Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 - šílený koktejl (recenze)

vytisknout velikost písma
Neuběhl ještě ani rok od vydání prvního dílu a už se na nás valí Nazi Zombíci podruhé. Alternativní historie v podání vývojářů z Rebellionu je však především určená vyznavačům multiplayeru. O tom ale až za chvilku.

Celý koncept série Sniper Elite je samozřejmě zaměřen na odstřelovače a jejich trpký, nicméně nesmírně zajímavý válečný úděl. Již první díl nakousl možnost jakési alternativní historie druhé světové války, kdy najednou čelíte Nazi Zombíkům. Druhý díl navazuje vice méně tam, kde ten první skončil. Takže ačkoliv jste na konci prvního dílu z Berlína utekli, nyní se musíte vrátit zpět a najít tři tajemné artefakty, a tím zachránit celý svět. Tak nějak v kostce by se dal místní příběh převyprávět. Víc v něm zkrátka nehledejte a vlastně není ani proč. Příběh je zde spíše proto, aby jednotlivé lokace v singleplayeru dávaly alespoň trošku smysl.

NZA2 2013-11-24 21-11-12-84.jpg NZA2 2013-11-24 21-11-23-51.jpg NZA2 2013-11-24 21-12-00-32.jpg

Prohnilé ostřelování

Budete procházet rozbombardovanými ulicemi, zákopy, tunely a dokonce se podíváte i do Hitlerova bunkru. Vám je však tak nějak jedno, kde momentálně jste, protože prakticky všechny lokality mají jedno společné – desítky a stovky nabíhajících zombíků. Jejich počty jsou opravdu vysoké, takže pokud se vyžíváte v tichém přesunu do úkrytu a následné odpravení protivníků, jak tomu bylo ve Sniper Elite 2, tohle není pro vás.

 

Sniperek je ve hře celkem devět, rozdíl mezi nimi je však spíše kosmetický a po chvíli experimentování zjistíte, že defaultní Springfield sedí do ruky nejlépe

 

Většinou se totiž budete bránit v omezeném koridoru a krvelační mozkožrouti v nacistických uniformách se na vás budou valit ze všech stran. K dispozici vám bude celkem solidní zbrojní arzenál, v čele s mým oblíbeným Springfieldem M1903. Sniperek je ve hře celkem devět, rozdíl mezi nimi je však spíše kosmetický a po chvíli experimentování zjistíte, že defaultní Springfield sedí do ruky nejlépe.

NZA2 2013-11-24 21-16-14-74.jpg

Nechybí ani samopal (zde je klasicky na výběr MP40, Thomson atd.) a pistole. V průběhu misí si můžete doplnit munici a nebo zbraně vyměnit za jiné, dle momentální potřeby. Dalším bonbonkem jsou potom granáty, dynamit nebo miny. Jelikož se na vás zombíci valí prakticky neustále, především miny se u vás dočkají celkem častého využití.

NZA2 2013-11-24 21-15-23-53.jpg NZA2 2013-11-24 21-19-08-71.jpg NZA2 2013-11-24 21-20-10-27.jpg

Také posazení dynamitu na strategické místo a následné odpálení sniperkou z velké dálky a odeslání vysokého počtu zombíků do věčných lovišť vám vyloudí úsměv na tváři. Pokud si necháte zapnout sérií proslavenou funkci KillCam, hřejivý pocit se ještě zdvojnásobí. Přeci jen sledovat, jak kulka prolétá tělem ve zpomaleném záběru a trefuje životně důležité orgány má něco do sebe. Právě chutná akce je pravděpodobně tím největším důvodem, proč hru vůbec hrát.

Více hlav více schytá

Samotný singleplayer vám vydrží na nějaké slabé čtyři hodinky na střední obtížnost. Ačkoliv jsou ve hře různé typy zombíků, na všechny platí přesná rána do hlavy a headshot bonus za odměnu pro vás. Některé skeletony je třeba trefit do srdce, ale to tak nějak poznáte, když se na vás budou řítit s červeným pulzujícím srdcem.

NZA2 2013-11-24 21-45-49-99.jpg

Hlavní devízou hry je však bezesporu multiplayer. Kooperativně tak můžete procházet stejné lokality jako v singleplayeru až ve čtyřech lidech a zábavnost titulu jde potom rapidně nahoru. Na druhou stranu ale už není tak jednoduché nastřádat vice headshotů než spoluhráči, protože ani oni samozřejmě při hraní nespí.

NZA2 2013-11-24 21-33-55-32.jpg NZA2 2013-11-24 21-34-07-66.jpg NZA2 2013-11-24 21-44-24-70.jpg

Budete tak muset být rychlí a pohotoví. Při testování se nevyskytly prakticky žádné velké problémy, herní dojem kazily snad jen trošku zpomalené killy. Vědět, že jsem vystřelil a hlavně trefil zombíka a vidět ho jak padá k zemi až za dvě vteřiny než by tomu chtěla fyzika je poněkud podivné. Snad tento problem zmizí po novém patchi, případně dokážete přimhouřit několik očí. A ucho.

Sniper Elite: Nazi Zombie Army – smraďoši na odstřel (recenze)

Sniper Elite: Nazi Zombie Army – smraďoši na odstřel (recenze)

Fešní náckové

Graficky je na tom hra stejně jako Sniper Elite 2, takže velmi solidně s dobrým odladěním, díky kterému si zahrajete i na starších strojích. Audio stránka je přeci jen slabší a herní postavy prakticky neustále mlčí, nicméně snipeři nikdy nebyli vyloženě veselé kopy, které vypráví jeden příběh za druhým. Hlavně že akce vypadá dobře a zbraně zní tak, jak by člověk očekával.

NZA2 2013-11-24 21-19-41-02.jpg

Výsledné hodnocení je poněkud komplikované a musel jsem nad ním hodně přemýšlet. Určitě totiž záleží, co od hry přesně očekáváte. Tohle totiž není klasický Sniper Elite, jak ho známe. Je to spíš střílečka v pravém slova smyslu, viděna z pohledu třetí osoby, kde si můžete vychutnat sniperky a následné KillCams.

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: Rebellion
Začátek prodeje: 31. října 2013
  • Grafické zpracování
  • Šťavnatá akce
  • Killcams
  • Žádné novinky
  • Časem stereotypní

Singleplayer ničím speciálním nenadchne a multiplayer také nepřináší nějaké převratné novinky. Na druhou stranu to ale vzhledem k ceně nezní až tak špatně. Jde tak opravdu čistě o vaše priority a o to, co od hry očekáváte. Pokud přijdete frustrovaní z práce a chcete se odreagovat a pořádně zastřílet, našli jste, co jste hledali.


Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro Nintendo Switch

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro N…

Nintendo Switch představuje nový svěží herní zážitek, který se velmi liší od hraní na Xbox One a PS4. Přinášíme vám 10 důvodů, proč byste si tuto konzoli měli koupit.

12.  7.  2017 | | 16 N/A
TES Online: Morrowind – návrat do známého světa (recenze)

TES Online: Morrowind – návrat do znám…

MMORPG The Elder Scrolls Online se dočkalo svého nového rozšíření Morrowind, díky kterému se hra obohatila o nový pestrý svět a o novou třídu. Stojí za to vrátit se do Tamrielu?

10.  7.  2017 | | 2 N/A
10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switch ještě počkat

10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switc…

Nintendo Switch je velmi zajímavá konzole, což nás inspirovalo k článku o tom, proč byste si tuto konzoli měli koupit. Z jiného úhlu pohledu však trpí mnoha chybami, kvůli kterým byste si ji naopak určitě kupovat neměli.

17.  7.  2017 | | 5 N/A
Virtuální realita na E3: nejzajímavější pecky veletrhu

Virtuální realita na E3: nejzajímavějš…

Na letošní E3 se nezapomnělo ani na fanoušky virtuální reality. Na konferencích se jim sice nevěnovalo valné množství pozornosti, ale i tak se mezi oznámenými tituly objevilo pár dobře vypadajících kousků. Je libo pecky od Bethesdy jako je Fallout nebo Doom ve VR? A co takhle nějaké exkluzivity na PSVR? To všechno tady najdete.

14.  7.  2017 |
Apple znovuobjevil rozšířenou realitu. Vývojáři už předvádí parádní aplikace

Apple znovuobjevil rozšířenou realitu.…

Apple pravděpodobně přetransformuje další důležitý segment - rozšířenou realitu.

16.  7.  2017 | | 2 N/A
Need for Speed Payback: E3 dojmy z Rychle a Zběsile

Need for Speed Payback: E3 dojmy z Ryc…

Série Need for Speed se opět vrací po roční pauze s dílem Payback, který by měl sérii opět přinést její zašlou slávu. Bylo nám toho naslibováno hodně, ale je to vůbec to, co hráčská komunita od této kultovní série požaduje?

9.  7.  2017 | | 2 N/A
Podívejte se na 20 minut z Xbox One X verze nového Assassin

Podívejte se na 20 minut z Xbox One X …

Nový asasín vypadá opravdu výborně a GAME nyní nabízí další 4K záběry z Xbox One X verze hry, která má být jednou z graficky nejkvalitnějších.

8.  7.  2017 | | 6 N/A
Nový rekord! Valve po letní slevové akci zabanovalo přes 40 tisíc uživatelů

Nový rekord! Valve po letní slevové ak…

Anti-Cheat systém společnosti Valve se překonal, zabanováno bylo rekordních 40 tisíc uživatelů.

11.  7.  2017 | | 5 N/A