Šifra mistra Leonarda - náboženský spor nebo kvalitní snímek?

Film Da Vinci Code se dočkal obrovské popularity ještě před samotnou premiérou a to kvůli Vatikánu, který se proti některým záležitostem opravdu ostře bouřil. Konečně tedy nastal den D a film je v českých kinech. Jak si poradil s velkou očekávaností? Dozvíte se v naší recenzi.

Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, 2006, 149 min

Režie: Ron Howard
Hrají: Tom Hanks, Jean Reno, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Paul Bettany, Jürgen Prochnow, Jean-Pierre Marielle

Strhující příběh

Děj filmu je téměř přesnou kopií knižního námětu Dana Browna. Příběh nás zavádí do pařížského Louvru, kde v museu objevili rituálně zavražděného hlavního správce musea Jacqea Sauniéra. Francouzská policie našla u mrtvoly nesrozumitelné symboly, ale nejen proto povolali odborníka přes šifry, Roberta Langdona. U případu se brzy seznámí s kryptoložkou Sophie Neveu a oba začnou tušit, že je dohromady nesvedla jen náhoda, ale že se jim Sophiin dědeček, právě onen mrtvý správce, snaží předat své poslání.

  

Klikatá cesta vede přes útěk před francouzskou policií (jejího kapitána si zahrál Jean Reno), rozluštění několika šifer, až po odhalení největšího tajemství současných dějin. Řeč je o legendárním Svatém grálu a příběh je atraktivní právě proto, že staví naopak známá náboženská fakta o Ježiši Kristu a Magdaléně. Vše je přitom dobře promyšlené a pár jasnými fakty vás autoři donutí pochybovat o pravdivosti výkladu církve. Příběh může být pro silně nevěřícího zvláštní, ale i přesto stojí za zamyšlení. Když nám bylo již řečeno, že žijeme ve světě iluze, kde vládnou stroje (Matrix), tak proč bychom nemohli přemýšlet nad tím, že dějiny se mýlili a Svatý grál má zcela jiný význam než bylo vykládáno?

Hvězdy na plátně

The Da Vinci Code není nízkorozpočtovým snímkem, a to se také projevilo na jeho hereckém obsazení. V hlavní roli se objevil hvězdný Tom Hanks, který si zahrál doktora Roberta Langdona. Vedle něj se postavila do půvabné role Andrey Tautou, představující Sophii Neveu, úspěšnou kryptoložku. Oba hlavní herecké výkony jsou poměrně sporné. Charaktery jsou odlišné, kromě své práce nemají nic společného a nejsem si jistý, jestli se právě v tomto případě "opačné póly přitahují". Kromě hlavních postav si ve filmu zahrála známá tvář Jeana Rena. Ten představuje opravdu protivného, a svým způsobem umanutého, policejního kapitána Fache, který celou pařížskou policii soustředí jen na dopadení domnělého vraha.

  

Ve vedlejších rolích se objevil Paul Bettany jako nábožensky pominutý Silas, nebo biskup Aringarosa v podobě Alfreda Moliny. Vedlejší role jsou průměrem, nikdo příliš nevyčnívá. Za zmínku stojí snad jen dobře sedící Ian McKellen (Pán Prstenů, X-men), který ztvárnil Sira Leigha Teabinga, jemuž byla ponechána poměrně velká část děje. Ale jak jsem již řekl, pokud jste se s knihou již setkali, příběh filmu vás příliš překvapit nedokáže a to je u thrilleru velký problém.

149 minut - příliš dlouhý film?

Dvou a půl hodinový snímek je pořádný nátřesk, i když si můžete říci, že alespoň za své peníze dostanete dlouhou a kvalitní zábavu, opak může být pravdou. Délka a celková utahanost se nevyplatily, protože celý film chodí okolo horké kaše, ale doopravdy se do ní dupne až v závěrečné desetiminutovce. Ze všech stran jste zahrnováni informacemi o tajných sektách, šifrách, které je třeba rozluštit, až se chvílemi ztrácíte a přesně nevíte, co je hlavním cílem děje.

Světlé stránky filmu:
  • dobře převedená knižní předloha
  • zajímavý příběh
  • náboženská víra tak trochu jinak
  • profesionální Tom Hanks v hlavní roli
Temné stránky filmu:
  • utahanost a zbytečná délka
  • zaměření na nedůležité skutečnosti
  • nevýrazné herecké výkony
  • tak trochu reklama na Louvre
  • pro čtenáře knihy později nuda

Tvůrci si možná měli z knižní předlohy vytáhnout to nejdůležitější, doplnit to o nějaké zajímavosti a vypustit do kin. Snímek se však nepředstavitelně táhne a u některých dialogů se budete vyloženě nudit. Mám rád zamotané thrillery a zvraty na každém rohu, ale zde děj připomínal klesající a následně rychle stoupající sinusoidu, u níž sice nikdy nevíte, co vás čeká, ale zcela určitě víte, že přijde nudná pasáž a poté nějaké napětí. Ti, kteří se s námětem potkávají poprvé, mají v tomto případě výhodu, protože je snímek dokáže překvapit samotným nápadem. Námět je totiž geniální a převrací známá fakta o náboženské minulosti. To se samozřejmě někomu líbit může (široká veřejnost) a někomu ne (Vatikán a církev), ale rozhodnutí je čistě na vás.

Zklamání, či radost?

Šifra mistra Leonarda není dech beroucím snímkem, avšak ani žádným propadákem. Je kvalitním filmem, který však stojí a padá na svém příběhu, jež je na žánr thrilleru až příliš profláknutý, a tudíž dokáže překvapit jen málo koho. Pokud jste se však s knižním námětem nesetkali, a z těch 150 prosezených minut vás nebude tlačit zadek, snímek si jistě užijete. Škoda, že se tvůrci snažili vše dopodrobna vysvětlovat a nepřistoupili na nějaké ráznější jednání. Děj je utahaný, herecké výkony rozporuplné a dialogy strojené. I tak se jedná o film s tématikou, na niž budeme ještě dlouho vzpomínat. Autoři na ocet nepřišli, protože díky všeobecnému zájmu překonal The Da Vinci Code za první víkend sledovanost Pána Prstenů. A to se každý den nepoštěstí.

Scénář: 8 / 10
Režie: 7 / 10
Výprava: 6 / 10
Hudba: 8 / 10
Herecké výkony: 6 / 10

Verdikt: Když někdo na předpremiéře prohlásí, že se mu snímek jeví jako propadák, a čeští novináři se toho s radostí chytí a řádně rozmáznou, neznamená to ještě, že jde o špatný počin. Šifra mistra Leonarda je totiž dobrým snímkem. Jen jsme čekali ještě o něco více.

Celkem: 7 / 10

Diskuze (8) Další článek: Vyhraje v Japonsku Wii nad PS3?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,