Skládáme počítač – díl druhý: základní desky

V předchozím díle jsme si ujasnili, jak s komponentami manipulovat. Nyní se budeme zabývat montáží jednotlivých komponent konkrétněji. Začneme tím prvním, co při sestavování počítače potřebujete, tedy montáží základní desky.
V předchozím díle jsme si ujasnili, jak s komponentami manipulovat. Nyní se budeme zabývat montáží jednotlivých komponent konkrétněji. Začneme tím prvním, co při sestavování počítače potřebujete, tedy montáží základní desky.
Již minule jsem upozorňoval na nebezpečí poškrábání desky šroubovákem, ulomením kondenzátoru nebo například použitím šroubků bez podložek. Jak ale správně desku připevnit?

Každá základní deska má v sobě díry, které jsou určeny právě k jejímu připevnění k case. Dnes jsou nejběžnější základní desky ve formátu ATX nebo v menším Micro ATX, označovaném také mATX. Pokud si prohlédnete case, zjistíte, že je v něm mnohem více závitů, kam lze připevnit základní desku. Proto nejprve základní desku přiložte a zjistěte, jaké závity v case odpovídají dírám v základní desce. Potom můžete do case použít buďto kamenů, tedy šroubků, které mají ještě na druhé straně závit, nebo jen speciálních plastových podložení. Doporučuji používat především kamenů, někdy jich ale není dostatek. Proto je umístěte především do rohů a potom teprve na ostatní místa, zbytek doplňte plastovými podložkami.

Po umístění kamenů a podložek posaďte základní desku na určené místo, znovu si vše překontrolujte. Nezapomeňte z case oddělat záslepku na konektory PS/2, COM, LPT, USB a podobně. Někdy je na výběr několik zadních „nástavců“, které jsou určeny jednou pro verzi základních desek se zvukovou kartou, jindy zase pro verze bez ní, výjimkou nejsou ani taková řešení, že musíte vylomit záslepky pro jednotlivé konektory. Jistě mi všichni, kterým se to stalo, dají za pravdu, že je opravdu velice nepříjemné, když umístíte základní desku, přišroubujete ji a potom zjistíte, že jste například nevylomili záslepku pro USB. Zkrátka dvakrát měř, jedou řež.

Pokud je všechno v pořádku, můžete umístit základní desku, pokud použijete umělohmotných podložek, dejte pozor, aby všechny patřičně zapadly do základní desky. Potom již stačí jenom desku připevnit šrouby, které zašroubujete do připravených kamenů. Zde je velice důležité, abyste použili pod šrouby podložku, pokud by totiž došlo k vodivému spojení základní desky a case, rozhodně by to nedělalo dobrotu, je velice pravděpodobné, že by se základní deska mohla zničit. Proto je použití podložek velice důležité. Také nezapomeňte, že deska může mít při montáži jistou vůli, proto před pevným upevněním a dotažením všech šroubů dbejte toho, aby všechny konektory pro PS/2, COM, LPT, USB a další byly na správném místě.

Pokud se vám tedy povede celá montáž, stačí už jen připojit do základní desky napěťový konektor, což je takový široký dvacetižilový kabel s patřičným konektorem, který vede od zdroje. Zdroj ale rozhodně nesmí být pod napětím, jistota je jistota.

Poslední už je potom zapojení speakeru, tlačítek power a reset a dalších. Toto zapojení se u desek značně odlišuje a většinou to není přímo na desce popsáno, je tedy zapotřebí použít příručku k základní desce a zapojit všechno tak, jak je to v každém manuálu vyznačeno.

To by tedy bylo zapojení základní desky. V tuto chvíli je již základ počítače připraven pro zapojení dalších součástí, o tom ale zase v dalším díle.

Diskuze (7) Další článek: Disketová mechanika je přepych, volte raději síť!

Témata článku: , , , , , , , ,