Silent Hill 2 – hrůza se vrací desetinásobně

V temné chodbě bývalé nemocnice vyprázdnil James do shnilého mrtvého muže celý zásobník, než konečně padl k zemi. Jak se pomalu krok po kroku přibližoval k ležícímu tělu, zvuky v pozadí utichly. Mrtvola náhle uhodila pěstmi do země a pak se bleskově odplazila zpět do stínů, ze kterých se vynořila.
V temné chodbě bývalé nemocnice vyprázdnil James do shnilého mrtvého muže celý zásobník, než konečně padl k zemi. Jak se pomalu krok po kroku přibližoval k ležícímu tělu, zvuky v pozadí utichly. Mrtvola náhle uhodila pěstmi do země a pak se bleskově odplazila zpět do stínů, ze kterých se vynořila.

Zkuste si to představit. Dorazíte do města. Je prázdné, mlha jakoby nedobrovolně místy odhalovala domy, které zejí prázdnotou. Co se tady stalo? Jdete se podívat do nemocnice. Je tam tma. Zápach. Podivné zvuky se linou ze sklepa – tupý tlukot nějakého nestvůrného stroje a skřípání. Nikde ani noha. Procházíte špinavými chodbami, elektřina nefunguje a vaše kapesní svítilna stačí sotva osvítit dva nebo tři metry před vámi, vyvolávajíce přitom na každém předmětu strašidelnou hru stínů. Náhle do kuželu světla vstoupí člověk. Nebo cosi, co kdysi mohlo člověkem být. Shnilé tělo statného muže je oblečeno pouze do rozpadající se potrhané bundy. Vykročí k vám. Začnete střílet, po chvíli se dokonce i trefíte. Vyprázdníte celý zásobník, mrtvola padne k zemi. Jdete k ní opatrně blíž, tajemné zvuky ustanou, slyšíte jen svůj přerývaný dech a skřípění vašich podrážek na nemocničním linoleu. Když už se skoro můžete těla na zemi dotknout špičkou boty, cukne sebou ležící mrtvola na stranu a ohýbajíce svoje zpřerážené údy odplazí se do tmy.

Silent Hill 2Silent Hill 2

Bojte se. Mějte strach, jako nikdy v životě. Silent Hill 2 přichází a bude desetkrát děsivější, než byl jeho předchůdce. Hrůza strašlivější, než jste si kdy dokázali představit. Hratelné demo, které nedávno zasáhlo světovou herní komunitu, rozpoutalo stejné šílenství, jako jiné demo od stejné firmy – Konami – pro PS2 (řeč je o Metal Gear Solidovi, nejočekávanější akční hře pro PlayStation 2).

Silent Hill 2Silent Hill 2

Jak už bylo napsáno dříve, Silent Hill 2 sleduje postavu Jamese, obyčejného chlápka jako jich jsou milióny, který dostane dopis od svojí tři roky mrtvé manželky, stručně žádající o návštěvu města Silent Hill, ve kterém se kdysi seznámili. Po příjezdu do města však James zjišťuje, že Silent Hill není, čím býval. Je nějaký JiNý.

Zhruba 20-ti minutové hratelné demo vás uvrhne do klaustrofobicky působící nemocnice se spoustou uzamčených dveří. K dispozici máte slabou svítilnu, rádio chrčící v blízkosti nestvůr, hřebíky pobitý klacek a revolver. Kolem vás je tma, podivné zvuky a nekonečný zástup příšer. Přejeme vám krásný den v Silent Hillu (volně přeloženo „tichý kopec“).

Silent Hill 2Silent Hill 2

Silent Hill 2 dá najevo svoji povahu už pouhou titulní obrazovkou. Díváte se na titulek naškrábaný ve stylu Blair Witch a nic se neděje, je ticho. Náhle exploduje soundtrack, strašlivá směsice kovových dutých úderů a skřípání, která bude více či méně intenzívně hrát po celou hru. Schovejte se za postel nebo křeslo, uchopte vibrující Dual Shock 2 a zkuste, jak dlouho vydržíte ve městě, kde nic není takové, jaké by to mělo být a vaše ječení se utápí v mlze hustší než krev.

Silent Hill 2Silent Hill 2

Hry světel (spíš světla, kromě vaší svítilny těch zdrojů moc nebude), dokonalá mimika obličeje – o celou řadu dál, než třeba u Red Faction nebo jiných současných titulů, fotorealistické textury prostředí a všeho v něm, kamera, která se naklání do úhlů, ze kterých vám bude nevolno… to vše otřese vaší PS2 i odvahou jako žádná jiná hra, ať se současně vycházející Resident Evil Codename Veronica rozčiluje jak chce.

Třeste se strachy a těšte se na podzim. Silent Hill znovu otevírá své hladové brány.

Diskuze (2) Další článek: Will of Steel - RTS ovládaná hlasem!

Témata článku: , , , , , ,