Situace s Metro: Exodus se nebude opakovat, slibuje Epic

Epic poslední dobou sehnal hodně exkluzivit pro svůj obchod. Jedna z nich ale budila mnohem větší kontroverze kvůli nenadálem oznámení těsně před vydáním. Taková situace se prý nemá opakovat.

Metro: Exodus se stalo hrou, která v poslední době budila asi nejvíce povyku z hlediska distribuce. Dlouho totiž mělo vyjít na Steamu, pro který hráči také hru předobjednávali, ale místo toho se na poslední chvíli podařilo domluvit Epic Games roční exkluzivitu nového Metra pro Epic Store. Strhla se vlna kritiky a review bombingu, která nebrala konce a hráči si stěžovali, že očekávali možnost stahovat na Steamu, kterou následně exkluzivita pro Epic Store neměla umožnit.

K situaci se potom Epic vyjadřoval poměrně často a nechybí ani vyjádření ředitele Epic Games Store, Steve Alissona. "Už nikdy tohle neuděláme. Jednali jsme s nimi po několik měsíců a před vydáním udělali několik rozhodnutí. Není to snaha někoho podrazit. Bylo to jen nešťastné načasování toho, co bylo důležité pro jejich byznys a kdy se nám podařilo dohodnout," komentoval. "Nemyslím si, že bychom byli v situaci, kdy by se něco podobného mělo někdy opakovat. Teď už jsme plně v provozu a máme případovou studii, která jasně ukazuje, že bychom svá jednání měli začínat dříve, což také budeme," pokračoval Alisson.

Poté také Alisson dodal, že dohody o exkluzivitě nejsou v žádném případě trvalou záležitostí a Epic od nich nejspíše časem upustí. Zatím v jejich získávání ale společnost pokračuje a v posledních týdnech představila několik velkých her, které se jí podařilo získat. Nechybí mezi nimi Detroit: Become Human a další hry studia Quantic Dream, RPG The Outer Worlds od studia Obsidian, či lovecraftovská detektivka The Sinking City.

Na rozdíl od Metra žádná z těchto her zatím nebyla k předobjednávce na Steamu a bude u nich tak zajímavé sledovat prodeje. Metro: Exodus si totiž vedlo při startu velmi dobře, ale zůstává zatím otázkou, kolik hráčů by po ní sáhlo, kdyby byla její exkluzivita oznámená ještě před zpřístupněním objednávek.

Diskuze (5) Další článek: Adventura Life is Strange 2 zná rozvrh pro vydání dalších dílů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,