PC | Akce

Six Days in Fallujah čelí první kritice

Včera jsme vás informovali, že japonská společnost Konami chystá ve spolupráci s mariňáky válečnou third-person akci Six Days in Fallujah, jíž slouží za podklad skutečná bitva, v níž zemřelo přes třicet amerických vojáků. Ihned po oficiálním ohlášení se přitom, jak se ale dalo očekávat, vyrojila spousta hlasů, které volají po ukončení vývoje, případně po zakázání prodeje.

2.jpg

"Vzhledem ke ztrátám na životech, k nimž v Iráku došlo, je zvelebování tohoto konfliktu prostřednictvím videoher jasným důkazem mizerného úsudku a ještě horšího vkusu," uvedl rozhořčený Reg Keys, jehož syn, Thomas, v Iráku padl. "Je to vskutku necitlivé, přihlédneme-li k tomu, co se ve Fallujah vlastně stalo."

Mimo to Keys neopomenul zmínit obavy z toho, že by se hra mohla dostat do rukou nějakého mladého muslima, jenž by pak mohl zatoužit po odplatě, a "dokončit" hru i ve skutečnosti. Jako jeden z prvních tak Reg Keys vyjádřil názor, že by měl být prodej Six Days in Fallujah bez milosti zakázán.

Jeho pohled na vývoj hry přitom, kromě zdrcených rodičů a mírových aktivistů, sdílí i řada obyčejných vojáků, stejně jako vyšších důstojníků. Ti vesměs zastávají názor, že je příliš brzy na adaptaci konfliktu, který vlastně stále ještě probíhá. Samozřejmě se ale objevily i hlasy, které titul ze všech sil brání.

Jeden z nich patří i bývalému příslušníkovi SAS, současnému spisovateli, Andymu McNabovi, jenž sice uznává, že to pro někoho může být těžké, na druhou stranu ovšem neopomíjí upozornit, že nejde o nic výjimečného. Poukazuje totiž na skutečnost, že se Američané o bitvě dozvídali pravidelně (a hlavně detailně) z televize, či knih, což nikomu nevadilo.

Definitivně tak vzal vítr z plachet i samozvaným "ochráncům" dětí, kteří se bojí, že by jejich ratlesti mohli být hrou nějak poznamenány. A co si o tom myslíte vy?

Zdroj: Eurogamer

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Atomic Games
Začátek prodeje: 2010?
Diskuze (3) Další článek: PES 2010 se dočkáme na podzim

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,