.

Sherlock 2014-09-19 20-32-15-32.bmp

Avšak úkoly se vám zobrazují i u samotných předmětů. Tyto předměty budou chtít blíže prozkoumat, či si o nich zjistit některá fakta. K tomu slouží štosy novin, archívů a alchymistický stoleček malého šikuly, který má Sherlock doma. To vede k několika minihrám, které vás zabaví mezi hledáním důkazů. Samotné hledání mezi archívy moc zábavné není, ale chemické pokusy už ano. Nejedná se ale o nic složitého, a jakmile se vám chvíli nebude dařit udělat, co po vás hra chce, tak tuto minihru mezerníkem přeskočíte. Jde tak udělat u většiny případných miniher, které ve hře jsou. A že jich je opravdu mnoho.

 

Můžete si dát páku, pitvat, experimentovat s rostlinami, s jedy, se stříbrem či ledem a hrát si na schovávanou

 

Můžete si dát páku, pitvat, experimentovat s rostlinami, s jedy, se stříbrem, či ledem a hrát si na schovávanou. Nebo se převlékat, i když má Sherlock plnou skříň převleků a hned vedle na stole šminky a kupu paruk, tak jsem převleky použil za celou hru jenom jednou, docela škoda.

Sherlock 2014-09-19 20-33-20-72.bmp Sherlock 2014-09-19 20-33-59-08.bmp Sherlock 2014-09-19 20-37-28-66.bmp

Kromě Sherlocka se vžijeme do kůže jeho kolegy Watsona, nebo milého psa Tobyho. Bohužel jejich ovládání se počítá na minuty, u Watsona ani to ne.

Logické myšlení

Jakmile nasbíráte dostatek důkazů, stačí si je správně pospojovat v takzvané dedukci. Tady začíná odhalování vrahů a správné vyřešení případu. Nejdříve si musíte pospojovat důkazy, na které jste přišli. Poté se vám objeví buňka, u které budete mít na výběr ze dvou možností, a je jenom na vás, jakou odpověď si zvolíte. Kolikrát se budou vaše dedukce vzájemně rušit, to vám oznámí červená barva. Jakmile budete nacházet více důkazů, budete mít i více buněk, které se následně budou spojovat do větších, až do největší, ve které si vyberete, co udělat s vrahem, na kterého jste přišli.

Sherlock 2014-09-19 20-37-50-51.bmp

Takto dedukovat můžete i při cestování mezi místy, během nahrávání, což je skvělé na zabavení, než se načte nová lokace.

Avšak pozor! I když jste neomylný detektiv, tak zde můžete obvinit i nevinného. Vaše spojení důkazů bude chybné a místo vraha pošlete do ústavu psychicky nemocného člověka. Bedlivě tedy zkoumejte místa činu, spojujte si důkazy a vše prověřujte. Díky tomu nastává možnost znovuhratelnosti, tedy pokud hru neprozkoumáte hned napoprvé a nezajistíte všechny důkazy. Já se hold řídil instinktem a poslouchal jsem svoji žízeň.

 

Sherlock Holmes: Crimes and Punishments si užijí jak staří hardcorovníci, tak i žánrem doposud nepolíbení

 

Jakmile dokončíte případ, uvidíte jeho celkové hodnocení a statistiky, jak se rozhodli ostatní hráči. To můžeme znát například z The Wolf Among Us či The Walking Dead od Telltale. Takže si opět budete říkat, proč se takhle rozhodli ostatní? Jejich morální kodex musí být narušený! Nebo jste prostě udělali botu.

5cd1b7ff-96352.jpg 661d953e-90123.jpg 8a419308-96353.jpg

Nasazená laťka

Samotných případů je všehovšudy šest. Většina z nich zabere kolem tří hodin hraní. I geniální mysl se někdy utne a nepomůže jí ani čaj z reklamy. Tak i zde jsme svědky kolísavé existence jednotlivých případů, kdy druhý případ na železnici je odsýpající a zajímavý. Vražda v sauně je naopak nudná a řešení hádanek frustrující. Naštěstí si většina případů drží vysokou úroveň, a kdyby byly všechny případy jako třetí díl, tak bych PC prohodil oknem a zničil tak sousedovo uřvané auto.

Naštěstí tady ale máme obstojný úvodní díl, poté pátrání po železničních stanicích u Londýna či komorní drama, které rozlousknete ve dvou pokojích a přilehlém parčíku.

f6b5449c-90122.jpg

Nechybí ani vtipy mezi Sherlockem a Watsonem, i když je pravda, že by jich mohlo být víc. Jakmile se však objeví, tak to stojí za to.

„Holmesi, nemůžete ten jed vypít.“

„Klid, je tu doktor.“

Aby zde nebyla pouze chvála, tak se dá vyšťourat i pár chybiček. První z nich je ovládání hlavní postavy. Ta se celkově plouží a často zasekává, což není nic moc hrozného, protože se většinou ocitáte v otevřeném prostranství, ale jakmile zavítáte do katakomb, kde budete bloudit a každou chvíli se sekat o Watsona, tak už může dojít k lehčí frustraci.

b32fdc77-90121.jpg

Profilování postav začne po nějaké době nudit, ale než vše stihne sklouznout do nudně se opakující rutiny, začne nový příběh. Poslední tři případy naštěstí nemají takovou herní životnost a na jejich rozlousknutí je třeba menší hrací doba. Na poslední chvíli jsme dostali možnost vyzkoušet si český překlad. Ten nás opravdu neurazil a mnohým hráčům jistě pomůže, přeci jenom Sherlock se vyžívá v delších souvětích. Navíc tato maličkost může leckoho přesvědčit ke koupi hry.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Detektivní adventura
Výrobce: Frogwares
Začátek prodeje: 30. září 2014
  • Dedukce
  • Sherlock Holmes
  • Minihry
  • Některé originální vraždy
  • Česká lokalizace
  • Ovládání postavy
  • Menší obtížnost hádanek
  • Případy nenavazují

Co naplat, Sherlock Holmes: Crimes and Punishments je klasická adventura, která přináší všechno, co by klasická adventura měla mít. Díky rychle ubíhajícím případům hra nenudí a hodně meziher osvěží hratelnost. Atmosféra viktoriánského Londýna se povedla. Jediná větší chyba může potom být v lehčí obtížnosti, náročné hry na hlavu se už holt mainstreamově nedělají.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 podzimních herních hitů, které prostě musíte mít

10 podzimních herních hitů, které pros…

Okurková sezóna již tradičně zavítala v letních měsících i do herního průmyslu. Toto období ale za chvíli končí. S počátkem podzimu se na nás zase jednou spustí lavina očekávaných titulů, které mnohdy mají ambice dosáhnout na post letošní hry roku. Co by vás v této záplavě AAA her mělo zajímat?

10.  8.  2017 | | 12 N/A
4K obrázky z Battlefieldu téměř nerozeznáte od reality

4K obrázky z Battlefieldu téměř neroze…

Battlefield 1 stále patří mezi nejlépe vypadající hry současnosti. A z některých 4K pohlednic není těžké vyvodit, proč.

13.  8.  2017 | | 12 N/A
Hráli jsme NHL 18: betatest na ledu

Hráli jsme NHL 18: betatest na ledu

Je libo hokej? Nový ročník nejslavnější hokejové ligy světa klepe na dveře a spolu s ním i nový díl NHL od EA Sports. Jaké jsou první dojmy z betaverze?

11.  8.  2017 | | 4 N/A
7 herních pecek, které vás dostanou svou atmosférou

7 herních pecek, které vás dostanou sv…

Některé hry vám dokážou proniknout pod kůži tak hluboko, že tam zůstanou navždy. Jaké kdysi oslnily nás?

5.  8.  2017 | | 15 N/A
10 důvodů, proč s kamarády vyzkoušet MMO hry

10 důvodů, proč s kamarády vyzkoušet M…

MMO je zkratkou anglického Massively Multiplayer Online, což je označení her pro obrovskou masu online hráčů. Je to neutuchající fenomén, do kterého se ale mnozí zdráhají proniknout. Tady máte 10 důvodů, proč byste si měli nějakou MMO hru zahrát. Hned.

14.  8.  2017 | | 3 N/A
Vypiplaný Escape From Tarkov aneb jak východní tvorba udává směr (galerie)

Vypiplaný Escape From Tarkov aneb jak …

Možná jste o hře nikdy neslyšeli. Možná už se ji nemůžete dočkat. Ať je to jak chce, Tarkov nemůžete minout z jednoho důvodu - realismus.

9.  8.  2017 | | 4 N/A
Nejnovější aktualizace pro Playstation 4 konečně přinese češtinu

Nejnovější aktualizace pro Playstation…

Sony chystá na svou konzoli PS4 zbrusu novou aktualizaci s pořadovým číslem 5.0 a ta přinese celou řadu novinek. Pro našince je tu ale podstatná hlavně ta jedna.

10.  8.  2017 |
Uncharted: The Lost Legacy – když Nate není doma (recenze)

Uncharted: The Lost Legacy – když Nate…

Mysleli jste si, že série Uncharted skončí čtvrtým dílem? Tak to jste na omylu, ještě je tu Chloe a Nadine!

17.  8.  2017 | | 5 N/A