Similo: hádej, kdo jsem | Recenze

Co má společného Napoleon a Kleopatra? Nebo Činghischán a Kacušika Hokusai? S těmito a podobnými otázkami si budete lámat hlavu u deduktivní kooperativky Similo. Kromě historických osobností si navíc můžete střihnout také pohádky nebo řecké báje.

Co baví

  • Rychlý filler
  • Jen tak se neohraje
  • Pěkné zpracování

Co vadí

  • Karet mohlo být víc
7/10
Hodnocení

Na jaře letošního roku vydalo Albi trojici her z rodiny Similo. V těchto deduktivních kooperativních hrách jeden hráč napovídá svým spoluhráčům, kteří musí uhodnout jednu z dvanácti postav vyložených na stole. Abychom pravdu řekli, k Similu jsme se zpočátku stavěli poněkud nedůvěřivě. Opravdu to bude fungovat? Není to jen další z řady párty her typu „Hádej, kdo jsem“? A není počet 30 karet v krabičce poněkud málo? Po první partii však bylo jasné, že naše obavy byly zbytečné. Similo totiž funguje naprosto skvěle.

similo.jpg

Vyzkoušet můžete Similo s pohádkovými bytostmi, historickými osobnostmi a postavami z řeckých bájí. Nejjednodušší (a zároveň také nejpřístupnější mladším hráčům) je pohádková verze, ačkoli se v ní setkáte s několika postavami známými spíše v anglosaském světě než u nás (například postavy z Jacka a Kouzelné fazole nebo Čaroděje ze Země Oz). Historické osobnosti stojí na žebříčku obtížnosti uprostřed. Vedle známých vojevůdců a panovníků zde narazíte také na umělce (z těch známých je to třeba William Shakespeare nebo Vincent Van Gogh, z těch méně známých pak například Kacušika Hokusai a Virginia Woolfová). Nejtěžší jsou pak řecké báje, v nichž naleznete jak postavy bohů, tak hrdiny a různé kouzelné bytosti. Dobro zprávou je, že jsou jednotlivé balíčky vyvážené (historické osoby časově  i geograficky, báje poměrem bohů/lidí/příšer).

IMG_20200523_105749_HDR.jpgIMG_20200523_105342_HDR.jpgIMG_20200523_110536_HDR.jpg

Samotná hra pak probíhá tak, že si jeden hráč náhodně vybere osobnost, kterou bude ostatním napovídat, zamíchá ji společně s 11 dalšími a vyloží na stůl do mřížky 4x3 (nebo klidně 3x4). Poté si do ruky dobere 5 startovních karet. V každém z pěti kol pak vyloží jednu kartu – pokud ji položí svisle, znamená to, že daná osoba má s tou hledanou něco společného, pokud vodorovně, tak nemají nic společného. Hádající hráč nebo hráči pak v prvním kole odstraní jednu kartu, ve druhém dvě, ve třetím tři a ve čtvrtém čtyři. V posledním kolem pak na stole zůstanou dvě karty, takže odebere už jen jednu.

 

Co má společného Johanka z Arku s Boudicou?

 

Z vlastní zkušenosti víme, že chvíli trvá, než si člověk zvykne na to, že musí z mřížky odstraňovat osobnosti „opačně“, tj. pokud má hledaná osobnost něco společného s Napoleonem, můžete odebrat například Marry Shalleyovou nebo Charlese Darwina. Naopak odebrání Julia Caesara by mohlo mít fatální následky…. Pokud totiž hráč odebere cílovou osobnost, hra okamžitě končí.

IMG_20200523_104936_HDR.jpgIMG_20200523_105533_HDR.jpgIMG_20200523_110755_HDR.jpg

Nemusíte se přitom bát, že byste k hraní potřebovali encyklopedické znalosti vybraných oblastí. V historických osobnostech si bohatě vystačíte se svými školními znalostmi historie, v bájích je to už poněkud složitější – zvláště pokud je některý z vašich spoluhráčů jejich znalec a zná všechny souvislosti mezi postavami, o nichž jste vy neměli ani tušení… To, že postavy mají něco společného, se ale může týkat i poněkud přízemnějších faktů, a to klidně i povolání, pohlaví nebo jen barvy pozadí. Pochopitelně je větší legrace, když napovídáte nějakým sofistikovanějším způsobem, ale ne vždy je to v silách hráčů.

Naše obavy ohledně repetetivnosti hry naštěstí naplněny nebyly – Similo jsme hráli po 3 týdnů každý den několikrát a bavili jsme se pořád stejně. I počet 30 karet je dostačující, ačkoli je fakt, že bychom uvítali, kdyby bylo karet ještě o 12 víc, abychom kvůli nové partii nemuseli znova míchat nový balíček, ale dobrali ten stávající. Jako zajímavý způsob ozvláštnění pak můžete zkusit kombinaci balíčků – například vyložit historické osobnosti a napovídat osobnostmi z pohádek.

IMG_20200523_111023_HDR.jpgIMG_20200523_104700_HDR.jpgIMG_20200523_105013_HDR.jpg

Ilustrace na kartách jsou povedené, občas sice narazíte na ne úplně vhodnou ilustraci (například Arachné je zobrazena jako příšera – kombinace pavouka a ženy, přestože ve skutečnosti byla pouze přeměněna v pavouka, obrázek pak volbou barev evokuje, že se jedná o zlou postavu, ale to není pravda) a některé historické osobnosti vypadají poněkud neobvykle (anime Marie Antoinetta). Jen nás trochu mrzí krabička z obyčejného tvrdého papíru.

Název: Similo (Báje/Historie/Pohádky)
Vydavatel: Albi
Počet hráčů: 2+ hráči
Herní doba: 10 minut
Doporučený věk: 7+
Doporučená cena: 299 Kč (jedna krabička)

Verdikt

Jednoduchá deduktivní hra pro dva a více hráčů, která poslouží jako rychlý filler nebo zkrátka pro chvíle nudy. Navíc s až překvapivě vysokou znovuhratelností.

Diskuze (2) Další článek: Total War Saga: Troy slibuje v novém traileru pořádnou destrukci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,